Veeprijskamp voor paarden, pony's, koeien en ezels

Image
Maandag weer keuring van paarden en koeien op de parking van de sporthal van Zwijndrecht.
ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp ter gelegenheid van de Zwijndrechtse jaarmarkt behoort bij de voornaamste uit de regio. Maandag 6 oktober vanaf 10 uur begint op de parking van de sporthal, aan de Fortlaan, weer de keuring van schitterende trekpaarden en zadelpaarden, koeien, vaarzen en dikbil maar ook van pony’s en ezels. Het jaarmarktcomité heeft samen met het gemeentebestuur er een groot feest van gemaakt want naast de keuring zelf zijn er heel wat randactiviteiten en kan er geproefd en gedronken worden.

 

De deelnemers moesten vooraf inschrijven en daaruit bleek dat er  103 paarden, pony’s en ezels  zullen tentoongesteld worden waarvan 43 labeurpaarden, 24 zadelpaarden (vorig jaar 69), 4 ezels (vorig jaar 22), 31 pony’s (vorig jaar 92) en 1 speciaal ras tinkert. Bij het hoornvee schreven 97 stuks in. In totaal zullen er dus een 200 dieren te zien zijn en ook worden gekeurd. Vorig jaar waren er nog 359 dieren en in 2006 zelfs 396. In totaal zijn er voor 3.608 euro aan prijzen wat iets minder is dan vorig jaar.

 

Het jaarmarktcomité regelt de veeprijskamp. Het is de schepen van Middenstand Ann Van Damme die het comité voorzit en verder werken mee: Luc De Meyer als secretaris en Freya Teunis als administratief medewerker, De specialisten voor het hoornvee zijn Roger Hofkens en Roger De Kerf en voor de paarden zijn het Alfons Van Mol en Adhémar Rijckaert.Zj bespreken de voorbije jaarmarkt en geven advies voor bv. de aanpassing van de prijzen en de opstelling van het wedstrijdreglement.

 

De prijskampen worden geleid door een zestal keurders waarvan drie bij de paarden en drie bij de koeien. Zij beginnen aan de keuring om 10u en vaak loopt die toch uit tot rond 13 u. Om 14u volgt in de AC de uitreiking der prijzen met een drink aangeboden door het gemeentebestuur.

 

Om deel te nemen aan de veeprijskamp moeten de veehouders voldoen aan meerdere voorwaarden om te kunnen deelnemen. Zij moeten o.a. in het bezit zijn van een toelatingsdocument dat door de veearts, Filip Lenaerts uit Kallo, wordt gecontroleerd. Elke koe heeft ook een identificatiekaart en voor de paarden is er een ‘paardenpaspoort’ nodig. Dat moet overeen komen met de ingeplante chip. Met een microchiplezer kan de veearts het controleren. Voor de gezondheidsveiligheid moeten de transportwagens bij het binnenrijden ook over ontsmettingsmatten rijden.

 

Er mag maar met 25 dieren per eigenaar ingeschreven worden en de pony’s en ezels maar met 10. Er is ook geen beperking in de woonplaats, iedereen mag deelnemen voor een inschrijvingsgeld van 10 euro. Doch, na vaststelling van deelname wordt dat bedrag teruggestort. Het is verboden deel te nemen met dieren waarvan men geen eigenaar is. Blijkt dat achteraf, dan verliest men de gewonnen prijs. Het is ook verboden om met 1 dier in meerdere categorieën deel te nemen.

 

Goed om weten is ook dat de dieren verplicht buiten de wagens moeten staan en aan repen moesten vastgemaakt zijn tot aan het einde van de keuringsperiode. Stieren moeten een neusring dragen.Wanneer er schade veroorzaakt wordt, is de gemeente niet verantwoordelijk. Het is ook niet toegelaten dat bv paarden onderscheidingstekens dragen van vroegere successen. Na de uitspraak van de jury mogen ze dat wel.

 

Aantrekkelijk zal ook de aanwezigheid van hoefsmid Maarten Van de Vijver uit Melsele zijn. Van nabij zal kunnen bekeken worden hoe een paard een nieuw hoefijzer wordt op gespijkerd. Uit Temse komen Johan Deyaert en Martin Van Landeghem van 'De Wollebol' die instaan voor schaapscheren en het aanbieden van schapenzuivelproducten.
Maar ook geitenzuivelproducten zijn er weer, zoals vorig jaar met Lots Vandendoorent van 'Geitjesweelde'

Net als de vorige jaren is ook de bio-bakker Jacques Cochez weer van de partij.


Naast meerdere oude ambachten is er ook kindergrime en een springkasteel voor de jeugd. Het Zwijndrechts Saxofoonorkest staat er met diverse dranken en de uitbater van de Cafétaria van de Sporthal biedt zijn hamburgers aan.
Een absolute topper is elk jaar ook de huifkartocht van aan de parking Sporthal naar de Statiestraat en aan het station de Fortlaan in en zo terug voorbij de koeienkeuring naar het vertrekpunt. De huifkar wordt getrokken door de twee trekpaarden van Adhémar Rijckaert van de Smoutpot.

 

Niet onbelangrijk is ook de kleurwedstrijd voor de jeugd waarmee 20 prijzen te winnen zijn. In de namiddag van 13u tot 14u worden alle kinderen in het AC verwacht voor een optreden van clown Rigolo en de uitreiking van de prijzen van de kleurwedstrijd. Vanuit een Zwijndrechtse boomgaard wordt gratis een appel aangeboden maar ook Inexdrankjes die een schenking zijn van Inex.

 

Een bezoek aan de veeprijskamp van Zwijndrecht op maandag 6 oktober van 10 tot 13u, is een stevige aanrader. Elk jaar is er trouwens massale belangstelling rond de paarden- en koeienkeuring. Bij de keuring wordt ook passende commentaar gegeven en leert men trekpaard, zadelpaard, koe of dikbil beter kennen. (r.d.)

 

Lees ook:

BEVEREN. Als evenementen (een deel van de) openbare ruimte innemen, kan je niet om parkeerverboden heen. Dat is vanaf dit weekend het geval in Beveren. 

ZWIJNDRECHT. De Winterkermis - Jaarmarkt is in Zwijndrecht altijd een belangrijke gebeurtenis geweest. We keken terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw en stelden leuke dingen vast.

BEVEREN. De jaarmarkt van de oktoberkermis omvatte weer een veeprijskamp voor hoornvee en paarden. De koeien en pony’s werden gekeurd aan het Feestplein en de paarden mochten hun drafje lopen in de...

Zwijndrecht toonde weer fraaie zadelpaarden.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp op jaarmarkt is een voltreffer geworden. Het schitterend nazomerweertje was daar niet vreemd aan want er was een massale...

Vorig jaar kende de veejaarmarkt pech met het weer. Hopelijk wordt het op maandag 6 oktober beter.ZWIJNDRECHT. Uit gans het waasland komen de veehouders naar de jaarlijkse veemarkt van Zwijndrecht...