Op punt gezet: KSK Beveren bouwt nieuwe tribune (2)

BEVEREN. We willen in deze 'Op punt gezet' alles eens netjes aan onze lezers melden zoals de jongste week het verhaal over de toekomst van KSK Beveren op ons is afgekomen. In deze aflevering belichten we het commentaar van de oppositie met een standpunt vanuit het Vlaams Belang. En op die commentaar heeft vooral burgemeester Van de Vijver gereageerd.

In de gemeenteraad kwamen er eigenlijk maar twee diep uitgewerkte reacties op wat de gemeente voor KSK Beveren doet. Tom Roskam (Vlaams Belang) was absoluut niet tegen KSK Beveren maar hij vertolkte toch de visie van zijn partij: "SK Beveren is voor onze gemeente meer dan zomaar een sportclub. De club heeft Beveren niet alleen mee op de kaart gezet en geeft de gemeente niet alleen meer uitstraling, maar ook op maatschappelijk en in beperktere mate zelfs ook op economisch vlak speelt SK Beveren een duidelijke rol van betekenis voor de gemeente. Een voetbalclub die in eerste en zelfs ook nog in tweede klasse speelt, zet immers heel wat jongeren aan om ook die sport te gaan beoefenen. Naar sportpromotie is SK dus een belangrijke troef. Bovendien vervult het brede lokaal sociaal netwerk dat rond de club is geweven met onder andere werknemers, vrijwilligers, jeugdspelers en supporters eveneens een belangrijke sociaal-maatschappelijke factor die in vele opzichten niet in geldelijke middelen is uit te drukken."

 

Het klonk dus als muziek in de oren wat Tom Roskam vertelde. Maar hij had de actualiteit ook héél goed gevolgd want hij zei ook: "Daarnaast heeft de ploeg recent ook een duidelijk andere sturing gekregen en heeft ze daardoor momenteel een duidelijk, niet overambitieus en realistisch toekomstperspectief. Zowel op sportief als op financieel vlak is er de jongste maanden immers komaf gemaakt met een aantal frustraties die bij een groot deel van de bevolking leefden. De spelersgroep werd niet alleen uitgebreid met heel wat jong en lokaal talent, wat de lokale verankering gunstig beïnvloedt, bovendien is er momenteel ook een duidelijk omlijnd budgettair meerjarenplan dat, zoals we vorige week hebben kunnen merken, met het nodige gezond verstand is uitgetekend en niet uitgaat van financiële onzekerheden. Wat dat betreft is de nieuwe wind die momenteel door SK waait onder aanvoering van voorzitter Verelst duidelijk iets waarop de club al lange tijd zit te wachten."

 

Vlaams Belang had al die mooie dingen in de weegschaal geworpen om te besluiten dat de fractie de overeenkomst 'Gemeente-club-private partner' zou goedkeuren. Meer zelfs, Tom Roskam onderstreepte dat Vlaams belang zijn ondersteuning zou geven aan het voorliggend project dat van SK Beveren weer een sportief en financieel gezonde en stabiele ploeg moet maken.


Wreed schoon gezegd toch en zoals dat meer gebeurt, dan komt er toch een… maar…. Kritische bedenkingen bij die renteloze lening van 5 miljoen euro: "Wat zal voor de gemeentefinanciën gedurende de volledige looptijd van deze renteloze lening de totale kost zijn? Met andere woorden, hoeveel rente derft de gemeente of hoeveel zal de gemeente moeten betalen om SK deze lening toe te kunnen kennen? Laten we trouwens ook niet vergeten dat onze gemeente al jaarlijks 100.000 euro aan de club geeft…"

 

Burgemeester Van de Vijver wist nog niet hoeveel de totale kost zou zijn en hij wil ook eerst na drie jaar zonder aflossingen, eens bekijken hoe de toestand is. Dat de gemeente elk jaar 100.000 euro aan de club gaf, daar wist de burgervader ook niets van. Er wordt wel logistieke steun gegeven via bv. de groendienst en die willen ze nu in een voorstel omzetten in euro’s. KSK moet dan zelf alles onderhouden met vrijwilligers, supporters e.d. in ruil voor centen. Misschien zoals de wielerclubs die zelf de nadarafsluiting zetten en daar ook 38 euro per koers voor krijgen! Hoe dan ook, Tom Roskam bleef er bij dat hij die 100.000 euro per jaar zwart op wit had teruggevonden in de papieren.
 
