Tom Steels centraal in Wielerhappening voor 'Het Veer'
Mountainbikers kunnen hun hartje ophalen in de 5e rit van de Ronde van het Waasland op een parcours van ofwel 33 km, ofwel 66 km. Vertrekplaatsen voor deze tocht zijn KSK De Klinge, Buitenstraat (De Klinge) of sporthal Het Gelaag, Sparrenlaan 25 (Steendorp). Inschrijven kan tussen 8u en 10u30 en kost 5 euro. Onderweg zijn verschillende bevoorradingen voorzien.
De gezinsfietstocht loopt parallel met die voor de handbikers. Zij volgen een parcours van 25 km langsheen de oude spoorweg Mechelen - Terneuzen tot aan De Klinge, waar ook een bevoorrading voorzien is. Inschrijven voor deze tocht kan tot 14u, maar dan enkel in Het Veer, Kazernestraat (Sint-Niklaas). Volwassenen betalen 3 euro, kinderen rijden gratis mee.
Op de parking van Het Veer is er doorlopend een braderij met kinderanimatie voorzien! Iedereen kan er terecht voor een hapje en een drankje. Voor wie Luik - Bastenaken - Luik niet wil missen zal de koers kunnen volgen op een TV-scherm in de in de cafétent.
Iedereen krijgt nu ook de kans om eens met Tom Steels zelf mee te fietsen op zondag 27 april want de wielerkampioen rijdt mee vanop de parking van Het Veer. Alle wielertoeristen, handbikers, familiefietsers en andere sportievelingen die samen met hem door het Waasland willen rijden, worden rond 9u30 op Het Veer verwacht. De officiële start wordt om 10u gegeven.
De opbrengst van de hele wielerhappening gaat naar De Loods. Dat is een uitbreidingsproject van het therapeutisch kinderdagverblijf Het Veer, waar niet-schoolgaande kinderen en jongeren met een mentale en/of motorische handicap worden opgevangen. Maar voor de bouw is er veel geld nodig.
De keuze voor een wielerhappening als winstgevend project lag voor de hand. Een van de kinderen die in Het Veer verblijven is Lobke Steels en dat is de dochter van Tom voormalig Belgisch wielerkampioen bij de elite en meervoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk. Dankzij zijn naamsbekendheid en betrokkenheid bij het project, hopen ze in Het Veer heel wat mensen over de streep te trekken om deel te nemen aan de wielerhappening.
Het Veer
Het Veer werd officieel erkend door het Vlaams Fonds op 1 januari 1986 en is feitelijk gestart op 1 februari 1986 als 'Semi-internaat voor 30 niet-schoolgaande jongens en meisjes', met ofwel een matig tot diep mentale handicap en/of een motorische handicap (én autisme vanaf 1999).
Het kinderdagverblijf biedt het ganse jaar door dagopvang aan en intense pedagogische en therapeutische begeleiding aan niet-schoolgaande kinderen met een ernstige handicap. Als kinderdagverblijf heeft Het Veer vooral deskundige kennis en ervaring met jonge kinderen. Tot op heden richtte Het Veer zich op heel jonge kinderen tot 6 jaar.
Tot enige tijd terug verlieten de kinderen van 6 jaar Het Veer en verhuisden naar een school of voorziening die naar logistiek of organisatie het best aan de noden voldeed. Evenwel uit contacten tussen ouders onderling bleek heel vaak het gemis aan adequate opvang in de regio, heel in het bijzonder bij ouders die bewust kozen voor semi-internaat en dit voor kinderen die reeds ontheven werden uit de leerplicht omwille van een zeer laag ontwikkelingsniveau en bijkomende medische problematiek.
De Raad van Bestuur van Het Veer heeft op deze vraag toegezegd om een uitbreiding aan te vragen bij het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor een uitbreiding van z’n werking met 10 kinderen. De Raad van Bestuur engageerde zich zodoende om zich in te zetten voor het welslagen van dit nieuwe doel.
Inmiddels werd er vanuit het regionaal overleg een positief advies gegeven omtrent de uitbreiding van Het Veer, een hoopgevend signaal in de lange procedure tot goedkeuring die ons nog te wachten staat. Het gaat om een uitbreidingsaanvraag voor jongeren tussen 6 en 21 jaar, meer specifiek kinderen met een complexe zorgvraag, een ernstige tot diepe mentale handicap gepaard met een ernstige motorische en medische problematiek.
Die jongeren zullen worden opgevangen in kleine leefgroepen, begeleid door opvoed(st)ers en therapeuten. Kleine groepjes met voldoende tijd voor verzorging, waar korte activiteiten worden afgewisseld met de nodige therapie (ergo, logo en kine), waar tegelijk ruimte is voor rust en time-outs en voldoende respect voor het volgen van het ritme van het kind, rekening houdend met de gezondheids- en gemoedstoestand van het kind.
Teneinde tegemoet te komen aan de doelstellingen die voorgaand geformuleerd werden, is er in hoofdzaak nood aan een nieuw gebouw. Grotere kinderen en een uitbreiding van het aantal kinderen vraagt immers meer ruimte en een aangepaste accommodatie. Ook het revalidatiecentrum heeft nood aan meer ruimte. Daarom zal er opnieuw 'samen' gebouwd worden.
Er zal gebouwd worden op de huidige parking in 2 fasen. Momenteel zit het eerste gebouw in een ontwerpfase. Een 2e aansluitend gebouw wordt gepland in de komende jaren. De architect en alle betrokken partijen praten druk over en weer over de oprichting en de inrichting van het nieuwe gebouw. Uit ramingen blijkt dat er veel geld zal nodig zijn en dat hopen ze deels te bekomen met een wielerhappening.
De geraamde totaalprijs voor de eerste fase bedraagt 290.000 euro, die voor de tweede 580.000 euro.
Bij het vorige bouwproject werden er subsidies toegekend door het Vlaams Agentschap voor sociale integratie van personen met een handicap, de provincie Oost-Vlaanderen en de Nationale Loterij voor ca. 60% van de totale kostprijs. Dat wil zeggen dat nog 40% zal moeten betaald worden via eigen middelen, eventuele gemeentelijke toelages en niet in het minst sponsoring. (Rolf Duchamps)