Fout afgestelde koplampen kunnen tegenligger verblinden

ZWIJNDRECHT. Nu de switch naar het winteruur is gemaakt, is het al een stuk donkerder tijdens de avondspits. In het donker is het belangrijk om goed te zien en gezien te worden. En daar kan nog wel een en ander verbeteren. Volgens de VAB-Mobiliteitsbarometer rijden er behoorlijk wat auto’s rond met een defect dimlicht of fout afgestelde koplampen.  Ook voor voetgangers blijkt het winteruur gevaarlijk te zijn. 

Uit onderzoek van VAB in hun diagnosecentrum is gebleken dat acht procent van de voertuigen rondrijdt met fout afgestelde koplampen en twee procent heeft defecte dimlichten. Dat is opvallend want een foute afstelling van de koplampen is een van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring. VAB wijst op het gevaar van fout afgestelde koplampen: te hoog afgeregelde koplampen kunnen andere bestuurders verblinden, te laag afgestelde koplampen zorgen ervoor dat bestuurders een te kort gezichtsveld hebben. 

Ook voor voetgangers is de overschakeling naar het winteruur niet zonder gevaar. Onderzoek wijst uit dat de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits. VAB adviseert dat kwetsbare weggebruikers zich vanaf nu extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluovestjes. (mb)

 

Lees ook:

Terug naar wintertijd

REGIO. Vannacht schakelen we opnieuw over van zomer- op wintertijd. Om 3 uur draaien we de klok een uurtje terug en kunnen we dus een uurtje langer slapen. De wintertijd duurt vijf maanden. Op 27...

VAB-Alarmcentrale kent een drukke maand juli

ZWIJNDRECHT. Bij de VAB-Alarmcentrale in Zwijndrecht is het een drukke maand. Heel wat Vlamingen hebben volgens de cijfers gewacht tot het bouwverlof om met vakantie te gaan en doen dat, nog meer...

Vannacht schakelen we over naar winteruur

REGIO. In de nacht van zaterdag op zondag switchen we terug over op de wintertijd. Om 3 uur wordt de klok een uurtje teruggedraaid. De wintertijd duurt vijf maanden. (mb)