Een dorp vol zwaluwen
Burgemeester Denert was erg blij dat deze actie ten voordele van de zwaluwen gebeurde omdat hij zich herinnerde uit zijn eigen jeugd hoe in zijn straat deze vogels langs scheerden. En in de koestallen van de boeren waren toen ook veel nesten. Hij kon niet nalaten een aanklacht te formuleren van een paar jaar terug in de polder waar de potpolderwerken aan de gang waren. Er waren daar honderden nesten van oeverzwaluwen maar ze werden levend afgeslacht. Hij noemde het een drama voor de natuur zoveel dierenleed.
Nand Daniels van vzw Kruin herinnerde zich dat ook maar zei dat nadien maatregelen werden genomen en werd onderzocht waar de nesten waren zodat de aannemer wist wat te doen.
De burgemeester zette zich nu achter het initiatief ter bescherming van de huis-en gierzwaluwen en beloofde het aan te moedigen bij de bevolking.
Hij had dankwoorden voor de initiatiefnemers en de medewerkers en vanuit de gemeente zullen er subsidies worden gegeven om zo de inwoners te stimuleren. Die subsidie kan van nu af aangevraagd worden. Afhankelijk van het aantal bezette nesten de bewoner een subsidie van 25 euro (1 tot 2 bezette nesten), 37,5 euro (3 tot 10 bezette) of 50 euro (Meer dan 10 bezette nesten). V oor het aanbrengen van een nestgelegenheid voor gierzwaluwen bedraagt de gemeentelijke subsidie 50 euro er nest. Het kan hierbij gaan om inbouwstenen,geïntegreerde nestgelegenheden, dakpannen of nestkasten die zo gemaakt zijn voor de huisvesting van gierzwaluwen.
Ook Jozef Dauwe, gedeputeerde van de provincie en voorzitter het regionaal Landschap Schelde - Durme was erg enthousiast om dit kleinschalig project. "Zwaluw - lente" noemde hij het "Op dertig jaar is hier in deze regio 90 procent van de zwaluwenpopulatie vernietigd, dus is het fantastisch dat we daar iets aan doen. De zwaluw is een streekeigen vogel, ik zou zeggen iets van ons erfgoed."
Dauwe wees er op dat de zwaluwen ook weg gebleven zijn door het gebruik van insecticiden waardoor er minder insecten zijn en dus minder voedsel voor de zwaluwen. Ook vinden veel mensen een zwaluwnest aan hun huis storend. De uitwerpselen laten inderdaad hun sporen na en dus verwijderen ze de zwaluwnesten. Deze mensen beseffen jammer genoeg niet wat dit tot gevolg heeft. Bovendien bevat de modder waarmee de huiszwaluwen hun nest maken te veel organische stoffen en vallen hun kunstig gemetste nesten daardoor vaak uiteen. Ook de industrialisering was voor de zwaluwen vaak een probleem.
"We denken met de provincie via ons Regionaal Landschap het initiatief te ondersteunen. Het voorliggend reglement zullen wij goedkeuren en subsidiëren. We zijn er blij mee dat ook de jeugd er bij betrokken wordt."
Het Regionaal Landschap Schelde-Durme zet sinds 2007 kleinschalige acties op in samenwerking met zijn partners om de natuur en het landschap in zijn werkingsgebied te herwaarderen. Zijn werkingsgebied omvat 14 gemeenten die zich langs de Schelde en Durme bevinden en zich tussen Gent en Antwerpen situeren. Sinds 2009 maakt ook Kruibeke officieel deel uit van het werkingsgebied van het Regionaal Landschap. En ook daar komen de activiteiten goed op gang. Ze willen de inwoners van het werkingsgebied bewust maken van het belang en de waarde van de zwaluw, of het nu huis-, gier-, boeren-, of oeverzwaluw is.
Het Regionaal Landschap Schelde-Durme hangt samen met de gemeente Kruibeke kunstnesten op in de drie deelgemeenten. Zo versterken ze de bestaande kolonies. Kolonies groeien immers vaak aan daar waar kunstnesten hangen. De ervaring leert dat het werkt: van de 150 kunstnesten die werden opgehangen in het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Schelde-Durme, is de helft bewoond. Wie een natuurlijk bewoond nest aan zijn woning heeft, wordt door de gemeente beloond met een premie. Rupelmonde is een van de weinige dorpen in Vlaanderen waar de huiszwaluwen nog niet uit het straatbeeld zijn verdwenen. Daar is dan ook nog een belangrijke kolonie aanwezig. Kruibeke, en meer in het bijzonder dus Rupelmonde, is een echt dorp vol zwaluwen. Men vindt hier nog overal huis- en gierzwaluwen. Bijna alle huiszwaluwen van de gemeente Kruibeke broeden op en rond het marktplein van Rupelmonde. Deze kolonie is een van de grootste in kilometers omtrek.
Vanaf half april komen ze terug. De nesten hangen klaar. Dan zullen we de huiszwaluwen weer horen kwetteren in het dorp. Dan zien we de gierzwaluwen scheren door de lucht. Een teken dat de lente in het land is!(Rolf Duchamps)