Durmevallei beter beveiligd door Sigmaplan
LOKEREN/WAASMUNSTER/HAMME. Ook de Durmevallei is vorig weekend niet ontsnapt aan de wateroverlast. De bedding kon de hevige toevloed van water niet tijdig afvoeren, wat opstuwing veroorzaakte. Om oeverloze schade te vermijden werd het Molsbroek Lokeren ingeschakeld als bergingsgebied. Het water stroomde over een lengte van 100 meter dit wetland binnen.
Het Sigmaplan tilt de veiligheid van de Durmevallei echter naar een hoger niveau. Op de eerste plaats zorgen dijkverstevigingen en verhogingen voor een duidelijke verbetering van de bescherming tegen overstromingen. Maar de ingrepen gaan verder dan loutere afdamming van het water. Door de Durme in het mondingsgebied meer ruimte te geven, vermindert de impact van de getijdenwerking en stabiliseert de verzanding. Dit zorgt voor een meer open bedding, die het oppervlaktewater adequater kan afvoeren. Waterwegen en Zeekanaal NV werkt momenteel aan de modelleringen en technische plannen voor de geplande dijkprofielen. In 2011 worden de bouwvergunningen aangevraagd.
Ook de snelheid waarmee het regenwater de rivier instroomt, wordt in de toekomst beperkt. Drie van de geplande Sigmagebieden krijgen een invulling als wetland. Deze gebieden werken bij hevige regenval als een spons: ze houden het water langer vast om het daarna langzaam weer af te geven. Zo krijgt de rivier meer tijd om het water in noodsituaties af te voeren.
Maar het Sigmaplan gaat nog verder. Het geplande Sigmaproject wil de Durmevallei ook beveiligen tegen overstromingen van op de Schelde bij hevig stormtij. Daartoe worden zeven deelprojecten aangelegd, die elk hun steentje bijdragen aan deze veiligheid.
Bij samenvallen van springtij en hevige noordwestenstorm, zal in de toekomst het gecontroleerd overstromingsgebied De Bunt in werking treden. Dan stroomt de top van de stormgolf gecontroleerd het afgebakende gebied binnen. Door het overtollige water even te bergen, daalt het waterpeil in de Schelde. Zo krijgt de Durme zelfs bij extreem hoge waterstanden een minder hoge vloedgolf te slikken. De kans op overstromingen daalt aanzienlijk. Door Groot Broek en Klein Broek te ontpolderen, vergroot ook het dagelijkse stroomgebied van de Durme aan haar monding.(Rolf Duchamps)