Filerecord in Frankrijk niet verbroken

ZWIJNDRECHT. Het komende weekend zullen vakantiegangers die huiswaarts keren voor behoorlijk wat drukte kunnen zorgen op de Europese wegen maar nu staat al vast dat in Frankrijk het filerecord deze zomer niet gebroken werd. Vorige zaterdag stond er op het drukste moment zo’n 720 kilometer file, ver beneden het record van 2 augustus 2014 toen er 994 kilometer file stond. 

Beeld je in: 994 kilometer stilstaan. Het gebeurde op 2 augustus 2014 en deze zomer werd het trieste record niet gehaald. Afgelopen zaterdag stond er op het drukste moment, rond 13 uur, 720 kilometer file. Komend weekend, dat vandaag al start, wordt er in Frankijk op de routes vanuit het zuiden druk verkeer en files verwacht. De grootste knelpunten zijn de tolstations op de A7 tussen Orange en Lyon, de A8 Orange - Nice - Aix-en-Provence, de A9 Spanje - Nîmes en de A10 Bordeaux - Parijs. VAB verwacht dat de files pas na 19 uur opgelost zullen zijn. 

In Duitsland verwacht VAB problemen op de A1 en A7 bij Hamburg, de A5 bij Karlsruhe, de A8 bij Stuttgart, de A3 tussen Neurenberg en Frankfurt en op de A8 en A9 bij München. In veel gevallen zullen wegenwerken aan de basis liggen van de files. Van de 470 werven zijn er 150 op belangrijke vakantieroutes. 
In Oostenrijk verwacht VAB zaterdag veel vertraging op de routes naar Kroatië en Slovenië via de A10 Salzburg - Villach en de A11 Karawankentunnel. Ook aan de grensovergangen met Duitsland kunnen de vertragingen flink oplopen. Ook de Gottardtunnel in Zwitserland is een knelpunt waar files te verwachten zijn. Vooral zaterdag kan de wachttijd er oplopen tot twee uur of meer. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens veroorzaken vertraging. 

nieuw knelpunt: Karawankentunnel

Slovenië en Kroatië worden populairder als autobestemming en dat maakt van de Karawankentunnel een nieuw knelpunt op Europese vakantieroutes. Op de drukste moment tijdens de zomervakantie liep de wachttijd er op tot meer dan twee uur. De tunnel bestaat uit een tunnelbuis in elke richting. Eind dit jaar begint de aanleg van een tweede tunnelbuis maar dan zal ten vroegste in 2022 in gebruik worden genomen. (mb)

 

Lees ook:

VAB-Alarmcentrale kent een drukke maand juli

ZWIJNDRECHT. Bij de VAB-Alarmcentrale in Zwijndrecht is het een drukke maand. Heel wat Vlamingen hebben volgens de cijfers gewacht tot het bouwverlof om met vakantie te gaan en doen dat, nog meer...