Een zonnewijzer voor Rupelmondse school

Image
Burgemeester Antoine Denert en Julien Lyssens van de Zonnewijzerkring Vlaanderen onthullen de nieuwe zonnewijzer.
RUPELMONDE. In aanwezigheid van heel wat personaliteiten en afgevaardigden van Zonnewijzerkring Vlaanderen vzw, werd in de Sint-Jan Berchmansschool een zonnewijzer onthuld waarin de kinderen van de school een stukje van zichzelf hebben ingestoken. Zelfs de kleuters. Een zonnewijzer vraagt zon en die was er niet maar dat was geen beletsel voor directrice Kathleen Weyn om de 261 leerlingen aan het zingen te zetten over de zon. 'Heb je de zien gezien daar boven aan de hemel, die schijnt voor jou en mij' en ook de tophit '’k Heb de zon zien zakken in de zee' ontbrak niet. De directrice verwelkomde de talrijke aanwezigen waarbij de burgemeester en het schepencollege van Kruibeke.

 

Maar een bijzondere gast was toch de opa van Robbe, Julien Lyssens. Hij was immers de initiatiefnemer om rond het maken van een zonnewijzer, een heus project uit te werken. Zelfs de kleuters werkten mee door het beschilderen van de zijpanelen. Julien Lyssens zei dat het hoofddoel was, de wetenschap meer op school te brengen.Hij vertelde in sprookjesvorm hoe de idee tot stand kwam en werd uitgewerkt. Op een kleinschalige manier wordt inderdaad wetenschap naar de kinderen gebracht.

Image
Omdat de zon niet scheen werden liedjes over de zon gezongen, geleid door directrice Kathleen Weyn.

 

De aanleiding van het project was een kort artikel dat in 2006 verscheen in de schoolkrant over het maken van een zonnewijzer. Van de school was het goed bedoeld maar door onwetendheid onjuist weergegeven. Dergelijke artikelen worden in meerdere schoolkranten niet altijd correct weergegeven.

 

Hij dankte niet alleen de school maar ook de Zonnewijzerkring Vlaanderen die volledig achter projecten als dit staan, dank aan het gemeentebestuur dat de zonnewijzer plaatste en in het bijzonder burgemeester Denert die zich inzette dat de zonnewijzer er echt kwam. "Ik hoop dat de kinderen deze zonnewijzer zullen respecteren door er zorg voor te dragen. Dat het ook een bijdrage mag zijn om in de toekomst nog zonnewijzers te maken en ze in Rupelmonde te plaatsen."

 

Image
Twee kleuters brengen het voorste paneel dat rond de zonnewijzer moert komen. Ze hebben het zelf geschilderd.

 

Twee kleuters overhandigden dan aan burgemeester Denert hun geschilderde zijpaneel dat nog aan de zonnewijzer moest worden geplaatst. De burgemeester zei tot de kinderen dat de zon wel niet

Image
Mevrouw De Bie van het stadsonderwijs van Gent kwam in Rupelmonde inspiratie opdoen om ook in haar stad zonnewijzerprojecten op te zetten.
scheen maar dat hij toch veel zonnetjes voor zich zag zitten. Hij stelde ook Leen De Bie voor die een kijkje kwam nemen hoe dit zonnewijzerproject werd uitgewerkt. Zij draagt een verantwoordelijkheid voor de Gentse Stadsscholen en is zinnens om het daar ook te gaan uitwerken. "We gaan daarmee naar kinderen wat we eigenlijk te weinig doen. We moeten meer talentgericht werken en daarom dat we ook ruimtevaart en sterrenkunde er bij betrekken. Natuurlijk op het niveau van kleine kinderen. Ik leerde Julien Lyssens kennen en zo kwam het zonnewijzerproject mij ter ore. Er zit ook wat bij van ons erfgoed. Ik ga zeker proberen iets te doen in Gent."

 

Wanneer de mannen van het Tebaans Kwartet waren aangekomen weerklonk bazuingeschal door de Zoete Moederstraat ten teken dat de zonnewijzer van de Sint-Jan Berchmansschool kon onthuld worden. Burgemeester Denert en Julien Lyssens haalden er de vlag van over en toen verscheen een pracht van een zonnewijzer. Een leerling mocht dan het voorste paneel, dat burgemeester Denert mee naar buiten had gebracht, vast schroeven. Applaus steeg op en de school kon Witte Donderdag 2008 in de geschiedenis van de school boeken als een belangrijke dag voor 'wetenschap op school'. 

 

De Sint Jan Berchmansschool is een basisschool. De leerlingen beschikken nog niet over voldoende kennis om zelf een zonnewijzer te ontwerpen en te berekenen. Daarom werd besloten om een educatief exemplaar te voorzien en de leerlingen er, waar mogelijk, bij te betrekken. Het werd uiteindelijk een equatoriale zonnewijzer. Op het tafereel staat er naast de uren en de seizoenen ook een wereldkaart in Mercatorprojectie.

 

Image
Een handige kleuter vijst het voorste paneel vast.
Met die wereldkaart, die op zijn kop staat, wordt uiteraard de link gelegd maar de beroemde inwoner van Rupelmonde. Hierop kan men aflezen waar op de wereld de zon in het zenit staat, waar het middag is. Het bolletje op de stijl geeft de datum aan. Met deze zonnewijzer kan men aan de leerlingen gemakkelijk de bewegingen van de aarde rond zijn as en rond de zon uitleggen.

 

Om ook de kleinsten bij de zonnewijzer te betrekken werd besloten om de voet te laten beschilderen door de kleuters van het derde klasje. Het zijn afneembare platen die rond het thema hemel, sterren en planeten in de klas worden geschilderd. Ieder jaar worden ander platen beschilderd door de nieuwe generatie kleuters. De oude exemplaren worden opgehangen in de school.

 

De zonnewijzer werd geplaatst in samenwerking met Mercatoria, De Zonnewijzerkring Vlaanderen en het gemeentebestuur van Kruibeke. Hij werd ontworpen door Patric Oyen en het tafereel met de wereldkaart werd getekend door Willy Ory. Qualityprint zorgde voor het aanbrengen van de wereldkaart. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

RUPELMONDE. Op zaterdag 1 mei mocht Julien Lyssens, voorzitter van de Zonnewijzerkring Vlaanderen, gastheer zijn om een Nederlandse delegatie uit Geldermalsen het Zonnewijzerdorp Rupelmonde voor te...

RUPELMONDE. Na de basisschool Sint Jan Berchmans heeft nu ook de Mercatorschool een zonnewijzer van de hand van Julien Lyssens, voorzitter van de Zonnewijzerkring Vlaanderen. De zonnewijzer is...

RUPELMONDE. In Rupelmonde is donderdagin de Watermolen de tentoonstelling 'Zonnewijzers, De aarde als klok' geopend, een tentoonstelling met 40 maquettes van verschillende modellen van...

De stelling wordt afgebroken en de monumentale zonnewijzer komt te voorschijn.RUPELMONDE. Het Mercatorplein van Rupelmonde werd deze week verrijkt met een nieuwe zonnewijzer die echt als blikvanger...

RUPELMONDE. Wie een wandeling maakt door Rupelmonde geeft zijn ogen best de kost om te kijken naar de prachtige zonnewijzers die in het dorp te zien zijn. Er staan er al 23. De Zonnewijzerkring van...