Melseledijk 200 jaar ouder dan gedacht
BEVEREN. De Melseledijk in Beveren is twee eeuwen ouder is dan werd aangenomen. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek bij de herinrichting van de N450. Archeologen hebben daar bewijs gevonden dat de Melseledijk tussen de 10de en 12de eeuw aangelegd is. De archieven spreken pas over de aanleg van dijken in de Scheldepolders vanaf de 14de eeuw.
Door eeuwenlange turfwinning, die ontginnersdorpen als Kieldrecht en Verrebroek in de late middeleeuwen welvarend hadden gemaakt, was het landschap langzaam ingeklonken. Gecombineerd met steeds sterkere getijdenwerking op de Westerschelde was het steeds moeilijker om het water buiten te houden. Tussen 1334 en 1551 werden de Scheldepolders zestien keer overspoeld. Omdat de stijging van het rivierpeil al vanaf de 12de eeuw bezig was, vermoedden historici en archeologen dat sommige Beverse dijken ouder konden zijn dat vermeld in de archieven.
"De geplande herinrichting van de N450 - de Melseledijk - tussen het centrum van Melsele en de E34 bood de archeologen van Erfpunt een unieke kans om in zo’n dijklichaam te kijken en na te gaan of hun veronderstelling klopte. In het zog van de werken, en dus zonder oponthoud te veroorzaken, inspecteerden ze systematisch de diepe sleuven waarin de nieuwe riolering werd gelegd. En met resultaat", aldus Johan Smet, voorzitter van Erfpunt. "In het noordelijke deel van de werf, tussen de eerste bocht na het kruispunt met de Koolputstraat en de Beverse Dam, vonden ze de lagen terug die dateren van de allereerste ophoging ter hoogte van de latere dijk. De scherven daaruit stammen uit de 10de tot 12de eeuw. De lagen rustten ook niet op overstromingssedimenten. Dit suggereert dat de dijk werd aangelegd voor 1175, toen een grote overstroming het Beverse laagland teisterde. De vondst plaats de oudste Beverse dijken dan ook twee eeuwen verder in de tijd." (mb)