Bezoek onroerend erfgoed op Open Monumentendag

REGIO. Op zondag 10 september is het Open Monumentendag, wat wordt gezien als de hoogmis voor onroerend erfgoed. Dit jaar is het thema 'Met hart en ziel'. Zowat overal in het Waasland zijn er pareltjes te bezoeken. Erfpunt Waasland heeft alle bezienswaardigheden gebundeld in een brochure. De brochure is online beschikbaar op erfpunt.be of in de gemeentehuizen, bibliotheek en toeristische infopunten in het Waasland. 

Erfpunt zet alvast een aantal bezienswaardigheden in de kijker.

In Beveren biedt de briefwisseling van Eximius van de Velde, een Beverse hoogleraar uit de 18de eeuw, een unieke inkijk in het dagelijkse leven van een Beverenaar uit die tijd. In Kallo word je op verschillende locaties verrast door de geschiedenis van dit unieke dorp aan de Schelde. 

In Kruibeke is er dit jaar heel wat te beleven, waaronder een uniek kioskconcert op het Mercatorplein, of maak dankzij Tolerant vzw kennis met varend erfgoed. Bij Schans Landmolen in Bazel kan je zelfs een uitbeelding van het soldatenleven tijdens de Eerste Wereldoorlog aanschouwen. Ook de Graventoren en de Getijdenmolen zijn open voor bezoek. Het heropende kasteel Wissekerke is dan weer een aanrader voor de jongste bezoekers van Open Monumentendag. Je volgt er een fantastische live rondleiding langs het kinderparcours met Meneer Zee.

In Lokeren staan de villa’s uit de 19de en 20ste eeuw centraal. Je ontdekt de verrassende verhalen die achter de gevels zitten via een nieuwe route in de Erfgoedapp. Daarnaast kan je een kijkje nemen in het fenomenale kasteel Verloren Bos. Afsluiten doe je met een bezoek aan het familievriendelijke en ecologische park bij de Heirbrugmolen. 

Moerbeke kiest dit jaar onder andere voor een gezellige picknick in het park van Moerbeke. Ook de geschiedenis van de familie Lippens komt aan bod in Kasteel Lippens / Gemeentehuis Moerbeke. Je kan er voor de gelegenheid plekjes bezoeken die anders verboden zijn voor het publiek, zoals de (ijs)kelder en de paardenstallen. Ook kasteeldomein Van Geeteruyen – ’t Meersdael is uitzonderlijk geopend voor een bezoek met gids.

Sint-Gillis-Waas huldigt 150 jaar Sint-Egidiuskerk en toont een aantal bodemvondsten (die Erfpunt voor de gelegenheid heeft verzameld) die inzage geven in de vroegste geschiedenis van de gemeente. De tentoonstelling werd verder aangevuld met een grote geïllustreerde tijdslijn, waardevolle kerkschatten en kunstwerken van lokale kunstenaars die zich lieten inspireren door de kerk.

Als gaststad heeft Sint-Niklaas heel wat te bieden. Zo kan je onder andere het nieuwe curiositeitenmuseum ontdekken in het pas gerestaureerde Huis Janssens, het openluchtspektakel “R de musical” bijwonen (met Reynaert de Vos in de hoofdrol), in exclusiviteit de beiaard of het stadsarchief bezoeken of je verdiepen in  de geschiedenis van de kerktoren en de kapel op het kasteeldomein Belsele. Ontdek bovendien ook nog het werk van Staf Pyl in de Christus Koningkerk of bezoek de Onze-Lieve-Vrouwe-Presentatieschool en leer er meer over de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van het gebouw.

Stekene verrast je op zaterdagavond 9 september in ‘Stekene - de film’ met een bonte samenstelling van historische beelden, die de geschiedenis van de vijf parochies in Stekene vertolkt. Je kan ook nog steeds de bijhorende tentoonstelling ‘Historisch Stekene’ bezoeken.

Temse biedt onder andere een erfgoedwandeling door het maritieme verleden van Temse en van de Boelwerf. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan de klokkenkamer van het belfort van het gemeentehuis en alles te weten komen over de beiaard. Beiaardier Joannes Thuy zorgt voor een streepje muziek met een live demonstratie van de beiaard.

Waasmunster en Hamme werken samen rond de geschiedenis van de Mirabrug tijdens het feestelijke evenement ‘Hiep Hiep Mira’ met onder andere straatanimatie, boottochten, een reuzenstoet en een zomerbar en foodmarket. (mb, foto: © Erfpunt)

 

Lees ook:

De kerk van Eksaarde, het favoriete erfgoed van Lars uit het 6de leerjaar van de Stedelijke Basisschool Eksaarde (foto: Beeldbank Waasland)WAASLAND. De Beeldbank Waasland voerde een Actie bij de...

SINT-NIKLAAS/WAASLAND. De Expo '58 komt hoe langer hoe meer ter sprake bij de bevolking. 2008 is hét jaar van de terugblik naar dat groots gebeuren van vijftig jaar geleden. Het is nu wel...

Schepen Stijn Bogaert die op heel wat erfgoedwaarden in het kasteel Wissekerke wees bij de voorstelling van WODE van de Erfgoedcel Waasland.KRUIBEKE. Ter gelegenheid van de voorstelling van het...

BAZEL/WAASLAND. In het kasteel Wissekerke te Bazel heeft de Erfgoedcel Waasland de werking naar de toekomst toe voor gelegd. De verantwoordelijke willen dat doen rond vier duidelijke strategische...

Ode De Zutter die de coördinator was van van het Wetenschappelijk onderzoek Deelcollecties Erfgoed en het eindrapport voorstelde.WAASLAND. Tussen juni en december 2007 onderzocht de Erfgoedcel...

Jef Foubert zette in Kasteel Wissekerke de werking en het resultaat van Erfgoedcel Waasland uiteen.BAZEL/WAASLAND. In het bijzonder aantrekkelijk kader van het kasteel Wissekerke te Bazel werd een...