Hof ter Walle in Kieldrecht beschermd monument

KIELDRECHT. De hoeve Hof ter Walle in Kieldrecht is beschermd als monument. Dat laat actiegroep Doel 2020 weten. De actiegroep voerde sinds 2004 actie voor het behoud van de hoeve, later bijgestaan door de Erfgoedgemeenschap Doel&Polder. Verschillende pogingen om de hoeve af te breken hadden enkel hevig protest en zelfs een tijdelijke bezetting als gevolg.

Het tijdstip om de hoeve te beschermen kon niet beter worden gekozen. Vlak voor Erfgoeddag ondertekende minister Geert Bourgeoios de definitieve bescherming van het 18de eeuwse Hof ter Walle. Een paar jaar geleden zag het er niet goed uit voor de hoeve. Omdat de hoeve aan de rand staat van een tijdelijk natuurcompensatiegebied dreigde afbraak. Nadat in 2007 een sloopvergunning werd afgeleverd stonden in het voorjaar van 2009 en 2010 zware machines klaar om Hof ter Walle met de grond gelijk te maken. Dat zorgde telkens voor hevig protest en een dagenlange bezetting door actiecomité Doel 2020. "Na dagenlang protest in januari 2009 werd de sloop in opdracht van minister-president Kris Peeters opgeschort.", vertelt Jan Creve, woordvoerder van actiecomité Doel 2020. "Een onderzoek van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) maakte kort nadien duidelijk dat het om een hoeve ging met grote erfgoedwaarde. Toch werd in maart 2010 nog een tweede poging ondernomen om de historische schuur van Hof ter Walle af te breken. Het zorgde opnieuw voor een heftige confrontatie met actievoerders. Minister van Erfgoed, Geert Bourgeois, besliste de dag na de nieuwe poging tot sloop om Hof ter Walle voorlopig te beschermen. Die voorlopige bescherming is nu omgezet in een definitieve bescherming en daarmee onomkeerbaar."

Doel 2020 is tevreden met de bescherming van Hof ter Walle. Samen met de Erfgoedgemeenschap Doel&Polder hoopt Doel 2020 op maatregelen om de monumentale schuur van Hof ter Walle te bewaren. (mb)

 

 

Lees ook:

Stationswandelingen in Beveren

BEVEREN. Vanaf vandaag kan je in Beveren het Beverse spoorpatrimonium ontdekken via vier luswandelingen. Er is een wandellus van 10 kilometer tussen de stations van Beveren en Melsele en een lus van 15...

Open Monumentendag in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS.  Zondag is het ook in Sint-Niklaas Open Monumentendag. Door de coronacrisis vinden de meeste activiteiten buiten plaats, met uitzondering van de Paterskerk en de Witte Molen.  De...