Nieuwe fusieclub ZWAT officieel gestart

Image
Een origineel idee voor de receptie: de naam ZWAT werd gevormd met gevulde glazen.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. In OC  ’t Waaigat werd de nieuwe fusieclub van de Zwijndrechtse atletiek voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Willy Minnebo, sportschepen Kris Herremans de voorzitter van de Vlaamse Atletiek Liga (VAL) Eddy De Vogelaer. Bovendien vulden ook de trainers en heel wat atleten zaal van ’t Waaigat. Onmiddellijk bleek dat de nieuwe naam ZWAT, zonder omwegen al was ingeburgerd. De namen Atletica ’84 en ’t Swin zijn nu nog enkel goed voor de plaatselijke geschiedenisboeken. En daarbij zal dan wel de nadruk worden gelegd dat het tussen beide, toch bloeiende clubs, nooit tot grote liefde was gekomen.

Het was voorzitter Flor Achtergael die iedereen verwelkomde. Hij schetste het ontstaan van de fusieclub. "Na de Swinkerstloop in december 2006 kwamen  mijn goede vriend Guido Thomaes en wijlen Marcel Colijn voorzitter van t’Swin mij gelukwensen met mijn kersverse voorzitterschap van Atletica 84. Er ontstond een geanimeerd gesprek met als resultaat dat beide voorzitters beloofden alles in het werk te zetten om de vete  tussen de beide clubs te stoppen", zo herinnerde Flor Achtergael zich de eerste stap.

In januari 2007 werd dit officieel aan de besturen medegedeeld, met zeer gunstige reacties. Al snel kwam de vraag van de trainers & atleten van AT84 naar meer trainingsmogelijkheden samen met de leden van de atletiekvereniging ’t Swin. Deze vraag  viel niet in dovemansoren  want in januari 2008 werd een samenwerkingsakkoord ondertekend. Op 30 maart 2008 organiseerden ze samen de 'start to run' en daar waren maar liefst 52 nieuwe runners aanwezig.

De bal was nu pas goed aan het rollen. Op 21 juli 2008 organiseerden ’t Swin en AT84 samen  een eerste grote meeting op de vernieuwde piste 'De Wallen'. En op 1 augustus 2008 werd besloten de jeugd samen te laten trainen ! Wanneer zoiets wordt verwezenlijkt dan hang t een definitieve fusie in de lucht. Het was op 24 januari 2009 dat een stichtingsvergadering plaatsvond. Het eerste punt op de agenda was het kiezen van de naam. Uit de talrijke inzendingen koos de algemene vergadering met 23 stemmen van de 34 voor de naam ZWAT.

ZWijndrecht Atletiek Team werd geboren en is thans vanaf 1 november 2009 officieel ingeschreven in de Atletiekwereld.

Image
Flor Achtergael de voorzitter van ZWAT de nieuwe club voorstelde.
Er werd dan ook gewerkt aan de samenstelling van een nieuw bestuur. De algemene vergadering is nu het opperste gezag van de club zij bestaat uit 34 leden of 17 van beide ex-clubs. Ze stelt de raad van bestuur samen en kiest uit de ingezonden kandidaturen 6 personen. Deze  raad van bestuur vormt samen met 11 vrijwilligers het dagelijks bestuur.  Tot slot laat het dagelijks bestuur zich bijstaan en adviseren door diverse comités. Op die manier kan ZWAT bogen op een tot in de puntjes verzorgde structuur.
 
Wat de toekomst betreft, maakte de algemene vergadering van ZWAT een visie kenbaar die kort maar krachtig klinkt: "De vereniging wenst bij te dragen tot de bevordering van de lichamelijke opvoeding in het algemeen en tot het beoefenen van de atletieksport in het bijzonder. Wij wensen ons te integreren in de omgeving en in de diverse culturen door het organiseren van allerhande evenementen in team verband."

Volgens voorzitter Flor Achtergael komt die visie praktisch neer op het vrijwillig inzetten om van ZWAT een sportief hoogstaande club te maken waar het aangenaam vertoeven is. En waar men, onder begeleiding van gedreven, ervaren en gediplomeerde trainers zijn sport kan beoefenen.
ZWAT wil zowel het recreatieve  als het competitieve luik van de atletiek promoten maar steeds met een sportieve ingesteldheid.  De jeugd is de toekomst en daarom zijn zij ook als eerste gestart met de gezamenlijke trainingen.

