Polders van Kruibeke bijna klaar
KRUIBEKE. De Polders van Kruibeke, het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, nadert de voltooiing. Het omstreden gebied vangt bij stormtij water van de Schelde op tot het rivierpeil voldoende gezakt is. Naast natuurlijkse waterbuffer is het gebied ook een thuis voor waardevolle fauna en flora.
Bij de opening van het Polders van Kruibeke in oktober 2015 was enkel het veiligheidsluik van het 600 hectare grote overstromingsgebied afgewerkt. Sindsdien kan het kan gebied bij stormtij in werking treden en overtollig water van Schelde opvangen totdat het waterpeil van de rivier voldoende gezakt is. Sinds 2015 is het gewerkt aan de natuur in het gebied. Nu enkele pijpleidingen van het Franse bedrijf Air Liquide verplaatst zijn, kan waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV de eindsprint inzetten. Die laatste werken omvatten de ontpoldering van de Fasseitpolder, het uitgraven van de geul van de Barbierbeek en het opruimen van werfwegen. De grond van die werfwegen zal Waterwegen en Zeekanaal NV hergebruiken bij andere projecten van het Sigmaplan. De Polders van Kruibeke zal dan meer dan 130 hectare bijkomende getijdennatuur tellen. “Die fraaie natuur in onze achtertuin maakt van de Polders meer dan ooit een recreatieve trekpleister. Natuurfanaten zijn er niet meer weg te slaan en plaatselijke ondernemers weten dit op een ecologisch verantwoorde manier te verzilveren met bijvoorbeeld fietsenverhuur of de verkoop van eerlijke streekgerechten”, klinkt bij de Kruibeekse burgemeester Jos Stassen.
slikken en schoren
Nabij de veerverbinding tussen Kruibeke en Hoboken gaat in april een sluis open die voor een getijdeneffect moet zorgen. “Die sluis zal twee keer per dag, bij vloed, een beperkte hoeveelheid water binnen laten stromen. Via een brede kreek zal het brakke water volgens het ritme van het getij tot diep in het gebied doordringen. Zo ontstaan ook daar, net als in het getijdengebied van Bazel, langzamerhand slikken en schorren, geulen en kreken.”, zegt Stefaan Nollet, projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal NV. Meer in het zuiden van de Polders, ter hoogte van het veer van Kallebeek, komt al enkele jaren getijdennatuur tot stand via twee kleinere inwateringssluizen.
tijdcapsules
Om bezoekers te wijzen op het rijke verleden van het gebied komen er 'tijdcapsules', bankjes of picknicktafels in combinatie met een infozuil of uitkijkpunt. (mb)