• Wat de terugbetaling van deze renteloze lening betreft, loopt de gemeente een niet onbeduidend risico. Ondanks een duidelijk en realistisch aflossingsplan, heeft de gemeente immers geen enkele garantie dat de club hieraan kan voldoen of zal kunnen blijven voldoen. Bovendien is er ondertussen ook nog de vraag gekomen om de start van de aflossingen nog eens met 2 jaar extra op te schorten. Sport en in het bijzonder voetbal is geen wetenschap, lange-termijn-planning is hierin erg moeilijk en financiële opdoffers zijn zelden te voorzien. Voor een club als het huidige SK (met een niet geringe schuldenlast) kan een sportieve of financiële verstoring al gauw de doodsteek betekenen. Welke waarborgen heeft de gemeente dan nog dat het zijn 5 miljoen euro ooit nog zal terugzien? We moeten er immers steeds rekening mee blijven houden dat we met het geld van de belastingbetaler aan het werken zijn.

 

• In dit dossier staat ook vermeld dat de club een volledige financiële transparantie moet garanderen naar de gemeente toe. Dit moet de gemeente toelaten om de financiële situatie van SK op de voet te kunnen blijven opvolgen en zonodig in te grijpen. Geldt deze verplichting enkel voor het college van burgemeester en schepenen of is dit de bevoegdheid van de gemeenteraad?

 

De burgemeester staat volkomen achter een degelijke transparantie, ook naar de gemeenteraad toe, zoals in het verleden. Er zullen gemeenteraadscommissies komen waarbij KSK Beveren zelf toelichting zal komen geven.

 

• 5 miljoen euro als renteloze lening voor één voetbalclub, ook al heeft zij een bijzondere maatschappelijke functie, is geen gering bedrag. Bovendien is SK een professionele club die in principe zelfbedruipend zou moeten zijn. De roep van andere, niet-professionele culturele, jeugd- en sportverenigingen naar meer en extra werkingsmiddelen hoeft dan ook niet te verbazen. Kunnen ook zij de komende jaren rekenen op extra financiële of materiële ondersteuning van de gemeente?

 

Schepen van sport Dirk Van Esbroeck reageerde en wees er op dat de andere sportverenigingen het in Beveren niet slecht hebben. Weldra is zo goed als in alle deelgemeenten een sporthal en veel huur mùoet er niet betaald worden. De gemeente heeft in het verleden en nu nog steeds welwillend gekeken naar de plaatselijke clubs  en zeker 5 miljoen euro gespendeerd. "Het is niet dat KSK Beveren alles krijgt en een ander niets.", sprak de schepen maar dat had Tom Roskam ook niet gezegd. Het plan voor KSK Beveren dat nu voorligt werd het meest realistische genoemd.


Toch had Vlaams Belang bij monde van Tom Roskam waarschuwingen voor een aantal negatieve maatschappelijk gevolgen die aan het PPS-project verbonden ‘zouden kunnen’ zijn: "In plaats van voor een uitdoofscenario te kiezen, heeft het college ter ontsluiting van de commerciële ruimten onder de nieuwe tribune resoluut de kaart getrokken van een actieve onteigeningspolitiek. Er worden voor dit project immers 4 huizen onteigend en dat is wordt wel een erg drastische ingreep genoemd. In overleg met alle betrokkenen konden er misschien nog andere alternatieven worden gevonden."

 

Om het in voetbaltermen te zeggen: hier trapte Tom Roskam de bal mis. Volgens burgemeester Van de Vijver hadden om te beginnen de eigenaars van een huis en een appartement geen probleem met de onteigening. Voor een ander zijn er contacten met een eigenaar en die gaat akkoord en dan is er nog het oude pakhuis dat ook in het onteigeningsplan zit. En dat is het dan. Geen enkele ander woning wordt onteigend.


En hoe zit het dan met de omwonenden van de Freethiel, zijn die met die nieuwe tribunevisie wel akkoord? Daar ging Roskam ook op in: "Bovendien zal de commerciële invulling van dit project, die weliswaar de goedkeuring van het college moet krijgen, drastische gevolgen hebben voor de buurt rond het voetbalstadion. De vraag is echter of deze buurt daar wel klaar en laat staan geschikt voor is. Daarbij moeten we niet alleen denken aan de leefbaarheid van de buurt gedurende de dag én de nacht, bovendien zal dit project ook meer en andere verkeersstromen in deze omgeving met zich meebrengen. En dat terwijl de mobiliteit in Beveren nu al chaotisch genoemd kan worden. Onze fractie stelt dan ook voor om dadelijk te beginnen met een omgevingsstudie en -rondvraag en eventueel af te wegen om een mobiliteitseffectenrapport op te maken. Aan de hand daarvan kan men dan duidelijk weergeven wat er om en rond de Klapperstraat gewenst en mogelijk is en welke infrastructuurmaatregelen er eventueel vereist zijn om de verkeerscirculatie zo vlot mogelijk te kunnen laten verlopen.

