Rupelmonde symbolisch boegbeeld voor ontdekkingstocht

RUPELMONDE. In Nederland en Belgi?ordt heel wat aandacht geschonken aan het Martitiem Erfgoed. Momenteel lopen er in de provincies Zeeland, Oost-en West-Vlaanderen 21 maritiem erfgoedprojecten. Het is de Euregio Scheldemond, die bestaat uit de brede rivierdelta waarlangs het water van de Schelde vanuit het Antwerpse zijn weg naar de Noordzee zoekt. Maar ook Rupelmonde vormt een site die een boegbeeld is voor het uniek maritiem erfgoed dat de regio rijk is. Het behoort tot de reeks 'Opmerkelijke uitstapjes naar het land van water en wind'.

 

De Rupelmondse boegbeelden, die een bezoek meer dan waard zijn heten: getijdenmolen, Westhinder, D'n Bruinen en de CNR-werf. Deze bezienswaardigheden worden in een adem uitgesproken met de Mercator en de Maritieme site in Oostende, de jachthaven in Blankenberge en 2000 jaar Zwinstreek in Knokke-Heist, de historische trekschuit 'De Gentse Barge' of de Scheepswerf en het scheepsmuseum van Baasrode. En in Zeeland met de bezienswaardigheden van Zierikzee, Veere/Vlissingen en Goes.


De watermolen van Rupelmonde is de laatste getijdenmolen in de Scheldemond. Hij is volledig gerestaureerd. Bij hoog water wordt er water opgespaard en wanneer de vloed begint weg te trekken, gaan de sluisdeuren dicht. Bij de laagste waterstand laat de molenaar het opgespaarde waterweglopen en komen het 6 meter hoge waterrad en 4 molenstenen in beweging. Verschillende uren kan dan het graan gemalen worden. De molenaar doet dat een 15 keer per maand. Een demonstratie die telkens weer kan gevolgd worden en wel uniek is omdat de historische getijdenmolen van Rupelmonde de laatste is van West-Europa.


Bij de getijdenmolen past ook de Graventoren, een imposante waterburcht die door de graven van Vlaanderen in de middeleeuwen werd gebouwd. Er is hier een tentoonstelling te bezoeken van Mercator, de grote Rupelmondenaar die er geboren werd als Geeraard De Cremer.


De Getijdenmolen en de Graventoren zijn tot 30 november van dinsdag tot zondag te bezoeken met een duo -ticket dan 1,25 euro kost. Groepen kunnen gans het jaar door een gids aanvragen voor een bezoek dat 12,5 euro kost. Van de maaldagen bestaat op de toeristische dienst, Nederstraat 1, een kalender. 
De Westhinder is een opvallend lichtschip langs de Rupelmondse kade. Samen met lichtboeien en vuurtorens loodste het de schepen veilig naar de havens van de scheldemond. Het werd in 1950 in Oostende gebouwd maar geleidelijk aan werden zulke schepen vervangen door onbemande lichtplatforms.


De Westhinder kreeg nu een definitieve ligplaats te Rupelmonde waar hij wordt uitgebouwd als maritiem bezoekerscentrum. De hoge masten, van ver te zien, dragen de antennes van de radio en de krachtige lichttoren. De bemanning was vroeger voor 2 weken aan boord en moest het schip en de lichtinstallaties onderhouden. Ook moesten ze eventuele scheeps- of vliegtuigongevallen melden. Ook meteorologische waarnemingen werden verricht.


Onschatbaar van waarde is het koperen wielhuis van de Westhinder. Het moest de magnetische invloeden op het kompas neutraliseren.Het schip telt ook 150 koperen ramen en patrijspoorten. De toegang tot de Westhinder is gratis.


D'n Bruinen is een schip dat in een loods op de werf van het Centrum Nautisch Rupelmonde wordt gerestaureerd. Het is een hengst, die achteraan de jaren 1800 vanuit de Scheldedelta met vangsten vis en schaaldieren naar de Vlaamse havens stroomopwaarts kwam. Hij wordt nu hersteld in zijn oude glorie en nog tot in het voorjaar 2006 kan bekeken worden hoe re aan wordt gewerkt. Dat kan van maandag tot vrijdag, liefst op afspraak. Nu in augustus kan dat alleen op zaterdag. Info 03-637.50.50  of 0495.38.25.63.


De CNR-werf op zichzelf is een bezoek waard. Deze historische werf wordt nu omgebouwd tot een ankerpunt van het maritiem verleden van het Scheldedorpje. Er is een bezoekerscentrum dat de maritieme facetten van Rupelmonde en de Scheldemond toont. Op de scheepshelling, die knap is gerestaureerd,  worden weer historische schepen op het droge getrokken  om in de demonstratieloods gerestaureerd te worden. De CNR-werf is elke donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken via de Dijkstraat maar in augustus alleen op zaterdag. De toegang is gratis.(F)

 

 

Lees ook:

De Jan Korneel gezien van boven uit.RUPELMONDE/WAASLAND. Tijdens het 'Weekend op de helling' op zaterdag 13 en zondag 14 september zal een bezoek aan de hengst 'Jan Korneel' centraal...

In de CNR-Loods op de helling werd de Hengst D'n Bruinen gerestaureerd. Nu ligt hij klaar op de Schelde om er een tochtje mee te gaan doen. (archieffoto)RUPELMONDE. Op zaterdag 13 en zondag 14...

BAZEL/RUPELMONDE. Directie, enkele leraars en leerlingen van het 6de jaar van de technische afdeling van het Sint-Jorisinstituut Bazel, bezochten de CNR-werf in Rupelmonde.  Ze kwamen er in het...

RUPELMONDE. Waar vroeger de bekende scheepswerf CNR was, heerst al meer dan een jaar grote bedrijvigheid want de vzw Tolerant werkt er intens aan de ambachtelijke restauratie van de mosselhengst...

RUPELMONDE. A.s. zaterdag 29 oktober krijgt het scheepsrestauratieproject D'n Bruinen in Rupelmonde extra hulp uit... Brugge.  De Brugse scouts kwamen tijdens de Belgian Boat Show te Gent...

RUPELMONDE. Met gratis mosselen en friet viert Rupelmonde komend weekend dat Vlaanderens oudste houten visserschip D'n Bruinen na drie jaar gerestaureerd is. Het schip werd gerestaureerd door de...