Een zonnewijzer voor Rupelmondse school
Maar een bijzondere gast was toch de opa van Robbe, Julien Lyssens. Hij was immers de initiatiefnemer om rond het maken van een zonnewijzer, een heus project uit te werken. Zelfs de kleuters werkten mee door het beschilderen van de zijpanelen. Julien Lyssens zei dat het hoofddoel was, de wetenschap meer op school te brengen.Hij vertelde in sprookjesvorm hoe de idee tot stand kwam en werd uitgewerkt. Op een kleinschalige manier wordt inderdaad wetenschap naar de kinderen gebracht.
De aanleiding van het project was een kort artikel dat in 2006 verscheen in de schoolkrant over het maken van een zonnewijzer. Van de school was het goed bedoeld maar door onwetendheid onjuist weergegeven. Dergelijke artikelen worden in meerdere schoolkranten niet altijd correct weergegeven.
Hij dankte niet alleen de school maar ook de Zonnewijzerkring Vlaanderen die volledig achter projecten als dit staan, dank aan het gemeentebestuur dat de zonnewijzer plaatste en in het bijzonder burgemeester Denert die zich inzette dat de zonnewijzer er echt kwam. "Ik hoop dat de kinderen deze zonnewijzer zullen respecteren door er zorg voor te dragen. Dat het ook een bijdrage mag zijn om in de toekomst nog zonnewijzers te maken en ze in Rupelmonde te plaatsen."
Twee kleuters overhandigden dan aan burgemeester Denert hun geschilderde zijpaneel dat nog aan de zonnewijzer moest worden geplaatst. De burgemeester zei tot de kinderen dat de zon wel niet
Wanneer de mannen van het Tebaans Kwartet waren aangekomen weerklonk bazuingeschal door de Zoete Moederstraat ten teken dat de zonnewijzer van de Sint-Jan Berchmansschool kon onthuld worden. Burgemeester Denert en Julien Lyssens haalden er de vlag van over en toen verscheen een pracht van een zonnewijzer. Een leerling mocht dan het voorste paneel, dat burgemeester Denert mee naar buiten had gebracht, vast schroeven. Applaus steeg op en de school kon Witte Donderdag 2008 in de geschiedenis van de school boeken als een belangrijke dag voor 'wetenschap op school'.
De Sint Jan Berchmansschool is een basisschool. De leerlingen beschikken nog niet over voldoende kennis om zelf een zonnewijzer te ontwerpen en te berekenen. Daarom werd besloten om een educatief exemplaar te voorzien en de leerlingen er, waar mogelijk, bij te betrekken. Het werd uiteindelijk een equatoriale zonnewijzer. Op het tafereel staat er naast de uren en de seizoenen ook een wereldkaart in Mercatorprojectie.
Om ook de kleinsten bij de zonnewijzer te betrekken werd besloten om de voet te laten beschilderen door de kleuters van het derde klasje. Het zijn afneembare platen die rond het thema hemel, sterren en planeten in de klas worden geschilderd. Ieder jaar worden ander platen beschilderd door de nieuwe generatie kleuters. De oude exemplaren worden opgehangen in de school.
De zonnewijzer werd geplaatst in samenwerking met Mercatoria, De Zonnewijzerkring Vlaanderen en het gemeentebestuur van Kruibeke. Hij werd ontworpen door Patric Oyen en het tafereel met de wereldkaart werd getekend door Willy Ory. Qualityprint zorgde voor het aanbrengen van de wereldkaart. (Rolf Duchamps)