Melseels BPA Burggravenhoek loopt achter
BEVEREN/MELSELE. Het BPA Burggravenhoek in het Melseelse centrum dat gaat over de gronden achter Jeugdhuis Djem en tussen de richtingen Kalishoekstraat - Elisabethstraat en kerkhof, komt maar niet in orde. De gemeenteraad heeft nog maar eens moeten een akkoord geven om een administratieve procedure op te starten.
Het BPA is eigenlijk al in grote lijnen goedgekeurd zodat aan bepaalde onderdelen kan verder gewerkt worden. Om alle innemingen te kunnen verwezenlijken wil het gemeentebestuur nu de hoogdringendheid inroepen en ook de reden dat het voor openbaar nut is, zit er in. Er is immers een omwonende die een stuk van zijn tuin niet wil afstaan.
De procedure voor de opmaak van het BPA werd al in 2004 gestart. Vlaams Belang verzette zich tegen een aantal onderdelen van het Bijzonder Plan. Nu stelt de partij ook vast dat de bevoegde Vlaamse minister van Ruimtelijke ordening gevolg geeft aan een aantal bezwaren die tijdens de procedure worden ingediend.
Net als Vlaams Belang vond de minister het ook onduidelijk waarom het jeugdhuis een grote bijkomende oppervlakte nodig heeft waarvoor de gemeente de buur van het jeugdhuis wil onteigenen. Het Belang stelde voor om gevolg te geven aan de inhoud van het regeringsbesluit dat een paar zaken dus niet goedkeurt omdat ze onvoldoende gemotiveerd zijn. Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) begrijpt niet waarom het college geen gevolg geeft aan het standpunt van de minister: "Wat het gemeentebestuur aan de gemeenteraad voorlegde, is alles behalve helder en correct naar de bevolking toe. Door een nieuwe BPA te starten omzeilt men de bezwaren en de procedures tegen het vorige BPA."
Er was dus een besluit van oktober 2007 dat werd genegeerd. "Blijkbaar twijfelt men aan de capaciteiten van de VLD-minister van Ruimtelijke Ordening.", kaatste Stevenheydens het politiek balletje rond, "Vooral vanwege de VLD -Beveren is het onbegrijpelijk dat men het besluit van hun VLD-minister Dirk Van Mechelen naast zich neerlegt en een nieuwe procedure opstart."
De gemeente negeert de bezwaren van de omwonenden maar ook het besluit van de Vlaamse Regering en Vlaams Belang vroeg zich af of Beveren misschien wacht tot er een CD&V’er minister wordt die wel rekening zal houden met de slecht gemotiveerde en onduidelijke plannen van de gemeente. Grappige veronderstelling natuurlijk maar ondertussen was het toch al de 4de keer dat dit dossier op de raad kwam. Stevenheydens wilde het zelfs afvoeren om de nieuwe raadsleden eens grondig te informeren over wat men eigenlijk van plan is. Het dossier werd destijds al eens afgevoerd en o.a. ook een keer omdat iemand van het college, Marc Van de Vijver, familiale banden had met een betrokkene.
Stevenheydens drong nogmaals aan om het standpunt van de minister te respecteren maar het college had daar helemaal geen oren naar. "Indien men het niet eens is met de minister waarom stapt de gemeente niet naar de Raad van State? Zou dat geen betere optie zijn in plaats van alles te hernemen wat tenslotte onnodige kosten zijn waarvoor de belastingbetaler opdraait. Is dit wat de Open-VLD verstaat onder zuinig bestuur?"
Volgens Vlaams Belang betekent het hernemen van het BPA, dat de geloofwaardigheid van de inspraak van de burger belachelijk gemaakt wordt.
"De omwonenden hebben gebruik gemaakt van hun democratisch recht om te protesteren. De minister volgt een aantal bezwaren en wat doet het college? Men schuift de bezwaren aan de kant en begint opnieuw een procedure. Waar is dat open en eerlijk bestuur, dicht bij de burger van zowel CD&V en de VLD?", besloot fractieleider Bruno Stevenheydens zijn visie op de Burggravenhoek. (R.D.)