Leerlingen Sint-Jorisinstituut leren D'n Bruinen kennen
BAZEL/RUPELMONDE. Directie, enkele leraars en leerlingen van het 6de jaar van de technische afdeling van het Sint-Jorisinstituut Bazel, bezochten de CNR-werf in Rupelmonde. Ze kwamen er in het Centrum Nautisch Rupelmonde, CNR, voorheen Chantier Naval de Rupelmonde kennismaken met de restauratiewerken aan de houten platbodem D'n Bruinen, een schip van meer dan honderd jaar oud, dat door een groep vrijwilligers, onder leiding van twee professionele scheepsbouwmeesters uit Nederland, momenteel wordt 'herbouwd'.
Dit wil zeggen dat het vaartuig in zo'n slechte staat is, dat het bijna plank voor plank opnieuw moet worden gemaakt. Weinig van het vroegere materiaal is nog bruikbaar.
De bezoekers waren getuige van het zogeheten 'branden'. Dit is een eeuwenoude en nagenoeg in onbruik geraakte techniek, waarbij dikke eikenhouten planken boven een open vuur worden opgehangen, om ze in de gewenste geplooide en soms zelfs getorste vorm te krijgen. Tegelijk wordt het hout nat gehouden tegen verbranding, waarna de gang op zijn plaats wordt aangebracht in de huid van het schip.
Onder de dikke plank, die de vorm van de romp moet krijgen, wordt het vuur in een ketel constant aan gehouden. Bovenop wordt af en toe wat bij verwarmd met een brede gasbrander. De leerlingen maakten echt een uniek gebeuren mee en hun belangstelling was groot. Hitte en water deden het eikenhout langzaam buigen naar de nodige vorm.
Met dit soort bezoeken hoopt Stichting Tolerant, als eigenaar van het schip en initiatiefnemer van de restauratie, ook nog enkele helpende handen te vinden om de rangen der vrijwilligers aan te vullen. Technische kennis is daarbij niet vereist maar wel welkom, een paar stevige knuisten en vooral een goed humeur volstaan. Iedereen kan er dan ook altijd een bezoek brengen. Vooral op donderdag is er heel wat bekijks in de loods, die de gemeente Kruibeke met de hulp van de provincie Oost-Vlaanderen en de Europese Unie, heeft kunnen optrekken. (F)