"Actiecomite Zwijndrecht voelt zich bedrogen
Nu de beslissing door de Vlaamse regering immers dichterbij komt, is er plots geen voldoende budget meer voorhanden, zo wordt door diverse bronnen gesignaleerd en bevestigd. In eerste fase zouden de werken worden vergund. De realisatie van de milderende maatregelen zoals geluidsschermen, buffering en ecoducten, nochtans met veel poeha aangekondigd, zou pas achteraf worden onderzocht. Het doemscenario ligt dan ook voor de hand : de Oosterweelverbinding wordt aangelegd, de hinder voor Zwijndrecht stijgt en de maatregelen komen niet meer of veel te laat.
Dankzij dit Actiecomite en het gemeentebestuur van Zwijndrecht kwam dit dossier in de volle belangstelling, ook op de Antwerpse Linkeroever. Het Actiecomite Zwijndrecht verzamelde alleen al bijna 30.000 handtekeningen in een petitie en zorgde voor meer dan 1100 bezwaarschriften. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het comite zich bedrogen en belogen voelt. Danny Van Hove daarover: "De milderende maatregelen zoals geluidsschermen, ecoducten, buffering, enz. moeten expliciet in de bouwvergunning worden vermeld, zodat men hieraan niet kan ontsnappen. Wij verwachten hieromtrent een formele en duidelijke beslissing van de Vlaamse regering. Zoniet zullen we ons genoodzaakt zien dit via juridische weg af te dwingen. We hopen echter dat het gezond verstand zal zegevieren, in het belang van zowel de vooruitgang van het project op zich als van de rust en gezondheid van de inwoners van Zwijndrecht".
Het Actiecomite houdt zich aan de standpunten die het zo tekenen heeft gelanceerd met "een Euro voor een Euro" of anders gerzegd, voor elke euro aan werken dient een euro te worden geïnvesteerd aan milderende maatregelen langsheen de nieuwe en bestaande aansluitende infrastructuur. En "een meter voor een meter" dat staat milderende maatregelen die moeten opgenomen zijn in de bouwvergunning, en gelijktijdig met de werken worden uitgevoerd.
Het Actiecomite is ook niet te spreken over de houding van de stad Antwerpen. Al deze tijd hield het Stadsbestuur van Antwerpen zich op de vlakte, en werden de inwoners van Linkeroever niet of slechts mondjesmaat ge?ormeerd. "Om 5 voor 12", heeft de stad een bijkomende studie besteld voor de verkeersafwikkeling op Rechteroever en daardoor dreigt het dossier te vertragen. De Antwerpse beleidsvoerders werden nochtans van bij het begin nauw betrokken bij de uitwerking van het Masterplan, o.m. via het politiek overleg bij de Gouverneur. Pas nu, wanneer het dossier eindelijk dermate gevorderd is dat noodzakelijke beslissingen kunnen worden getroffen, reageert het stadsbestuur.
Danny Van Hove wijst er op dat het nu toch al meer dan twee jaar is dat heel wat woningen in Zwijndrecht bedreigd worden door onteigeningen en dat de inwoners zich zorgen maken over de toekomstige hinder. En de definitieve beslissing wordt telkens maar uitgesteld. De inwoners van Zwijndrecht maken zich nog maar eens op voor een nieuwe strijd en beseffen dat in dit dossier niemand te vertrouwen is.(F)