Gierzwaluwvriendelijke loods in haven van Antwerpen

Image
De nieuwe, gierzwaluwvriendelijke loods van het bedrijf Wilmarsdonck.
ANTWERPEN. In de haven van Antwerpen is de eerste gierzwaluwvriendelijke loods gebouwd bij het bedrijf Wilmarsdonck NV ter hoogte van de Noorderlaan. Het is meteen een primeur voor ons land. De loods is voorzien van neststenen, ingegoten in de gevelplaten. Zo telt de loods 300 nesten. Het concept is mee bedacht door de Gierzwaluwwerkgroep van Natuurpunt.

Gierzwaluwen broeden in kolonie en maken hun nesten in spleten en kieren van gebouwen. Door moderne bouwstijlen vinden de vogels steeds moeilijker een broedplaats. Omdat de voorbije jaren een kolonie gierzwaluwen aanwezig was in de loodsen van Wilmarsdonk NV werd deze oplossing bedacht om de kolonie toch een plaats te geven. De eerste gierzwaluwen zijn al gesignaleerd.

Indien het project positieve resultaten oplevert, wordt bekeken of op andere locaties vergelijkbare neststenen zullen worden ingegoten. (mb)

Image
De eerste gierzwaluwen zijn al gesignaleerd aan de neststenen.

 

Lees ook:

Burgemeester Herman Vijt hangt samen met brandweer van Hamme nestkasten op voor gierzwaluwen.HAMME. Het Regionaal Landschap Schelde-Durme zet sinds 2007 kleinschalige acties op in samenwerking met...

tekening van een gierzwaluwREGIO. Er zijn in de Wase regio nog steeds gierzwaluwen die zich er thuis voelen. Gierzwaluwen kunnen herkend worden aan hun sikkelvormige profielen en het gegier boven in...