Hof ter Walle: genade of genadeschot?
KIELDRECHT. De goedmenende actievoerders die ijverden voor het behoud van de historische hoeves, werden gisteren met een kluitje in het polderriet gestuurd. Woensdag werden, de afbraakwerken opgeschort en vanop de hoogste pyloon van gans de Waaslandhaven werd er geroepen door hogere instanties dat er nog wel een overleg zou komen. Er was dus hoop want de kabinetten van Peeters en Crevits lieten verstaan dat ze openstonden voor dialoog.
En Jan Creve van Doel 2020 kreeg van de burgemeester van Beveren, naar hij zegt, de verzekering dat hij zijn politie niet (meer) zou lenen om de sloper te ondersteunen. Hij garandeerde bovendien dat er op de site niets zou gebeuren vooraleer Creve zelf te contacteren. "Die beloften bleken niets méér dan praatjes. Deze morgen werden de bezetters door agenten van de burgemeester uit het gebinte van de schuur geplukt en vervolgens afgevoerd naar het cellencomplex van het politiekantoor in Beveren. Kort nadien werd een bijgebouw platgereden en is men begonnen met de ontmanteling van het dak van de schuur. Die werken gingen gans de dag door onder politiebescherming.", klonk het gisteren.
Op dat ogenblik werd al vastgesteld dat op 24 uur tijd al 500 mensen de petitie hadden getekend voor het behoud. Maar de bulldozer deed zijn werk. In de erfgoedwereld en de academische wereld klonken ook steeds luidere stemmen voor het behoud. Maar de bulldozer deed zijn werk. In het Vlaams Parlement werd, over de partijgrenzen heen, gepleit voor het behoud van de historische hoeves in Kieldrecht. Maar de bulldozer deed zijn werk.
Volksvertegenwoordiger-gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens vond het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur haar medewerking verleende aan deze afbraak.
Jan Creve maakte een conclusie op voor donderdag 15 januari, die weer een zwarte bladzijde wordt in de strijd die Doel 2020 levert voor de regio: "Voor Doel 2020 is het stuitend te moeten vaststellen hoe de minister-president elk gesprek blijft weigeren. Ook in een zo duidelijk dossier als dit. Ook met mensen die in dit dossier met kennis van zaken spreken. Wat Kris Peeters daarmee hoopt te winnen is een compleet raadsel. Maar daarmee weet Vlaanderen wel hoe de minister-president denkt over erfgoed en over mensen die begaan zijn met hun omgeving."
Maar die minister Peeters wilde toch gesprek met erfgoedsector over afbraak hoeves. Het was al avond toen de ‘Erfgoedgemeenschap Doel’ door kabinetschef Raf Suys in kennis gesteld werd van het feit dat minister Kris Peeters opdracht heeft gegeven aan de departementen Maritieme Toegang en de Vlaamse Landmaatschappij om een vergadering te organiseren met de erfgoedactoren die opkomen voor het behoud van de historische hoeves in Kieldrecht.
Meerdere gegevens werden nog niet vernomen bij Doel 2020 dat evenwel heel voorzichtig blijft: "Voor Doel 2020 is het duidelijk dat zo een gesprek enkel zin heeft als het brutale geweld waarmee dit historisch erfgoed nu wordt aangepakt onmiddellijk stopt. De schuur van Hof ter Walle kan nog gered worden maar dan moet de afbraak ook ophouden. Als Peeters het meent met zijn gesprek legt hij de werken dus stil. Alleen dan is een zinvol gesprek mogelijk." (Rolf Duchamps)