 

De burgemeester verwacht op dit vlak ook geen problemen. "Het is daar al 75 jaar voetbal op dezelfde plaats.", zei hij om te zeggen dat ze weten wat voetbal meebrengt en dat het zich ook steeds verder ontwikkelt. Klopt. Maar van handelsruimten in de Klapperstraat hebben ze nog niet geproefd. En zo kwamen we in de Beverse ‘Commerce’ terecht: "Daarnaast willen we er ook op wijzen dat dit project een uitbreiding van het middenstandsaanbod zal beteken. Het benutten van de commerciële ruimten onder de tribune zal ongetwijfeld voor extra concurrentie zorgen binnen onze gemeente. Het aanbod zal immers niet verschillend zijn van wat we ook nu al kennen in onze handelskern rond de markt. De komst van de winkels onder de tribune van SK Beveren (en ook de Warande) zal dus zeker zijn weerslag hebben op de middenstand in de Vrasenestraat en de gaanderij ‘de bever’ waarin trouwens ook nu al heel wat panden leeg staan. De invloed van dit PPS-project op de bestaande en toekomstige lokale middenstand in het centrum moet dus zeker nog verder onderzocht worden zodat er verstandige beslissingen kunnen worden genomen welke winkels er al dan niet een plek kunnen krijgen in de Klapperstraat. Momenteel ontbreekt het zich immers nog aan elke vorm van middenstandsvisie hieromtrent."

 

Burgemeester Van de Vijver moest nog maar eens herhalen dat het niet de bedoeling was om concurrentie te scheppen. "Er komen geen winkelketens.", zei hij. Hij verduidelijkte met er op te wijzen dat er wel een bowling en fitnesscenter en zo zou komen en ook wel kantoren. Tom Roskam vond, wat er ook zal komen, het zeker al, in de gemeente zal zijn en dus: concurrentie! De burgemeester besloot: "De gemeente zal meespreken over wat en wat er niet mag komen. "

 

"Ten slotte stelt onze fractie zich nog de vraag wat de mogelijkheden waren met 5 miljoen euro zonder de tussenkomst van een private partner. Had men voor dat geld niet zelf een, zij het minder prestigieuze en commerciële, maar minstens even functionele voetbaltribune kunnen bouwen? Had een kleinschaliger project van 5 miljoen euro zonder private partner niet evengoed kunnen voldoen aan de licentievoorwaarden van de KBVB? Hierdoor hadden de (mogelijke) negatieve consequenties zoals hiervoor aangehaald misschien zelfs vermeden kunnen worden en had SK Beveren toch wat het nodig had om verder aan professioneel voetbal te doen.

Vlaams Belang wilde dus dat de gemeente zelf de tribune had moeten bouwen.", aldus Roskom. Burgemeester Van de Vijver zat al te wippen op zijn stoel bij hetgeen Tom Roskam zei. "De gemeente zelf een stadion ontwikkelen, zonder private partner? Met 5 miljoen euro op zak? Vergeet dat! Enkele jaren geleden heeft de gemeente al eens een dossier laten opmaken maar omwille van de kostprijs werd daar niet meer op ingegaan. 5 miljoen zou absoluut onvoldoende zijn. Beveren ging dan eens op verplaatsing kijken in Nederland en daar vonden ze hun gading. De private partner brengt nu wel 13 miljoen euro in."


De burgemeester vond de tussenkomst van Tom Roskam voor Vlaams Belang wel eigenaardig: "Ge blaast warm en koud tegelijkertijd.", sprak hij. Eerst sprak hij naar de hemel prijzende woorden over KSK maar dan begon hij met de kritiek. Maar het belangrijkste was toch dat deze fractie het samenwerkingsproject goedkeurde. (R.D.)

 

 

Lees ook:

Zo zal het stadion mét de parking er uit zien in 2009!BEVEREN. We willen in deze 'Op punt gezet' alles eens netjes aan onze lezers melden zoals de jongste week het verhaal over de toekomst...

BEVEREN. We willen in deze 'Op punt gezet' alles eens netjes aan onze lezers melden zoals de jongste week het verhaal over de toekomst van KSK Beveren op ons is afgekomen. In deze aflevering...

doorsnede van de nieuwe tribuneBEVEREN. We willen in deze 'Op punt gezet' alles eens netjes aan onze lezers melden zoals de jongste week het verhaal over de toekomst van KSK Beveren op ons...