Zesde Archeologiedagen in Oost-Vlaanderen

REGIO. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023 zijn het voor de zesde keer Archeologiedagen in Vlaanderen.  Ook in Sint-Niklaas is er wat te beleven met het Science Lab van Erfpunt. 

Het Science Lab van Erfpunt in Sint-Niklaas organiseert zondag tijdens de archeologiedagen een workshop voor families met jongeren uit vierde, vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs. In The Science Lab kunnen ze aan de hand van echte cases uit het onroerenderfgoeddepot Waasland nagaan welke biologische of chemische processen de oorzaak zijn van de degeneratie van archeologica. De jongeren en hun ouders krijgen er de kans om wetenschappelijk onderzoek op archeologische vondsten uit te voeren en kwetsbare archeologische vondsten te behandelen. Tot slot kruipen ze in de huid van een museum- en depotmedewerker om te bepalen of het onderzochte object bewaard moet blijven of niet. 

Inschrijven voor de workshop is verplicht en kan nog tot en met 25 mei via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0498 413 248. Er is plaats voor 20 tot 25 personen. De workshop vindt plaats op zondag 28 mei van 13.30 uur tot 16.00 uur in SteM aan de Zwijgershoek 14 in Sint-Niklaas. 

andere locaties

Ook op andere locaties zijn er interessante activiteiten. De provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke geeft het publiek tijdens deze Archeologiedagen een inkijk in het lopende onderzoek van Solva, Bahaat en Dirk van Melkebeke naar de piloot van de Hawker Hurricane die in de meidagen van 1940 neerstortte in Ressegem (Herzele). 

Hawker Hurricane (tentoonstelling Archeocentrum Velzeke) © Thomas De Caju

Heb je interesse in scheepsbouw, dan kan je terecht op de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode voor uitleg over scheepsbouw in hout, een praktijk die werd toegepast van in de oudheid tot na de Industriële Revolutie. De werven zijn uitzonderlijk gratis open.  

De provinciale erfgoedsite Ename in Oudenaarde biedt tijdens de Archeologiedagen uitzonderlijk gratis toegang om pam Ename, de Sint-Laurentiuskerk en het Archeopark te ontdekken.

Aan de Sint-Pietersabdij in Gent is er een grote archeologiemarkt met voor elk wat wils: van lezingen over Judith, gravin van Vlaanderen, tot heuse archeo-aerobics. Onderzoek met de 'Augmented Reality Sandbox' het verschil tussen zand, leem en klei in het Geopark Schelde-Delta i.o. en wordt zo spelenderwijs een meester in de geologie van het Scheldegebied. Ontdek er ook in primeur de rondreizende tentoonstelling over mottekastelen die eraan komt in de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

De Archeologiedagen geven ook present op het Nerdlandfestival in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke! Je ontmoet er een Romeinse ingenieur die je toont welk knap staaltje techniek er achter een levensgevaarlijke 'scorpio' (een kleine ballista) zit.

Lemberge (Merelbeke) stelt in primeur de vondsten van de opgravingen voor in een nieuw soort kijkkast van de Provincie, een interessante tentoonstellingsmodule, een augmented reality 3D-scan, een lezing en een wandeling. (mb, foto: Hawker Hurricane (tentoonstelling Archeocentrum Velzeke) © Thomas De Caju)

 

Lees ook:

REGIO. Erfpunt Waasland wil zich in z’n nieuwe beleidsplan verder profileren als steunpunt voor alle erfgoedactoren in het Waasland. Erfpunt wil zich focussen op zijn rol als bruggenbouwer en...

BEVEREN. De Melseledijk in Beveren is twee eeuwen ouder is dan werd aangenomen. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek bij de herinrichting van de N450. Archeologen hebben daar bewijs gevonden dat...

SINT-NIKLAAS.  De onderzoekscel van Erfpunt in Sint-Niklaas krijgt 141.000 euro van de Vlaamse overheid voor archeologisch syntheseonderzoek. Erfpunt doet onderzoek naar het ‘geschrankt vierbeukig...

MOERBEKE. De gemeente Moerbeke is toegetreden tot de Raad van Bestuur van Erfpunt. Daar breidt het werkingsgebied van de Wase intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst uit van zeven naar acht...

REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wijzigde begin dit jaar haar subsidiereglementen om erfgoedzorgers te steunen. De eerste projecten in onze regio die hiervan profiteren is de Kanselarij Phoebus...

REGIO. Erfpunt gaat de komende jaren funerair erfgoed inventariseren en Wase gemeenten ondersteunen bij het beheer en behoud van hun funerair erfgoed. Dergelijk onderzoek blijkt nodig. Door een...