De jaarmarkt in de oude tijd

ZWIJNDRECHT. De Winterkermis - Jaarmarkt is in Zwijndrecht altijd een belangrijke gebeurtenis geweest. We keken terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw en stelden leuke dingen vast.

 

In 1934 vond ze plaats op zondag 30 september en maandag 1 oktober. Er was een Schabprijskamp met Duiven van Quiévrain bij Domien Franssens, een schieting op de doelen gegeven door de Maatschappij 'Nieuwe Gasten' bij Th. Geerts, Heide. 'om 21/2 uur ook een schieting op de Wip door de Koninklijke Gilde St.-Sebastiaan, Dorp. 500 fr vooruit.' Op de Liggende wip was er schieting door Maatschappij 'Zwijndrecht Statie'. Vooruit 600 fr. Op het Sparta Plein in de Nijverheidslaan was er een voetbalmatch. Om 6 uur: Prijskamp met de Kaart bij Smet Fidelis, Sint-Annaboomstraat en bij Boel Petrus, Statiestraat.

 

Image
een detail uit de aankondiging 1934
 

 

De ‘Vee- en Paardenmarkt’ in 1934 was na een Plechtige mis van 9u 'Ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten en in ballingschap gestorven opgeëiste burgers'. Op de veeprijskamp was een eerste prijs bij de paarden 75 fr mét een medaille waard. Bij het hoornvee stond vermeld:
- "Hoornbeesten van allen ouderdom best gevormd en voor de beenhouwer best geschikt, 1ste prijs 50 fr met medaille."
En een beetje verder:
- "Om 9 ure in de Moortelstraat, Provinciale Prijskamp van het verbond van veekweeksyndicaten voorbehouden aan de aangesloten leden van de gemeenten Burght en Zwijndrecht."

 

Als informatie bij de prijskamp stond ook te lezen: "De Keurcommissie is vrij de uitgeloofde prijzen niet toe te kennen bij onvoldoende hoedanigheden en kan desgevallend bijgevoegde prijzen toekennen." Nog andere schutterslokalen van 74 jaar geleden waren 'Vrede Best' Statie en 'Willem Tell' bij Alfons Thierens aan Dorp West.
Beide dagen was er bal in al de lokalen maar "de muziekspelen zullen moeten gestaakt worden middernacht. Het sluitingsuur is vastgesteld te EEN UUR."


Het kermisprogramma was opgesteld bij bevel van de secretaris Flor Callens en de burgemeester, G. Van Bogaert.
Het programma 1934 was gedrukt  in Beveren-Waes, drukkerij Strybol-Van Hoeylandt. Tel. 194.

 

Het ‘Veekweeksyndicaat Zwijndrecht-Burght’ bracht n 1930 een ‘Bepaalde rangschikking’ uit van de melkkoeien in de provinciale prijskamp en een voorlopige rangschikking voor 1931 plaatselijk. Camiel Van Houte won met de koe Flora. Het valt op dat de naam van de koe er bij vermeld staat in de uitslag: Blondine, Prinses, Gerarda en Cato! Plaatselijk ging de zege naar Edward De Kerf en hij kreeg er 40 fr voor. Er was ook een wedstrijd voor volwassen stieren met tanden en de winnaar kreeg eveneens 40 fr. De winnaar bij de stieren zonder tanden kreeg amper 15 fr.

Uit het programma van de Winterkermis - Jaarmarkt in 1937 blijkt dat de prijzen die konden gewonnen worden zowat dezelfde waren als in 1934 met maximum 75 fr bij de paarden en 60 fr bij de koeien. Bij het hoornvee was er nu ook een reeks voor "Ossen van allen ouderdom best gevormd en voor de beenhouwerij best geschikt. 1e’ pr 40 fr en med."

 

In de omlijsting 1937 was er om 10 uur een kaarting bij Th. Van de Merlen, Dorp Oost, Geld voor geld en 25 fr gratis en bij Frans Thomas aan Dorp Oost was er 50 fr vooruit en een bak bock. Om 6 uur ook kaarting bij Smet Edward, Moortelstraat 2. Voortuit 40 fr.


'Vrede best' Statie, gaf een 'Groote Wildschieting op de Wip'. Bij de maatschappij 'Helpe u zelve' bij Mach. Van de Vyver, Dorp Oost was er een doelschieting.

