Balans krokusvakantie: aantal ski-ongevallen stijgt
ZWIJNDRECHT. De Krokusvakantie zit er zo goed als op en de afdeling Reisbijstand van mobiliteitsclub VAB maakte een balans op van 7 dagen krokusvakantie. Daaruit is alvast gebleken dat vermoeidheid en roekeloosheid de oorzaak zijn een nette stijging van het aantal skiongevallen. Maar die cijfers doet de mobiliteitsorganisatie ook vermoeden dat meer Belgen geprofiteerd hebben van de goedkope en vroege krokusvakantie.
Dit valt ook af te leiden uit de stijging met 38 % van het aantal autopannes en –ongevallen in de typische skilanden: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.
Meeste oproepen kwamen bij VAB binnen op maandag. Het totaal aantal oproepen in de VAB-Alarmcentrale is tot nu toe gestegen met 30.5 %.
Verdeling procentueel van het aantal oproepen
- vrijdag 1 februari 13.5 %
- zaterdag 2 februari 15.0 %
- zondag 3 februari 9.2 %
- maandag 4 februari 18.5 %
- dinsdag 5 februari 16.2 %
- woensdag 6 februari 18 %
- donderdag 7 februari 14.7 %
Ook de medische problemen stegen met 36 % waarin natuurlijk de skiongevallen een groot aandeel hebben. 10% van de ongevallen is te wijten aan botsingen op de piste. Knieblessures en kruisbanden maken voor 25% deel uit van de skiongevallen. De voornaamste oorzaken zijn:
Blijven steken in diepe sneeuw of op een Buckelpiste waardoor de knie naar buiten draait, verstrekking naar achter bij een sprong over een onverwachte hindernis of bodemongelijkheid en tenslotte na een sprong hard en slecht neerkomen.
9 op 10 van de knieblessures hebben niets te maken met andere skiërs, in bijna 40% wel met het lossen van de bindingen die slecht of verkeerd werden afgesteld.
Op de tweede plaats kwamen de verwondingen van de schouder en ex aequo op de derde plaats hoofd en arm. In vergelijking met ongevalstatistieken van alle wintersportlanden samen uit de winterperiodes 2000 tot 2007 gaan de knieverwondingen, hoewel nog steeds de voornaamste kwetsuur, bij VAB lichtjes vooruit. Die van de hoofdverwondingen stijgen met bijna 2%.
Vastgesteld is ook dat het dragen van een skihelm bij een val of botsing, de kans op een zwaar hoofdletsel met 85% vermindert.
Bij VAB-Reisbijstand komt Oostenrijk nu voor Frankrijk qua aantal skiongevallen. Heel wat van die skiongevallen kunnen vermeden worden door een dag rust in te plannen en deze te gebruiken om wat te gaan wandelen, te zwemmen of een saunabezoek in te plannen.
VAB organiseert geen gipsvluchten, maar geeft er de voorkeur aan om haar klanten indien gewenst zo snel mogelijk terug te brengen met de dagelijkse gipsvluchten van Tyrolean om te vermijden dat die langer dan noodzakelijk moeten wachten op de repatriëring.
De autotechnische problemen stegen met 38 %. Frankrijk bevestigt zijn rol als toeristische trekpleister voor de Belgen. Enerzijds voor de wintersport in Vogezen en Alpen, anderzijds als doorgangsland naar Zwitserland en Spanje.
In de landen met de belangrijkste skigebieden stegen de autopannes en auto-ongevallen. De top vijf van de pechgevallen hadden te maken met:
1. Startproblemen 2. Ongevallen (veelal enkel met blikschade) 3. Lekke band 4. Batterij 5. Vermogenverlies
Tenslotte waren er nog de zonvakanties. Vooral Noord-Afrikaanse en exotische landen zijn populair als vakantiebestemming. Met Egypte, India en Thailand als koploper. Maar ook landen waar de goedkope dollar een rol speelt, zijn geliefd, bijv. de Verenigde Staten en de Caraïben met de Dominicaanse Republiek.
De medische problemen zijn hier de klassiekers zoals: voedselvergiftiging, griep, oorontsteking, hartaandoeningen en breuken of kneuzingen na een val bij wandeling, sport of gebruik van een gehuurde motorfiets. (Rolf Duchamps)