Prachtig werk te zien op de Zwijndrechtse WAK-tentoonstelling

Image
Een blikvanger van de tentoonstelling is deze 'Vlinder' van Burchtenaar Paul De Wachter. Hij werd gemaakt uit oud ijzer! Paul is ook lid van de Beverse Piet Stautkring en kunstkring Signaal Kruibeke.
BURCHT. Zoals ieder jaar is het ’t Waaigat in de Week van de Amateurkunsten de afspraakplaats voor wie met kunst is begaan. Steeds meer inwoners hebben ook de weg gevonden naar het bedrijven van kunst, in zoverre dat er in Zwijndrecht-Burcht zoveel deelnemers zijn dat voor het eerst ook de zaal moest gebruikt worden om alles tentoon te stellen. Het gevolg was ook dat elke persoon 3 werken te laten exposeren.

 

Niet minder dan 36 inwoners toonden in 92 werken hun kunnen. En dan moet er ook nog een project van Kleuter- en Basisschool Het Laar aan toegevoegd worden, waar een ganse school met ruim 400 leerlingen eveneens aan kunst deden. Een schitterende selectie is nu te bekijken in de Bovenfoyer van ’t Waaigat.

 

Het was cultuurschepen André Van de Vijver die het welkomswoord uitsprak in aanwezigheid van zijn collega’s Ann Van Damme, Kris Herremans en Chris Vermeulen. Schepen Van de Vijver wees er eerst op dat toch ontelbare mensen zich in hun vrije tijd overgeven aan een artistieke passie. "Velen doen dat in een vereniging, anderen gaan de solotoer op. Ze schilderen, acteren, zingen, dansen, musiceren, schrijven, fotograferen, filmen…. De ene droomt er van professioneel te worden, de andere doet het vooral voor de gezelligheid.", zo stelde Van de Vijver.

 

Al dat talent mag volgens hem echter niet achter gesloten deuren blijven en ’t is daarom dat sedert 1996 een ‘Week van de Amateurkunsten' wordt georganiseerd. Het doel is kunstzinnig talent in de schijnwerpers plaatsen. De tentoonstelling in Burcht illustreert dat op een bijzonder sterke manier. Het thema 'Vreemdgaan toegestaan' werd uitgewerkt. Hierbij legde schepen Van de Vijver een paar juiste klemtonen: "Vreemdgaan wordt hier gezien als een uitnodiging om ook onze nieuwe medeburgers te betrekken bij dit initiatief. Men wil gemeenten en kunstenaars stimuleren om kunst uit andere culturen en de bijzondere interculturele mengvormen in de kijker plaatsen. Vreemdgaan kan ook een project zijn waarbij kunstenaars van verschillende disciplines met elkaar een samenwerkingsverband aangaan. Zo zijn er beeldende kunstenaars die bijvoorbeeld met schrijvers hebben samengewerkt of musisci met auteurs."

 

De schepen vroeg ook bijzondere aandacht voor de werkjes van de kinderen van gemeenschapsschool ‘t Laar. "Sommige klassen hebben zich blijkbaar laten inspireren door een aantal bekende kunstenaars. Misschien ontpopt zich hier binnen een jaar of twintig wel een nieuwe Van Gogh, Kandinsky of Andy Warhol. Ik heb ook gemerkt dat Guy Rombouts, waarvan de gemeente een kunstwerk heeft staan langs de Schelde, tot de inspiratiebron heeft behoord en dat verheugd ons wel heel erg." Schepen Van de Vijver nodigde de school meteen uit om een gelijkaardig project op te zetten naar aanleiding van de komende Fred Bervoettentoonstelling in de maand september. School De Krinkel heeft haar medewerking al aangeboden.

 

zelfs een school


De inbreng van ’t Laar op de WAK-tentoonstelling is niet min. Vooral dat al die kinderen via hun activiteiten, het woordje ‘kunst’ inhoud hebben kunnen geven, is erg belangrijk. De klastitularissen hebben uit alle werkjes een selectie gemaakt en die is te zien in ’t Waaigat. Verbluffend. Maar natuurlijk zit daar ook het onderwijzend personeel achter. Ze leveren het bewijs dat een introductie naar kunst al kan beginnen van bij de kleuters. De gemeenschapsschool nam het initiatief nadat er op school een uitnodiging kwam van de gemeente over de ‘Week van de Amateurkunsten’.

 

Image
Leerkrachten van 't Laar bij de kunstwerken van hun leerlingen.

 

Er werd ook een goede begeleiding gevonden bij kunstenaar Iso Decleer, een papa van een leerling. Ze gingen bij hem op bezoek in het atelier. Op school werden reproducties gemaakt en werd zelf in de wereld van kunstenaar zijn, binnen gestapt.