 

In de jaren ’30 was het ook de gewoonte dat er werd gevoetbald in het kermisprogramma. In 1937 werd op zondag 3 oktober op het Sparta terrein aan Dorp West gespeeld door Sparta A en Blauw Wit en om 3u tussen Sparta FC 1 en Maccabi FC 1

 

Moesten in 1934 de muziekspelen worden gestaakt om middernacht, in 1937 was dat maar om 1 uur en het sluitingsuur stond op 2 uur. Ook in 1938 was dat zo.


In 1938, dit jaar dus 70 jaar geleden, werd de kermis op zaterdag 1 october ingezet met een ‘Boksavond’ in 'Zaal Vergauwen'. Zondag 2 october was er ’s namiddags een muzikale wandeling door het dorp door de Kon.Fanfare 'Eendracht' en de Fanfare 'De Dageraad'. Op het Sparta plein speelde Sparta FC II tegen Klein Brabant II. De vee- en paardenmarkt verliep op dezelfde manier als de vorige jaren. Ook de kaartingen, wildschietingen, doelschietingen en de gewone schietingen stonden op het programma. De programma’s werden nu gedrukt bij Drukkerij Ad. Bernaers. Zwijndrecht.

 

In 1936 was in de Statiestraat 57 drukkerij-boekbinderij Frans Van Horenbeeck. De gemeente deed daar een prijsaanvraag. Het antwoord hield volgende tekst in:
"Aan de Weled.Heer Burgemeester van Zwijndrecht.
Weled. Heer, Met deze heb ik de eer u te berichten, dat ik kan leveren voor de prijs van 290-fr (twee honderd negentig):
1° 75  plakkaten der Winterkermis en Jaarmarkt (twee kleuren) met kader, twee bladen colombier (grootte zoals modeL ter inzage).
2° 100 kaarten met zelfden tekst.
Hopende Weled. Heer, dat mijn prijsopgave de goede moge weze, biedt ik mijne welgemeende gevoelens van hoogachting.”

 

Op 8 september 1936 verzond Drukkerij Adolf Bernaers - Stoop, DorpOost 20 ook een schrijven aan 'het achtbaar schepencollege van en te Zwijndrecht'.
Waarde Heeren,
In aansluiting met uw vererende prijsaanvraag aangaande druksels voor Jaarmarkt a.s. kan ik U Ed. volgend aanbod eerbiedig voorleggen:
1° 75 plakbrieven, in 2 kleuren gedrukt, formaat 2 bladen colombier, met omlijsting van eigen zetsel, voor den prijs van twee honderd frank
2° 100 kaarten met zelfde tekst als plakbrieven voor twee en veertig fr 50 ctm.
Ik durf hopen, Waarde Heeren, dat deze prijzen U Ed. voldoening zullen kunnen geven en bid U Ed. te aanvaarden mijn oprechte gevoelens van hoogachting.

 

Image
De brief van de drukker met de prijsopgave in 1936.

 

Voor dat zelfde jaar 1936 vroeg de gemeente ook prijs aan Floris erks, graveur aan de Lombaardevest 66 in Antwerpen voor de medailles van de veeprijskamp. Derks antwoordde: "In gevolge uwe vraag van heden heb ik de eer Ued te melden dat ik U medalieën leveren kan met paars, koe of stier aan de volgende prijzen:
Verguld  19 fr per stuk
Verzilverd 18,5 fr per stuk.
Linten per medaille: 2,50 fr
Het opschrift is in den prijs der madalieën inbegrepen."

 

Nadien werd door iemand van de gemeente op de offerte geschreven: "Linten kunnen we zelf koopen". (verzameld door rolf duchamps)

 

 

Lees ook:

Zwijndrecht toonde weer fraaie zadelpaarden.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp op jaarmarkt is een voltreffer geworden. Het schitterend nazomerweertje was daar niet vreemd aan want er was een massale...

Maandag weer keuring van paarden en koeien op de parking van de sporthal van Zwijndrecht.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp ter gelegenheid van de Zwijndrechtse jaarmarkt behoort bij de voornaamste uit de...

Vorig jaar kende de veejaarmarkt pech met het weer. Hopelijk wordt het op maandag 6 oktober beter.ZWIJNDRECHT. Uit gans het waasland komen de veehouders naar de jaarlijkse veemarkt van Zwijndrecht...