Rode Kruis Kruibeke toont identiteit
KRUIBEKE. Tijdens een bijeenkomst, waarbij Hubert Damen alias Witse de eregast was, heeft Paul De Cort, de pionier van het Kruibeekse Rode Kruis zijn vereniging doorgelicht en meteen kunnen onderstrepen dat ze voor de gemeente onmisbaar is en recht heeft op veel respect en steun. Nu de 'Veertiendaagse' voor de deur staat kan de bevolking dat tonen door de aankoop van een sticker.
Bij het Rode Kruis gaat het nog steeds over vrijwilligers en Paul De Cort meent dat daarover wel eens een verkeerd beeld wordt opgehangen. Het is iemand die zich volledig kosteloos volgens zijn eigen inzet engageert, en dit met verplichtingen. Binnen het RK zijn er immers 7 fundamentele beginselen die moeten aanvaard worden met o.a. menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid en vrijwilligheid. Als vrijwilliger kan je zomaar niet alles zelf bepalen, men heeft verplichtingen tegenover zijn vereniging en niet enkel de plezante dingen tellen. Volgens De Cort is dat de reden waarom sommigen geen vrijwilliger bij het RK willen worden.
Het RK werkt voor Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Het biedt heel wat aan. Op het vlak van de vorming staat het RK in voor eerste hulp bij ongevallen met 16 keer 2 uren les. Hierin komen de levensbedreigende situaties, vaak voorkomende letsels, aandoeningen en ongevallen aan bod. Ook aandacht voor eerste hulp aan baby's en kinderen. Iedereen vanaf 16 jaar kan er volledig gratis en zonder verdere verplichtingen aan deelnemen.Dank zij deze cursus leert men levens redden. De lessen starten gewoonlijk begin september en duren 8 weken. Er is ook bedrijfseerstehulp maar dat verloopt in samenwerking met de afdeling Beveren.
Een belangrijk activiteit zijn de bloedinzamelingen die 7 keer per jaar plaatsvinden. De hulpdienst verzorgt ook een 40-tal preventieve diensten per jaar. Vrijwilligers zijn met hun eerstehulpmateriaal aanwezig op sportmanifestaties, massabijeenkomsten, fuiven en dat ook buiten de gemeente o.a. dodentocht, motorcross, vredesfeesten. Organisatoren moeten een preventieve dienst minstens 2 maanden vooraf aanvragen. Deze vrijwilligers kunnen eveneens worden ingeschakeld vanaf fase 1 van het rampenplan. Het is een dienst die zeker nog medewerkers kan gebruiken, van 16 tot 65 jaar.
Grote waarde heeft ook de uitleendienst van het RK. Hier kunnen de burgers een rolstoel, krukken, toiletstoel, hometrainer, bedpan, toiletverhoger, rollator, vierpikkel, looprek enz. komen lenen. Zelfs ziekenhuisbedden en tiltoestellen staan ter beschikking. De huurprijzen worden per maand berekend en voor een stel krukken en een looprek wordt 4 euro gevraagd. Een rolstoel kost 15 euro huurgeld. De minimum huur bedraagt 14 dagen en wie een lidkaart heeft van het RK of wie bloedgever is huurt 14 dagen gratis. Dit is niet geldig voor ziekenhuisbedden en tiltoestellen.
Er zijn nu ook hulpmiddelen ter beschikking ter voorkoming van doorligwonden zoals een "Tempurmatras "als oplegmatras. Er zijn ook Tiltoestellen en een badlift geschonken door Lemekan of Leven met Kanker, een organisatie van de bakkers die door omstandigheden nu hun vereniging hebben ontbonden.
Op het vlak van sociale hulp laat het RK ieder jaar een 12-tal kansarme kinderen gratis op zomerkamp gaan, dit in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen. In samenwerking met het O.C.M.W. wordt eveneens meegewerkt voor het vervoer van gehandicapten met de handicar. Alleenstaanden die terug komen uit het ziekenhuis krijgen een eerste opvang van het RK. Er is eveneens internationale samenwerking doordat de regio, Mozambique steunt. De afdeling Kruibeke zoekt nog een vrijwilliger die zich wil verdiepen in dit project.(F)