Extra knijtenvallen langs Durmedijk in Elversele
TEMSE. Na herhaaldelijke meldingen zijn er vijf extra knijtenvallen geplaatst langs de Durmedijk in Elversele. Dat brengt het aantal vallen ter hoogte van het Klein Broek op 13. De vallen hebben als doel zoveel mogelijk knijten te vangen om zo de hinder voor de buurt te beperken.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval. Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze.
Er worden twee modellen ingezet: grote vallen worden ingezet om effectief knijten te bestrijden, de kleinere vallen dienen om de aanwezigheid van knijten te monitoren en om de effectiviteit van de vallen te meten en verder te optimaliseren. Door de gevangen knijten te tellen, krijgen we een duidelijker beeld van de relatieve grootte van de knijtenpopulatie. De Universiteit Antwerpen staat in voor de monitoring.
Knijten komen van oudsher voor langs onze getijderivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest. De waterkwaliteit in de Schelde en zijrivieren is de laatste jaren enorm verbeterd. We merken dus dat de knijten, die 100 jaar geleden ook al voorkwamen in deze regio, terug aan een opmars zijn begonnen. Ze worden geholpen door de betere waterkwaliteit, maar ook door de klimaatopwarming. Knijten, maar ook muggen en andere insecten zijn dus overal in opmars in de buurt van rivieren en water. (mb, foto: © Vlaamse Waterweg)