VAB geeft raad aan wie op wintersport gaat
ZWIJNDRECHT. Nu de krokusvakantie er aan komt zullen traditioneel de Belgen weer op vakantie gaan naar de wintersporten. VAB heeft over de rit naar de sneeuw een klaar beeld gemaakt over wat daar allemaal komt bij kijken. Zaken die zulke vakantie alleen maar beter kunnen maken. Ongeveer 175.000 landgenoten trekken volgende week in de richting van de sneeuw. Dit jaar gebeuren er door de slechte sneeuwkwaliteit echter meer ongevallen op de skipistes. Daarom geeft VAB-reisbijstand enkele tips om die skivakantie heelhuids door te komen.
Het onderhoud van het skimateriaal is belangrijk. Skiërs zijn goed voor 82,5% van de wintersportongevallen. Top 5 van de skiblessures gaat over de knie (41%), nek, schouders of rug (19%), arm, pols of duim (10%), hoofd (9%) en het onderbeen (9%).
Om knieblessures te voorkomen laat men bij het begin van de skivakantie de bindingen best afstellen door een specialist. Goed afgestelde bindingen komen spontaan los bij een valpartij, zodat de knie minder gemakkelijk zal verdraaien en de kans op knieblessures kleiner wordt. De spanning op de skischoenen moet echter ook voldoende strak zijn, anders kan de schoen tijdens het skiën loskomen.
Een goede truc om op de piste na te gaan of de bindingen nog goed afgesteld zijn, is de uitstaptest. Blokkeer de ski aan beide kanten door er skistokken in de sneeuw te planten. Voer daarna een draaibeweging uit met het been en plooi lichtjes de knie om de skischoen uit de binding te halen. Dit mag niet te gemakkelijk gaan, maar ook niet te moeilijk.
Het meest voorkomende skiletsel aan de bovenste ledematen is de 'skiduim'. Meestal ontstaat dit letsel doordat men een val tracht op te vangen terwijl men de skistok nog vasthoudt. Hierbij kan men de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim erg kwetsen.
Een ander vaak voorkomende skikwetsuur is een schouderletsel. Dit kan veroorzaakt worden doordat de skistok ergens achter blijft haken.
Om dit soort blessures te voorkomen bestaan er skistokken met een speciaal systeem, waarvan de polsbandjes loskomen bij te veel druk; onder andere als men valt.
Snowboarders zijn goed voor 17% van de wintersportongevallen. Hier liggen de letsels vooral bij de arm en pols (32%), nek, schouders en rug (23,5%), hoofd (13%), knie (11%) en enkel (7%).
Op kop staan dus de polsblessures. Als een snowboarder valt, zal hij instinctief zijn handen uitsteken om de val te breken. Hierdoor kan hij de pols verstuiken of zelfs breken. Polsbeschermers kunnen lichte blessures voorkomen, breuken echter (spijtig genoeg) niet.
De meeste ongevallen gebeuren nog steeds op de pistes, toch zien we de laatste jaren een stijging van het aantal ongevallen in het snowpark. Vooral snowboarders zijn hier gevoelig aan blessures (11% van de ongevallen ten opzichte van 3% bij de skiërs). Voorzichtig zijn is de boodschap en een helm dragen is best.
de beste VAB-tips
Voor men op de piste stapt, laat men best het materiaal controleren door een professional. Door de ijzige pistes wordt grip erg belangrijk. Zorg ervoor dat ook de onderkant van de snowboard of ski’s goed gewaxt is en laat de kanten slijpen voor een goede grip op de piste.
Wintersporten is erg belastend voor de spieren, zorg er daarom voor dat die spieren al op bedrijfstemperatuur zijn vooraleer ze aan het zwaardere werk moeten beginnen.
Voorzie 10 tot 15 minuten om op te warmen (rekoefeningen, ter plaatse springen, enz.).
Op grote hoogte verliest men meer vocht. Bovendien zweet men tijdens het sporten. Drink daarom voldoende, ook tijdens het skiën.
Om genoeg energie te hebben op de skipiste begint men de dag best met een stevig ontbijt met voldoende koolhydraten. In de namiddag hebben veel wintersporters ook last van een dipje doordat zij een tekort aan suikers in hun bloed hebben. 69% van de skiongevallen gebeurt ook in de namiddag. Las daarom ook regelmatig een pauze in, en besteed deze nuttig door iets te eten (bv. een energiereep of een stuk (pure) chocolade) en vooral te drinken (geen alcohol natuurlijk).
De sneeuw is dit jaar van slechte kwaliteit. Door de positieve temperaturen overdag en de vriestemperaturen ’s nachts, zijn de pistes op veel plaatsen in ijsbanen veranderd. Wees daarom vooral ’s ochtends erg voorzichtig, controleer de snelheid te allen tijde en kijk uit voor ijsplekken.
Mocht iemand toch vallen, dan kunnen pols- rug en kniebeschermers ervoor zorgen dat de schade van de valpartij beperkt blijft. De laatste jaren stegen ook het aantal hoofdblessures. VAB-reisbijstand raadt daarom aan steeds een helm te dragen. (Rolf Duchamps)