Veeprijskamp was schitterend

Image
Zwijndrecht toonde weer fraaie zadelpaarden.
ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp op jaarmarkt is een voltreffer geworden. Het schitterend nazomerweertje was daar niet vreemd aan want er was een massale opkomst. Opvallend was de aanwezigheid van veel gezinnen met kinderen en die kwamen er zeker aan hun trekken. Ze konden, om te beginnen, rennen voor een plaatsje in de huifkar, getrokken door de twee boerenpaarden van Adhémar Rijckaert. De keuring was nog lang niet begonnen toen de huifkar al volgeladen door de Statiestraat reed. Omdat er heel wat minder dieren waren, was de keuring ook op tijd gedaan.

 

Image
Bij het binnenrijden van de parking waar de keuring plaatsvindt, moeten alle transportwagens over ontsmettingsmatten rijden en dat in het kader van het vermijden van besmettingen.
Er waren ook dit jaar weer prachtige paarden te bewonderen. Daar ging dan ook de meeste aandacht naartoe. Bij de zadelpaarden waren een paar knappe schimmels en meteen konden de jongens en meisjes zien met welk paard Sinterklaas over de daken rijdt!


Bij de koeien vielen de dikbillen op die worden gekweekt voor het vlees. Zij hebben snelgroeiende spieren en veel spierweefsel betekent natuurlijk veel vlees. Maar dikbillen hebben afwijkingen en zo is er voor een  bevalling altijd een keizersnede nodig: het bekken is te smal en het jong is te dik!

 

Image
Geruime tijd voor de keuring begint maakt de veeboer de dieren proper. Ze toiletteren!
Veel belangstelling ging er ook naar de hoefsmid Maarten Van de Vijver die een trekpaard voorzag van nieuwe hoefijzers. Toen schaapherder Johan Deyaert uit Tielrode een lam begon te scheren waren er zoveel toeschouwers dat er voor de huifkar geen doorkomen meer aan was. De kinderen waren in hun nopjes toen ze zomaar over het geschoren dier mochten wrijven. Later scheerde hij nog een lam en voor die dieren, geboren begin 2008, was het de eerste scheerbeurt.

 

Image
Een uur voor de keuring worden de keurders ontvangen door burgemeester en schepenen.


Veel mensen leefden mee met het wolloze lam en vroegen of het nu geen kou zou hebben. Johan stelde hen gerust; de dieren gaan nu in de warme gezellige stal. Johan Deyaert heeft 250 schapen.

 

Image
Veel belangstelling was voor het scheren van een schaap.
 

 

Aan de stand van het spinnen van wol met een echt ouderwets spinnewiel, kon van nabij bekeken worden hoe er draad van gemaakt werd. De dame en de heer zaten er bij in ouderwetse klederdracht. Ze maakten er de bezoekers attent op dat ze ook  draad sponnen uit hondenhaar en uiteraard ook van poezen, de angorasoorten. De spinster wees naar enkele dameskledingstukken geweven uit poezenhaar. Ze waren te koop voor 100 euro.

Op straat lag een hele hoop wol van de geschoren schaapjes van Johan Deyaert. Maar die wol kon niet gebruikt worden om te spinnen: te dik en niet lang genoeg. Johan verkoopt die aan opkopers die hem in kussens en dekbedden te stoppen.

 

Image
Het spinnen van wol zoals het vroeger gebeurde met een spinnewiel. Aan de wand hangen kledingstukken gemaakt uit gesponnen draad van wol, hondenhaar en poezenhaar.

 

Twee dames van de hogeschool in Antwerpen stelden een project voor dat naar Suriname ging. De familie Lots bood dan weer producten aan van geitenmelk: kaas en mekkertaartjes. We zagen ook de vaste klanten van de bio-bakker  Cochez huiswaarts trekken met een dik gevulde plastiekzak vol brood.

 

Image
Bij het keuren van een prachtige schimmel.
De cafébaas van de cafétaria van de sporthal bakte hamburgers en hotdogs vlak aan de ingang van de sporthal. En de mannen van het Saxofoonorkest hadden een ruime feesttent gezet en tapten er alle dranken. Hier was de grootste samenscholing merkbaar, zelfs tot na het einde van de keuring.
 
Er was ook een politieke actie. De Open VLD deelde briefjes uit waaraan twee zure snoepjes waren gekleefd maar waarop ook een doorgesneden citroen op stond met er onder de woorden 'Dankzij Groen!' en bovenaan stond te lezen: 'Breekt Groen! U zuur op?'. En dan somden die van de VLD eens op hoe duur het in de gemeente was geworden + 33 % verhoging onroerende voorheffing, +verhoogde belasting op waterverbruik (saneringsbijdrage, +Lidgeld bibliotheek: meer dan verdubbeling, +Verhoging tarieven kinderopvang Kobbe en Kozze, +Megaverkeersboetes, + De vele 'kleine' verborgen belastingen' ... Wat volgt nog?
Eigenlijk was het een onvoorzien tussenwerpsel bij de veeprijskamp maar het feest werd er absoluut niet door verstoord.

 

Image
Adhemar Rijckaert die met zijn huifkar honderden kinderen en ouders een ritje bezorgde op het traject Statiestraat - Station - Fortlaan - Parking Sporthal.
 


Als conclusie mogen we stellen dat het gemeentebestuur, met Luc De Meyer als gangmaker, dus zeker de juiste formule heeft gevonden om van de veeprijskamp een heus feest te maken. Dat heeft het voltallig college van burgemeester en schepenen, dat lang ter plaatse was, zeker kunnen vaststellen. Alleen, het weer moet ook wat mee zitten. (rolf duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De Winterkermis - Jaarmarkt is in Zwijndrecht altijd een belangrijke gebeurtenis geweest. We keken terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw en stelden leuke dingen vast.

Maandag weer keuring van paarden en koeien op de parking van de sporthal van Zwijndrecht.ZWIJNDRECHT. De veeprijskamp ter gelegenheid van de Zwijndrechtse jaarmarkt behoort bij de voornaamste uit de...

Vorig jaar kende de veejaarmarkt pech met het weer. Hopelijk wordt het op maandag 6 oktober beter.ZWIJNDRECHT. Uit gans het waasland komen de veehouders naar de jaarlijkse veemarkt van Zwijndrecht...