Originele tentoonstellingen zetten project 'Wakkere Dood' in

Image
De kisten van Sztuka Fabryka (foto: Gerry Smet)
BEVEREN. Eigenlijk werd vorige week reeds het project 'Wakkere Dood' ingezet toen in de hoeve van Hof ter Saksen de tentoonstelling over paddenstoelen werd geopend. Op zaterdag 11 oktober worden er nog een paar tentoonstellingen geopend die een bijzonder aantrekkelijk en origineel karakter hebben en dus absolute aanraders zijn er een bezoek aan te brengen.

 

In de Antoon Triestzaal in het kasteel Cortewalle loopt van 11 oktober tot 11 november de tentoonstelling 'In steen en brons' of grafkunst en poëzie als herinnering aan het leven door Raoul Verstraeten en Marie-Jeanne Van Deursen.


De tentoonstelling waaraan anderhalf jaar is gewerkt, 'In steen en brons' omvat een reeks foto’s van Raoul Verstraeten (Lokeren) die de bezoeker laat kennismaken met de rijkdom aan funeraire kunst op de begraafplaatsen van zeven grote Europese steden. Deze foto’s met zowel documentaire als artistieke waarde worden omkaderd door poëtische en filosofische teksten die werden gekalligrafeerd door Marie-Jeanne Van Deursen. Een bezoek aan deze ingetogen tentoonstelling vormt een tastbaar vertrekpunt voor bezinningsmomenten over leven en dood, rouwen en afscheid. Te bekijken dus in de Antoon Triestzaal kasteel Cortewalle, Zwarte Dreef 1, Beveren.
Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u en dinsdag 11 november van 14 tot 17u. Nocturne op woensdag 29 oktober van 20 tot 22u

 

Graaf Florimond


Image
Florimond Brouchoven de Bergeyck rond wie een tentoonstelling loopt in de Familiekamer op Cortewalle.
Zaterdag begint in de Familiekamer van het kasteel Cortewalle, ook de tentoonstelling over ‘De Dood van Florimond de Brouchoven de Bergeyck in 1908’ of honderd jaar geleden. Ook deze loopt tot dinsdag 11 november.
Florimond de Brouchoven de Bergeyck, is één van de merkwaardigste en interessantste inwoners van kasteel Cortewalle. Rond hem is een kleine thematentoonstelling opgebouwd in enkele vitrines in de nieuw ingerichte Familiekamer van kasteel Cortewalle.
Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u en dinsdag 11 november van 14 tot 17u. Nocturne op woensdag 29 oktober  van 20 tot 22u.

 

Gerry Smet en Sztuka Fabryka: origineel


Vanaf zaterdag 11oktober is er dan ook een unieke tentoonstelling die we misschien toch op zich al 'Wakkere Dood' kunnen noemen, in de Kapel van het O.C. Boerenpoort in Melsele. Gerry Smet, in de rol van wereldreiziger, heeft heel wat foto’s bijeen gebracht waarop hij kerkhoven in beeld brengt en toont en hoe men de mensen in verre landen begraaft, welke daar de begrafenisrituelen zijn. Er zijn foto’s te zien die Gerry maakte op zijn reizen in Indonesie (Sulawesie, Maduro, Bali) Mexico, Cuba, Dominikaanse republiek, Turkije, Algerije, Madeira, Portugal, Nieuw Zeeland, Denemarken, Spanje, Italië en India (Goa).

 

Image
Lijkstoet in Bali (foto: Gerry Smet)


Gerry is de fotograaf van de gemeente Beveren en leidt er de grafische dienst. Samen met zijn foto’s is er de originele tentoonstelling van Sztuka Fabryka die met zijn internationale activiteiten begon in de mail-art. Hij vroeg bevriende kunstenaars van over de hele wereld om doodskistjes, volgens

Image
Gerry Smet toen hij vorig jaar op reis was in Alaska.
vastgelegd formaat, te decoreren naar eigen aard en cultuur en deze per post terug op te sturen. Hij verzond dus die opvouwbare blanco doodskistjes met de vraag ze te beschilderen. Als dit niet origineel is.


Zaterdag 11 oktober t.e.m. zondag 2 november is het resultaat te bekijken in O.C. De Boerenpoort Sint-Elisabethstraat 31A of Grote Baan 183, Melsele
Beide tentoonstellingen zijn open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u
Nocturne op woensdag 15 oktober van 20 tot 22u


Belangrijk gegeven is dat tijdens de nocturne van 15 oktober om 20u de tentoonstelling wordt toegelicht door Wilfried Andries, de hoofdredacteur van 'De Beverse Klok' en schepen Heidi Beck. Nadien biedt het gemeentebestuur de aanwezigen een drankje aan.(rolf duchamps)

 

 

Lees ook:

KALLO. In de huiskamer van Krisje De Groof, Hoogkallostraat 70, heeft in het kader van 'De Wakkere Dood' een ‘huiskameractiviteit’ plaats op zaterdag 8 november om 16u en 20u....

Directeur Rik Van Daele van het Cultuurcentrum Ter VestenBEVEREN. Op zaterdag 11 oktober start een nieuw project van het Cultuurcentrum Ter Vesten dat tot eind november loopt en goed is voor...

Christa Maes die sedert 1988 op Hof ter Saksen actief is op Hof ter Saksen en met de tentoonstelling 'Zwammen… langdradig' weer iets uniek heeft aan te bieden.BEVEREN. Vrijdag werd in de hoeve van...