Goed om weten is wel dat de keurig ingelijste werken op zaterdag 21 juni op school zullen geveild

Image
De WAK-tentoonstelling werd ingeleid door schepen Andre Van de Vijver, die ze ook officieel opende en cultuurfunctionaris Mieke Stoop.
worden. Cultuurfunctionaris Mieke Stoop wees er op dat de slogan 'Vreemdgaan toegestaan' nogal breed te interpreteren is en op het eerste zicht weinig met kunst te maken heeft, en dat Zwijndrecht-Burcht er daarom een subtitel aan toevoegde toe: ‘Ver van kunst? Neen, kunst van ver (weg)!’
Mieke Stoop: "De bedoeling was dat alle amateurkunstenaars eens over het muurtje keken door het gebruik van andere technieken en/of het in beeld brengen van vreemde culturen. Mijn inziens zijn ze daar goed in geslaagd. Titels zoals ‘Oost ontmoet West’, ‘Australia blue sky dreaming’, Mexicaantje, en vele anderen, beloven alvast veel."

 

De tentoonstelling van de WAK is dus uitgegroeid tot een vaste waarde in de gemeente. Dat is ook merkbaar onder de deelnemers: er is enerzijds de ‘harde kern’, die voor het grootste deel bestaat uit leden van de Zwijndrechtse amateurkunstenverenigingen. Anderzijds is er de ‘occasionele deelnemer’ die via via bij het initiatief terechtkomt, vaak onder impuls van het verenigingsleven. "Ik ben ook ten zeerste opgetogen dat we dit jaar een vijftal nieuwe namen onder de deelnemers zien opduiken.", aldus Mieke Stoop, "Een bewijs dat de amateurkunsten ‘hot’ zijn en er ook nood is aan mogelijkheden om creaties aan het publiek te tonen. Gisteren vertelde iemand me dat ze ieder jaar weer uitkijkt naar dit evenement, dat zegt genoeg."

 

Ze dankte iedereen die mee had gewerkt om de tentoonstelling te doen slagen. "Zonder de hulp van velen, was wat u hier ziet, niet mogelijk geweest.", zei ze. Ze plaatste  nog een ander WAK-evenement in de kijker. Zaterdag vonden er immers drie workshops plaats onder de noemer ‘Proeven van kunst’. Hierbij konden Zwijndrechtenaren zelf kennismaken met een bepaalde kunstdiscipline. Deze initiaties werden bovendien begeleid door kunstenaars uit de gemeente. Zo leerde Paul De Wachter enkelen hoe je van speksteen of een blok Ytong een beeldje kan maken. Denise De Ryck leerde een levensechte tekening maken en Bert Van Mieghem liet de deelnemers in klei wroeten. De geplande workshop van Fotoclub Optika werd helaas geannuleerd wegens te weinig inschrijvingen.


De resultaten van de workshops zullen volgende week 3 en 4 mei te zien zijn in ’t Waaigat. De tentoonstelling loopt nog tot zondag 11 mei en is te bezoeken op dinsdag van 13u30 tot 19u30, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13u30 tot 17u en op zaterdag van 10u tot 17u. Gesloten op maandag, op donderdag 1 mei en 8 mei. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Van 21 tot 28 september vond in Napels het wereldkampioenschap WAKO voor jeugd plaats. Afgelopen zaterdag vertrok een delegatie van een 40-tal personen van oa Contact Karate Beveren...

KALLO. In de huiskamer van Krisje De Groof, Hoogkallostraat 70, heeft in het kader van 'De Wakkere Dood' een ‘huiskameractiviteit’ plaats op zaterdag 8 november om 16u en 20u....

De kisten van Sztuka Fabryka (foto: Gerry Smet)BEVEREN. Eigenlijk werd vorige week reeds het project 'Wakkere Dood' ingezet toen in de hoeve van Hof ter Saksen de tentoonstelling over...

Directeur Rik Van Daele van het Cultuurcentrum Ter VestenBEVEREN. Op zaterdag 11 oktober start een nieuw project van het Cultuurcentrum Ter Vesten dat tot eind november loopt en goed is voor...

Christa Maes die sedert 1988 op Hof ter Saksen actief is op Hof ter Saksen en met de tentoonstelling 'Zwammen… langdradig' weer iets uniek heeft aan te bieden.BEVEREN. Vrijdag werd in de hoeve van...

ZWIJNDRECHT. Het CD&V-raadslid Bruno Bijl heeft in de gemeenteraad gewezen op het hoog aantal fietsdiefstallen in de gemeente. Hij stelde ook een paar maatregelen naar voor die positief werden...