Kallo viert einde wegen- en rioleringswerken

KALLO. Vrijdagavond trok een stoet door het dorp en dat was blijkbaar een verrassing van heel wat Kallonaren die niet wisten wat er te vieren viel. Het was gewoon een feestavond rond het afwerken van de collectorwerken in de Beverse deelgemeente. Belangrijke werken die al een hele tijd achter de rug zijn en Kallo op vlak van oppervlaktewaterbeheersing en waterzuivering alle veiligheid bezorgen. De Beverse Belleman ging de stoet vooraf en dan volgde de Drumband Schelderood Kallo en de swingende muziek kwam van de Kieldrechtse Pollekes.  Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door burgemeester Marc Van de Vijver en de schepenen Luc Maes, Katrien Claus, Ann Cools en Werner Maes en ook tal van gemeenteraadsleden. De reuzin Melkboerinnetje vergezelde hen.

Schepen van openbare werken Luc Maes, bracht nog eens in herinnering hoe de collectorwerken een bijzonder belangrijke ingreep vormden voor Kallo. Werken die nauw samen hingen met de bouw van het kleinschalig waterzuiveringstation aan de watergang. Dat werd gebouwd door Aquafin en zuivert het water van een 1800 bewoners. Kallo was de voorlaatste gemeente die nog moest aangesloten worden op een waterzuiveringsinstallatie. Weldra starten de werken voor de collector in Haasdonk. De aanbesteding is er al in afronding. Zo zal eindelijk ook het afvalwater van Haasdonk kunnen afgevoerd worden naar het zuiveringstation in de Nerenhoek in Beveren.

"We kunnen het niet ontkennen", aldus Luc Maes, "dat Vlaanderen ondanks het vele geld dat er al is in geïnvesteerd, nog altijd een belangrijke achterstand heeft inzake waterzuivering. Er is wel de laatste 15 jaar al heel wat gebeurd omdat in de jaren negentig Aquafin zijn verantwoordelijkheid heeft gekregen. In onze gemeente Beveren wordt momenteel iets meer dan 80 % van het afvalwater afgevoerd naar een waterzuiveringinstallatie maar de ons omringende landen halen percentages van 96, 98 tot bijna 100 %. Na Kallo en Haasdonk blijft voor ons het buitengebied met zijn verspreide bewoning nog de grootste uitdaging."

veel voordelen van waterzuivering

De komende jaren zal er nog heel wat geld nodig zijn om alles af te werken. Maar voor schepen Maes is dat echt nodig. Hij wil opnieuw zuivere beken voor het herstel van het biologisch leven. Wanneer uit die beken het afvalwater is weg genomen, dan zullen de visjes, de stekelbaarsjes er weer te vinden zijn. Dan zullen omwonenden niet meer moeten zeggen dat de beek 'stinkt’. Een zuivere beek zal ook minder dichtslibben zodat de afvoercapaciteit bij zware regenval beter behouden blijft. En dat vuile slib moet ook niet meer afgevoerd worden. Open beken zijn een buffer bij extreme regenval om zo de woningen te beschermen en er worden ook kansen gegeven om het regenwater te laten infiltreren in de bodem zodat verdroging wordt tegengegaan. Niets dan voordelen. En daar wil Beveren voor ijveren.

Maar er is nog ander werk: om regenwater optimaal af te leiden moet ook werk gemaakt worden van afkoppeling op het privaat domein. Bij nieuwbouw en grondige verbouwingen is dat trouwens al 10 jaar verplicht. Dit wordt ongetwijfeld een werk van lange adem waarbij ook heel wat middelen zullen worden ingezet. De gemeente neemt nu al tot 3000 euro voor de werken op privaat terrein voor zich. Regenwater bij regenwater, afvalwater bij afvalwater!

Burgemeester Marc Van de Vijver wees in zijn toespraak erts naar de tijd dat de fusie der gemeenten werd doorgevoerd en waarbij de kleine gemeenten een deel van hun zelfstandigheid moesten opgeven. In Kallo was er toen vertwijfeling en schrik rond de eigenheid die zich decennia lang had ontwikkeld rond de kerktoren dat die verloren zou gaan. En de vrees was er ook dat vanuit de centrumgemeente Beveren alles zou gecentraliseerd worden.  Burgemeester Van de Vijver: "Wel beste vrienden, onder burgemeester Van der Aa en burgemeester Smet samen met hun schepenen en ook onder de huidige legislatuur waken wij er op dat die eigenheid van het sociale weefsel bestendigd wordt en het alle zuurstof geven het verder te ontwikkelen. Daarom ook investeert het gemeentebestuur enorme bedragen voor infrastructuurwerken en dienstverleningsprojecten in álle deelgemeenten omdat we het enorm belangrijk vinden dat men onder de eigen kerktoren kan sporten, cultuur beleven, school kun lopen, van kinderopvang genieten."

