Tentoonstelling 'Zonnewijzers, De aarde als klok' geopend
RUPELMONDE. In Rupelmonde is donderdagin de Watermolen de tentoonstelling 'Zonnewijzers, De aarde als klok' geopend, een tentoonstelling met 40 maquettes van verschillende modellen van zonnewijzers. De tentoonstelling is een aanvulling bij het bestaande zonnewijzerpad en legt de relatie tussen tijd, tijdsmeting, kalenders en getijdenmolen.
Zowel een getijdenmolen als de tijdsmeting is gebaseerd op natuurverschijnselen in ons zonnestelsel. In de tentoonstelling legt initiatiefnemer Julien Lyssens o.a. de nadruk op de rol van de maan voor de werking van de Getijdenmolen en het opstellen van kalenders.
De Rupelmondse Watermolen werkt met de getijden van de Schelde, een natuurverschijnsel dat hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de maan. De hoogste waterstanden komen voor bij volle en nieuwe maan en de laagste bij eerste en laatste kwartier. Deze maancyclus, die zeer goed waarneembaar is, werd dan ook gebruikt om kalenders op te stellen. Maankalenders zijn ook nu nog veel in gebruik.
Maar het grootste gedeelte van de tentoonstelling toont een veertigtal maquettes van zonnewijzers. Wie de tentoonstelling bezoekt ziet er niet alleen verschillende soorten zonnewijzers maar ook van iedere soort meerdere modellen. De maquettes zijn vervaardigd door de 87-jarige Kortrijksaan Aimé Pauwels, die eerder al het ontwerp van de zonnewijzer op de gevel van het Zonnewijzerhuis op het Mercatorplein te Rupelmonde maakte.
De tentoonstelling 'Zonnewijzers, De aarde als klok' is nog tot 31 augustus elke dag, behalve maandag, van 13 tot 17 uur te bezoeken op de molenaarszolder van de Watermolen te Rupelmonde. In het weekend is de tentoonstelling te zien van 10 tot 15 uur. Gespecialiseerde rondleidingen op de tentoonstelling zijn eveneens mogelijk. (mb)