VAB-Alarmcentrale kent een drukke maand juli

ZWIJNDRECHT. Bij de VAB-Alarmcentrale in Zwijndrecht is het een drukke maand. Heel wat Vlamingen hebben volgens de cijfers gewacht tot het bouwverlof om met vakantie te gaan en doen dat, nog meer dan vorig jaar, met de auto. Dat leidt tot ruim 10 procent meer pechgevallen. Als bestemming kiest voor een autovakantie kiest de Vlaming voor Frankrijk en Italië. 

In Frankrijk stonden er de voorbije weekend lange files en dat resulteerde in meer motorproblemen (+16%) en problemen met koppeling en versnellingsbak (+44%). Meer dan 1 op de 4 pechgevallen zijn echter nog altijd de lekke banden. Steeds minder auto’s hebben een reservewiel en dat kan wel eens problemen zorgen. 

medische bijstand

Vorig jaar kende VAB-Reisbijstand een erg rustige zomer voor medische bijstand. In 2020 was slechts 4% van alle dossiers een medisch geval. De rest waren autopechgevallen. Dit jaar kent de medische cel op de VAB-Alarmcentrale een iets drukkere zomer: 7% van de dossiers heeft tot op dit moment een medische aard. Dat is nog steeds minder dan in een ‘gewone’ zomer. Het soort medische dossiers is wel anders: 28% van de dossiers voor ‘ziekte’ in het buitenland gaat over gestrande reizigers omwille van een positieve coronatest. Voor Spanje springt er uit met een stijging van 425% in het aantal medische dossiers.

overstromingen

De overstromingen in Limburg en Wallonië zorgden extra drukte voor VAB-wegenwachters en alarmcentrale. In totaal noteerde VAB op de alarmcentrale ‘binnenland’ deze zomer tot nu toe 5% meer pechgevallen dan vorig jaar. Sinds donderdag 15 juli kent de VAB-Alarmcentrale jammer genoeg een uitzonderlijk drukke periode. Het noodweer in het zuiden en het oosten van het land zorgen voor een sterke toename van het aantal pechgevallen in eigen land ten opzichte van dezelfde periode vorige zomer: 27% meer oproepen. Vooral in Wallonië (+89%) en Limburg (+20%) moesten de VAB-wegenwachters vaker tussenkomen om wagens te takelen. De omstandigheden ter plaatse zorgden ervoor dat ze moeilijk ter plaatse geraakten. Op maandag 19 juli was het water gezakt en werd het duidelijk hoe groot de schade was van de zondvloed in Luik, Namen, Luxemburg en het zuiden van Limburg. VAB kreeg 73% meer oproepen dan op dezelfde maandag vorig jaar. 

Een bijkomend probleem voor VAB was dat de garages in Wallonië onvoldoende capaciteit hebben om de wagens te stallen. Daarom heeft VAB in Luik een bufferruimte gehuurd om 500 wagens tijdelijk te stockeren in afwachting van verdere behandeling. (mb)

 

Lees ook:

Opnieuw stijging in aantal covid-patiënten

SINT-NIKLAAS/LOKEREN. Er zit deze week een duidelijk stijgende lijn in de covid-cijfers bij AZ Nikolaas en AZ Lokeren. Maandag waren er 2 covid-patiënten opgenomen, dinsdag en woensdag waren dat er...

Covid-update AZ Nikolaas en AZ Lokeren (02.10.2021)

SINT-NIKLAAS/LOKEREN. Er zit eindelijk weer een duidelijke dalende lijn in het aantal covid-opnames in AZ Nikolaas en AZ Lokeren.  Maandag en dinsdag waren er 7 covid-patiënten opgenomen, waarvan er...

Weekupdate covid-cijfers AZ Nikolaas & AZ Lokeren

SINT-NIKLAAS/LOKEREN. De ziekenhuis groep AZ Nikolaas-AZ Lokeren heeft de covid-cijfers van deze week bekend gemaakt. Maandag waren er 6 covid-patiënten opgenomen, dinsdag 9 waarvan er 6 op...