Kallo geen vergeten gemeente

De burgemeester zette ook eens op een rij wat er in Kallo de jongste jaren werd gerealiseerd. Het Woonzorgcentrum Boeyé-Van Landeghem werd vernieuwd, Fort Liefkenshoek werd grondig gerenoveerd en de werken lopen daar nog verder,er werd een nieuwe kleuterafdeling en een nieuwe speelplaats gebouwd voor de gemeentelijke basisschool, er werden nieuwe kleedkamers en nieuwe terreinverlichting voorzien voor de voetbal SK Kallo, er werden heel wat nieuwe verkavelingen gerealiseerd en er staan er nog op til, de Melseledijk en het Dorpsplein werden heraangelegd, er zijn meer kinderopvangplaatsen gecreëerd, de Academie opende er een filiaal, de Melkaderwijk werd eveneens gerenoveerd en tenslotte, en daar ging de stoet voor uit, vonden er ingrijpende wegen- en rioleringswerken plaats in de Fabriekstraat, Victoriestraat en Beverse Dijk.

Deze rioleringwerken brachten voor de bevolking wel problemen mee op vlak van parkeren, het nemen van omleidingen, het thuiskomen met modderige schoenen. Hij dankte de inwoners voor hun begrip en geduld tijdens de werken. Maar volgens de burgemeester was dat het zeker waard  want het resultaat mag er zijn. De aangepakte straten kregen een geslaagde facelift. Dankzij deze werken, gekoppeld aan de bouw van een nieuw zuiveringsstation, is Kallo momenteel de meeste gezuiverde deelgemeente. Het zuiveringsstation is op vrijdag 24 september te bezoeken.

Marc Van de Vijver noemde de voorbije werken zeker geen eindpunt want er staan nog tal van projecten op het programma die Kallo nog mooier en aangenamer moeten maken. Hij dacht daarbij aan de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Keetberglaan. Het moeten volgens hem niet altijd grote infrastructuurwerken te zijn ook kleine ingrepen kunnen de leefbaarheid sterk doen toenemen.

"Kortom, Beveren groeit en bloeit en we zullen inspanningen blijven leveren om die groei staande te houden. Blijven werken aan een gemeente waar het nog leuk en mooi is om te wonnen. En dat doen we voor u beste inwoners. We doe ons best om van Kallo een fijne, warme en aangename leefgemeenschap maken. Uw noden en wensen vinden wij belangrijk en doen ons best om het hier zo aangenaam mogelijk te maken. We hopen dat u deze inspanningen weet te waarderen", zo besloot de Beverse burgemeester.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KALLO. De oude prefabkleedkamers uit de vorige eeuw die tot voor kort het terrein van KSK Kallo (ont)sierden zijn eindelijk weg. Het waren nog realisaties die konden gerangschikt worden  onder de...

KALLO/MELSELE. Zaterdagavond stonden de Beverse voetbalploegen KSK Kallo en KVK Svelta Melsele tegenover elkaar. Kallo won de strijd met 3-1.

KALLO. Het college van burgemeester en schepen had beslist om de voetbalclub KSK Kallo een toelage toe te kennen van 750.000 euro voor de uitvoering van de werken aan de kleedkamers in fase 2. Het...

KALLO. Een groep oud-leiders van de Chiro start een nieuwe chiro-afdeling in Kallo. Om de jeugdbeweging te kunnen starten, zoekt de groep gemotiveerde, sociale jongeren van 17 jaar of ouder die in...

Coordinerend directeur Kris Deckers tijdens zijn toespraak bij de inhuldiging van de uitbreiding van de basisschool van Kallo.KALLO. Tijdens de inhuldiging van de nieuwe schoollokalen werd door...

Enkele leerlingen mochten de maatklas creatief omtoveren tot een roze feestklas met taart.KALLO. In aanwezigheid van heel wat onderwijsmensen en gemeentelijke mandatarissen werd de vernieuwde...