Kijk de komende maanden eens naar de gierzwaluwen
Omdat hun poten zo ver naar achter staan, zijn deze niet geschikt om mee te stappen. Als ze op de grond terechtkomen kunnen ze niet meer opstijgen. Minstens twee meter vrije val vanuit het nest hebben ze nodig om een vlucht te lanceren. Gierzwaluwen brengen dus het grootste deel van hun, leven door in de lucht. Het is aan ons om daar eens op te letten en vooral te zorgen dat ze hier in Vlaanderen kunnen blijven.
In de gemeente Kruibeke werd eerder al getracht een inventarisatie van gierzwaluwen te maken ook al is dat een tijdrovende bezigheid. Het kan enkel gebeuren bij warm en helder weer. Bij KRUIN vzw hebben ze wel wat cijfers uit 2009 maar die staan wel onder de noemer ‘vermoedelijk’: in Kruibeke zouden er 17 nesten zijn, in Bazel 1 en in Rupelmonde 26.
Tussen 17 juni 2009 en 1 juli 2009 werden gierzwaluwen geteld in verschillende straten. Soms werden er toch een 30 geteld o.a. boven ’t Schelleke Rupelmonde, in de Polderstraat te Kruibeke en op 1 juli werden er in totaal boven Rupelmonde een 11 geteld.
Volgens natuurvereniging KRUIN mag gesteld worden dat de gierzwaluwenkolonies in Kruibeke en Rupelmonde vrij uitgebreid zijn. Van Bazel zijn er niet genoeg gegevens, maar ook daar zouden er wel eens heel wat meer kunnen zijn dan tot nu toe vastgesteld. Vooral als de nestplaatsen bekeken worden: oude huizen en gebouwen, waar spleten onder en aan de dakgoten voorkomen, onder nokpannen aan de zijkanten van recentere huizen enz.
Er wordt ook bekeken of kunstnesten niet meer kansen zullen bieden. Woendag 31 maart worden burgemeester Denert en de voorzitter van het Regionaal Landschap Schelde-Durme, met een hoogtewerker naar bovenop het oud gemeentehuis van Rupelmonde gebracht waar ze een kunstnest zullen aanbrengen.
Die nesten moeten dan wel voldoen aan bepaalde eigenschappen. Het mag er bijvoorbeeld niet te warm worden bij warm weer, dus nestpannen komen niet in aanmerking. Tevens kan er bij verbouwingen gevraagd worden om een kunstnest voor de eventuele gierzwaluwen te voorzien.
In Zwijndrecht zijn ook wel gierzwaluwen. Ze broeden in smalle spleten in huizen, onder andere (jawel!) aan het secretariaat van Natuurpunt in de Statiestraat. Ook in de Fortlaan zaten er vroeger zeker 2 koppels, maar of die er thans nog komen is niet duidelijk. Het zijn snelle vogels die langs de huizen scheren en dan plots wegflitsen in een spleet. Daarom heeft men vaak geen idee van de aantallen. Maar hier en daar zitten er zeker nog, ook in Burcht, meestal in wat oudere huizen.(Rolf Duchamps)