Dure brandstoffen: niet minder rijden wel bewuster
ZWIJNDRECHT. Mobiliteitsclub VAB is tot de conclusie gekomen dat de dure brandstoffen de Belg niet minder doet rijden maar wel bewuster doet denken aan tanken. De benzinerijders komen er goedkoopst uit. Het brandstofgebruik is tijdens de eerste vijf maanden van 2008 met 2,4% gedaald, zo blijkt uit een analyse van het brandstofgebruik van 30.000 VAB-leden die een VAB-brandstofkaart met korting gebruiken. VAB ziet dit als normale evolutie vanwege de modernisering en verdieselijking van het wagenpark.
Het aantal automobilisten dat verkeerdelijk benzine tankt in plaats van diesel is tijdens de eerste vijf maanden gedaald met 17,6%. Dit is een opmerkelijke daling die volgens VAB erop wijst dat de automobilist minder verstrooid is bij het tanken gezien een vergissing zeer veel geld kan kosten.
besparen
Volgens mobiliteitsclub VAB kan een automobilist veel geld sparen door prijzen te vergelijken en niet te tanken aan het eerste, het beste tankstation. Afgelopen week ging VAB op veldonderzoek. VAB controleerde in de belangrijkste landen de prijzen aan de tankstations langs de autosnelweg en de secundaire wegen. Het onderzoek focust zich op Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en Italië, de topbestemmingen voor de Belg tijdens de zomervakantie (zie onderstaande rangschikking gebaseerd op het aantal Belgen met autopech in de zomer van 2007). Luxemburg en Zwitserland werden als belangrijke doorvoerlanden toegevoegd.
benzine vs diesel
Bij deze prijsvergelijking gingen de VAB-onderzoekers uit van de officiële maximumprijzen in België. Ze berekenen telkens het voor- of nadeel voor een tank van 50 liter. Voor diesel werd de maximumprijs van 20 juni gehanteerd. Een tank van 50 liter kost voor diesel 70,5 euro en voor benzine 80,5 euro. De groen gemarkeerde prijzen geven het prijsvoordeel aan per tank van 50 liter. Tijdens een reis van 2.000 à 3.000 kilometer kan dit voordeel dus vermenigvuldigd worden.
De vaststellingen die werden gedaan zijn niet mis:
De benzinerijder kan in buitenland veel goedkoper tanken. Mobiliteitsclub VAB noteert in haar veldonderzoek prijsverschillen tot 19 euro op een tankbeurt van 50 liter benzine. Wie naar het zuiden reist, kan daar een groot prijsvoordeel aan doen. Tanken in Luxemburg (14,5 euro), Zwitserland (16 euro) en Spanje (19 euro) levert de grootste kortingen op voor de benzinerijder. Enkel in Nederland betaal je meer voor een tank benzine (4 euro).
De dieselrijder zal op zijn vakantiebestemming veelal meer betalen dan in België. De dieselrijder kan enkel geld uitsparen door in Luxemburg (7,5 euro) en Spanje te tanken (6 euro).
Dieselrijder moet alert zijn voor duurdere dieselvarianten. Vaak worden op de tankstations naast de snelwegen twee verschillende dieselversies aangeboden. Naast de basisversie bestaat er een biodiesel of een variant zonder zwavel. Deze speciale dieselbrandstoffen zijn duurder. Aan de pomp wordt geen prijsvergelijking gemaakt. Wie goedkoop wil tanken moet zeer aandachtig zijn.
Sommige Belgische tankstations benaderen de prijs van Luxemburg.
In België worden op meerdere locaties (veelal onbemande stations) met kortingen gewerkt zodat de prijzen voor diesel in de buurt komt van de Luxemburgse prijs. Zo vonden we in Overijse maar liefst 4 tankstations met een literkorting van 11 en 12 eurocent. De dieseltank vullen in Luxemburg levert in dat geval nog maar 2 euro extra winst op.
Tanken langs de snelweg is het duurst.
In België hanteren de tankstations langs de snelweg de officiële maximumprijzen. In andere landen gelden ook langs de snelweg de duurste prijzen. De verschillen tussen de verschillende merken zijn vaak minimaal en beperken zich tot 1 of 2 eurocent. Luxemburg is een uitzondering, daar noteerden we dezelfde prijzen langs de autosnelweg en in Luxemburg stad. Uitwijken naar Luxemburg stad heeft een voordeel omdat je daar niet geconfronteerd wordt met lange wachtrijen. GPS-gebruikers kunnen zich laten navigeren naar een tankstation in de buurt.
In Nederland vermijd je best te tanken.
Dit is het enige land waar diesel én benzine duurder zijn dan de officiële maximumprijs in België. Omdat vanaf juli bij diesel er een extra accijns bijkomt, kan je zelfs bij prijskloppers geen voordeel doen.
Goedkoopste diesel in Spanje is enkel voor landbouwvoertuigen.
Verkeerdelijk wordt Spanje voorgesteld als het goedkoopste dieselland. De goedkope diesel (1,04 euro/liter) mag echter niet door automobilisten getankt worden, maar is bedoeld voor speciale gebruikers zoals tractoren. De automobilist tankt er zijn diesel gemiddeld aan 1,30 euro langs de snelweg.
Een lijst van de gemiddelde Europese brandstofprijzen vind je hier terug. (Rolf Duchamps)