Eerste vaststelling verkeer-/reisbijstand VAB in krokusvakantie

ZWIJNDRECHT. De afdeling Reisbijstand van de mobiliteitsclub VAB maakt een tendens op van het eerste weekend van de krokusvakantie, meer bepaald van vrijdag 1 februari t.e.m. maandag 4 februari. Daaruit blijkt dat meer Belgen op reis vertrokken. Traditioneel is de krokusvakantie dé skivakantie bij uitstek. Dit jaar viel die trouwens erg gunstig, omdat onze buurlanden niet samen met ons op vakantie zijn vertrokken. Hierdoor was de vakantie ook een stuk goedkoper.

Het aantal oproepen is in vergelijking met dezelfde periode in 2007 met meer dan 20% gestegen. Maandag was de topdag met bijna 35% van het totale aantal oproepen. Ook het voorlopig verdubbelen van de problemen met de bagage op de luchthavens wijst in de richting van een toegenomen vakantiedrukte.

 

Druk Frankrijk
Frankrijk bevestigt zijn rol als toeristische trekpleister voor de Belgen. Enerzijds voor de wintersport in Vogezen en Alpen, anderzijds als doorgangsland naar Zwitserland en Spanje. Er zijn bij VAB dan ook 81 % meer technische dossiers in Frankrijk dan in 2007.

 

Stijging medische problemen
VAB-Reisbijstand constateerde eveneens een (voorlopige) stijging in medische problemen Het aantal dossiers over skiongevallen is gestegen. Dat is ook normaal want de meeste skiongevallen gebeuren rond de derde skidag en dat was maandag. Meer dan 35% van de kwetsuren had te maken met de knieën, gevolgd door kwetsuren van hand en bovenarm. Normaal zouden kwetsuren aan de schouders en bovenarmen op de tweede plaats staan, maar dat zijn typische snowboardverwondingen en daar zijn weinig dossiers over.


In de zonbestemmingen bleven de klassieke medische problemen status quo. Hier gaat het dan over ziekte. VAB-Reisbijstand organiseert zelf geen gipsvluchten maar verkiest gebruik te maken van dagelijkse gipsvluchten van Tyrolean Air. Zo vermijdt VAB dat patiënten langer dan noodzakelijk moeten wachten op de repatriëring.(R.D.)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De Krokusvakantie zit er zo goed als op en de afdeling Reisbijstand van mobiliteitsclub VAB maakte een balans op van 7 dagen krokusvakantie. Daaruit is alvast gebleken dat vermoeidheid...