Schuur van Hof ter Walle ingestort

KIELDRECHT. Maandag is de schuur van de achttiende eeuwse hoeve Hof ter Walle ingestort. De hoeve wordt al enkele jaren bedreigd met afbraak. Net nu er instandhoudingswerken zouden worden uitgevoerd stortte de schuur in. Actiegroep Doel 2020 reageert woest en spreekt van een aangekondigde verwoesting. 

Reeds in 2007 werd voor de schuur een sloopvergunning afgeleverd. In 2009 en 2010 werd affectief geprobeerd de monumentale schuur af te breken, wat werd verhinderd door Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel&Polder. Sinds april is de hoeve beschermd. Een maand later zouden  instandhoudingswerken starten, maar die werden uitgesteld omdat zwaluwen nestelden in de schuur.

"Dat er zwaluwen broeden was algemeen geweten. Er was al sedert oktober 2010 aangedrongen op dringende instandhoudingswerken aan de schuur. De werkzaamheden hadden zonder problemen voor het broedseizoen kunnen afgewerkt worden maar de VLM bleef talmen met de werken.", zegt Jan Creve, woordvoerder van Doel 2020. "Na 15 augustus konden de werken uiteindelijk starten. Maar dat was duidelijk too less, too late."

Dat de schuur is ingestort is volgens Doel 2020 te wijten aan "schuldige nalatigheid van de Vlaamse Landmaatschappij die dit monument bewust heeft laten verwaarlozen en ernstige instandhoudingswerken onmogelijk heeft gemaakt."  (mb)

 

Lees ook:

Hof ter Walle in Kieldrecht beschermd monument

KIELDRECHT. De hoeve Hof ter Walle in Kieldrecht is beschermd als monument. Dat laat actiegroep Doel 2020 weten. De actiegroep voerde sinds 2004 actie voor het behoud van de hoeve, later bijgestaan...

Hoeve Hof ter Walle blijft in de belangstelling

Hof ter Walle in Kieldrecht KIELDRECHT. Vlaams Belang blieef zich terdege inzetten om de hoeve Hof ter Walle aan de Oud Arenberg te behoeden voor afbraak. Vlaams minister Bourgeois deelde mee de...