Kim Degelder was al jaren depressief.

Image
Kim Degelder
DENDERMONDE. Kim De Gelder uit Sinaai verscheen vanmorgen voor de raadkamer in Dendermonde. De Koning en de Premier drukten ook al hun medeleven uit met de slachtoffers. Ondertussen werd ook duidelijk dat De Gelder al sinds zijn 15de depressief was. Zijn ouders overwogen lange tijd een opname in de psychiatrie, maar de psychiater achtte de man geen gevaar voor de samenleving. Dat is dus nu anders uitgedraaid. Allicht beseft De Gelder niet dat op zondagmiddag 7000 mensen tegen zijn brutale actie liepen te protesteren in Dendermonde. De dader woonde op de eerste verdieping van een nieuwbouwappartement op de hoek Wijnveld-Elzenstraat in Sinaai. De buren in de buurt reageren gelaten. Ze weten alleen dat de kerel meestal een zwarte lange jas droeg, maar verder zijn ze vooral opgelucht dat er hij hun eigen kinderen heeft gespaard.

De buurt, waarachter een speelpleintje is gelegen, telt vooral jonge gezinnen met kinderen. Waarom de dader uitgerekend kinderdagverblijven in Dendermonde uitkoos, en niet in de buurt van Sinaai, is nog niet geweten. Enkele buurtbewoners troepten al gauw samen en een vrouw spreekt over de 'Gruwelstraat', alsof ze er zelfs fier op is dat de dader er ook woonde. Allicht nog niet goed beseffende wat haar echt boven het hoofd heeft gehangen... Dit is geen film mevrouw!

 

 

 

 

 

 

Bekijk onze fotoreeks

Bekijk info over de andere moord.

Wie is hij? 

Onze redactie deed wat opzoekingswerk naar de man en kwam tot het volgende:

Image
Woning van de dader in Elzenstraat
Het gaat om de 20-jarige Kim De Gelder, een alleenstaande werkloze uit Sinaai. Hij nam twee weken geleden ontslag als magazijnier bij decoratiebedrijf Van Remoortel op de baan naar Waasmunster. Een groothandel voor professionals waar je als particulier niet binnen mag. Kort daarvoor was een bevriende collega van hem ontslagen. Aan de collega's vertelde Kim dat hij vaak naar 'rare' films keek en hij hield ook van Gothic. Een duivelse stijl, waarbij zwarte kledij het kenmerk is. Misschien waren dit gruwelfilms of Snuff movies. Een snuff movie is een schokkende, gewelddadige film waarin mensen daadwerkelijk worden mishandeld, verkracht of vermoord omwille van de film. Tegenwoordig is de hoeveelheid internet downloads van video´s met al dan niet echte moord enorm. De markt voor beelden van echte moord is nog steeds aanwezig. Of het ontslag van zijn bevriende collega aan de basis lag van zijn moordtocht, moet nog blijken. Ook de plaats waar hij de wapens haalde is een raadsel. Aangezien de dader zich altijd met de fiets verplaatste, was een vlakbijgelegen groothandel in legermateriaal en doehetzelf-materiaal de ideale locatie om ongehinderd zijn messen, de bijl en zelfs de kogelvrije vest in te slaan. De Gelder kan zelfs de wapens gekocht hebben op zijn weg naar Dendermonde.

De man was de crèche niet binnengedrongen via de hoofdingang, maar via een zijdeur.  Daar begon dan zijn moordtocht doorheen alle kamers van de instelling. Zonder te praten en zonder stress of emotie. Dinsdag moet hij zich verantwoorden voor de raadkamer. Die beslist dan of de man langer aangehouden blijft of niet. Hij heeft geen gerechtelijk verleden. De zwart-wit geschminkte verdachte werd anderhalf uur na zijn gruwelijke daad aan een Aldi-filiaal in het naburige Lebbeke opgepakt. Hij werd daarna enkele uren verhoord en dan geïdentificeerd.

De Gelder is niet ontsnapt uit een psychiatrische instelling en hij was, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet onder invloed van drank en drugs.

De man zou ook adressen van andere kinderdagverblijven op zak hebben gehad en 70 mensen willen doden. Het is dus mogelijk dat hij ook elders wou toeslaan, maar dat kon verhinderd worden.

Het gedrag van de 20-jarige man doet denken aan dat van stripfiguur 'The Joker'. Opvallend is ook dat Heath Ledger, die The Joker vertolkte in de laatste Batmanfilm 'The dark knight', vrijdag precies één jaar geleden overleden is.

De man meldde zich vrijdagmorgen aan bij kinderdagverblijf 'Fabeltjesland' in de Vijfde Januaristraat. Hij vroeg naar meer informatie, maar eenmaal binnen begon hij messteken uit te delen. Er waren 18 kinderen tussen 0 en 3 jaar en 6 begeleiders aanwezig. Eén kindje, een jongetje, en een begeleidster, de 54-jarige Marita Blindeman, overleden ter plaatse. Een tweede kindje, nog een jongetje, raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis. Er vielen nog twaalf andere gewonden. Ze verkeren niet in levensgevaar.

(tdw)

 

 

Lees ook:

Elza Van RaemdonckVRASENE. De dader van de 3-voudige moord in Dendermonde op een verzorgster en 2 peuters, blijkt nu ook verdacht te worden van de moord op de 73-jarige vrouw Elza Van...

SINT-NIKLAAS. Wie zijn of haar medeleven wil betuigen aan de slachtoffers van het drama in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland kan dat deze week in het gemeentehuis van Sinaai. De stad...

Peuter kijkt naar de vele beertjes die aan het kinderdagverblijf zijn achtergelaten.DENDERMONDE. Vanmorgen nog steeds veel emoties in Sint-Gillis-Dendermonde. Zowel op de plaats van de moord, als in...

SINAAI. De 20-jarige jongeman die gisteren 2 kinderen en een begeleidster doodstak, blijkt in Sinaai te wonen.De dries in Sinaai was gisterenavond dan ook even het middelpunt van de wereld....