Help de gierzwaluwen

Image
Burgemeester Herman Vijt hangt samen met brandweer van Hamme nestkasten op voor gierzwaluwen.
HAMME. Het Regionaal Landschap Schelde-Durme zet sinds 2007 kleinschalige acties op in samenwerking met zijn partners om de natuur en het landschap in zijn werkingsgebied te herwaarderen. Zijn werkingsgebied omvat 14 gemeenten die zich langs de Schelde en Durme bevinden en zich tussen Gent en Antwerpen situeren. Hamme maakt ook officieel deel uit van het werkingsgebied van het Regionaal Landschap. En ook daar lopen verschillende activiteiten.

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme wil de inwoners van zijn werkingsgebied bewust te maken van het belang en de waarde van de zwaluw, of het nu huis-, gier-, boeren-, of oeverzwaluw is. Zij maken immers deel uit van ons natuurlijke erfgoed en van de schoonheid en eigenheid van ons landschap. Deze vogels hebben bovendien ook een groot nut voor de natuur en de mens: zij vangen enorm veel insecten.
Het is zeer belangrijk dat we deze zwaluwen een nestje toesteken en hen zo behoeden voor verdere verdwijning. Daarom werd in Hamme ook een actie gehouden ten voordele van de gierzwaluwen.

Gierzwaluwen herkent men aan hun donkere kleur en lange sikkelvormige vleugels. Met zijn torpedovormige lichaam haalt de gierzwaluw snelheden tot 120 km per uur. Hij slaapt zelfs tijdens zijn vlucht en dit tot 3000 meter hoogte!
Een gierzwaluw eet terwijl hij vliegt. Het is heel eenvoudig: hij vliegt met zijn bek open en vangt zo allerlei insecten uit de lucht. Van de gevangen insecten maakt hij een voedselbal voor zijn jongen. Soms bevat zo een bal wel tot 300 insecten. Per dag kan een zwaluwgezin tot 20 000 insecten verorberen!

Dinsdagmorgen hing het Regionaal Landschap Schelde-Durme 6 nestkasten voor gierzwaluw op aan het gemeentehuis van Hamme. Omwille van de restauratie van de kerk (naast het gemeentehuis) zijn de gierzwaluwen er hun nest aan de dakgoot kwijtgeraakt. Een bezorgde inwoonster had dit opgemerkt en meldde dit aan het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur wou samen met het Regionaal Landschap een oplossing aanbieden en stelde voor om nestkasten aan het gemeentehuis op te hangen. Zo kan de gierzwaluw, als hij begin mei terugkomt om te broeden, er een nieuwe thuis vinden.

Image
De nestkastjes die moeten opgehangen worden.

Regionaal Landschap Schelde Durme heeft ook een boodschap tot alle Hammenaars: "Bij een geplande renovatie kan je contact opnemen met de plaatselijke vogelwerkgroep om te weten of er in het gebouw al dan niet een gierzwaluwkolonie gevestigd is. Doe dit minstens een jaar voor de geplande renovatie, zodat eventueel nog een inventarisatie kan worden uitgevoerd. Als er een kolonie is, laat dan de werken uitvoeren buiten het broedseizoen, dus niet werken tussen 15 april en 31 augustus. In een huis dat geschikt is voor gierzwaluw, kan je ook gratis een kunstnest laten plaatsen. Je kan hiervoor contact opnemen met het Regionaal Landschap Schelde-Durme op T 052 33 89 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

tekening van een gierzwaluwREGIO. Er zijn in de Wase regio nog steeds gierzwaluwen die zich er thuis voelen. Gierzwaluwen kunnen herkend worden aan hun sikkelvormige profielen en het gegier boven in...

De nieuwe, gierzwaluwvriendelijke loods van het bedrijf Wilmarsdonck.ANTWERPEN. In de haven van Antwerpen is de eerste gierzwaluwvriendelijke loods gebouwd bij het bedrijf Wilmarsdonck NV ter hoogte...