Flor: "Verder wordt ook geopteerd  voor een open beleid en als iedereen zich concentreert op zijn taak, vormen we een uiterst sterk team en zullen we ons doel zeker bereiken. Mensen die zich geroepen voelen om toe te treden tot dit fantastisch team zijn van harte welkom, dit hoeft niet noodzakelijk op permanente basis, maar kan evenzeer een eenmalige medewerking zijn." 

En de voorzitter waarschuwde de persmensen: "Doe voldoende inkt in uw printer want U zult nog veel positief nieuws over ZWAT moeten schrijven."

Met Atletica ’84 verdwijnt toch een naam in de atletieksport. Tia Hellebaut was er lid van en dat bracht zeker fierheid mee. Altetica ’84 werd in 1984 opgericht en nadat ze zich op een hoog niveau tilde in de Antwerpse Vereniging van Vriendenclubs, sloot ze in 1994 aan bij de Vlaamse Atletiek Liga. Het aantal leden steeg voortdurend en overschreed vijf jaar geleden reeds de 350. De thuishaven was altijd "De Wallen" in Burcht waar de gemeente zorgde voor een voortreffelijke accommodatie. Toen in 2001 het 'Start-to-Run project' werd opgezet betekende dit een ideale basis om bij Atletica te beginnen aan een sportieve loopbaan. Nu ZWAT werkelijkheid is geworden, wordt dit project verder gerealiseerd.

Image
De toppers van ZWA die een voorbeeld zijn voor de jeugd. Vlnr Tim Van Daele, Marijke Lequesne, Erwin Leysen, Machteld Vander Reysen (damesploeg die BK werd) en Peggy Collijn (damesploeg), Isabel Van Hul, Jannick Van Campenhout en Francisco Da Silva.

werking

Bij de voorstelling van ZWAT zette Bernard Van Havere (van ’t Swin) op een duidelijke manier de visie van ZWAT uiteen op vlak van begeleiding en werking. ZWAT heeft er een serieus huishouden voor nodig want er zijn een 450 aangesloten leden. "We mikken naar 500", keek Van Havere naar de toekomst, "En we willen ze op een goede manier begeleiden maar dat is niet zo eenvoudig."

Image
Bernard Van Havere die de sportieve werking op een duidelijke manier naar buiten bracht en de nadruk legde op een goede begeleiding.
Vooral naar de jeugd toe wil ZWAT er een degelijke structuur insteken. Daarvoor zijn er twee jeugdcoördinatoren en zal een ‘ombudsman’ het aanspreekpunt zijn. Bij ZWAT is er elke dag training voor één of andere leeftijdscategorie. Grote aandachtgaat naar 150 jongeren uit de categorie 6 tot 13 jaar. Wat de kadetten betreft opteert de nieuw club voor een nog polyvalente vorming om daarna te kijken in welke discipline ze willen doorstoten.  ZWAT volgt dus niet de weg om de kadetten reeds onmiddellijk in een bepaalde discipline in te delen.

Er zullen ook inspanningen gedaan worden om alle trainers zoveel mogelijk een opleiding te laten volgen, in zoverre dat nog niet gebeurde. Het bestuut geeft hen de mogelijkheid om een cursus te volgen. De club zelf gaf ook reeds op 4 zaterdagen een eigen opleiding en zo konden toch een 15-tal initiators atletiek worden gevormd. Ze zijn nu klaar om zich verder te bekwamen door cursussen te gaan volgen. "We hebben nooit overschot aan trainers. Als er kandidaten zijn, mogen ze zcih altijd melden", aldus Bernard Van Havere.

Image
Het nieuwe bestuur geflankeerd door Sportschepen Kris Herremans (links) en burgemeester Willy Minnebo (rechts). Vooraan showen de jongste leden de nieuwe uitrusting.

Atletiek zonder wedstrijden hoort niet bij ZWAT. Maar niet alle leden zijn pisteatleten. Er zijn ook een 150 recreanten, joggers, start-to-runners, stratenlopers. Ook zij krijgen heel wat aandacht.
Bernard stelde ook de top-atleten voor die ZWAT rijk is. Om de atleten daar gaat het eigenlijk om en ze zijn niet allemaal met hetzelfde talent geboren.Eerst ging aandacht naar Hans Van Alphen die als 10-kamper het uithangbord is. Hij was toch de eerste Belg die meer dan 8000 punten verzamelde in de 10-kamp op het WK Atletiek in Osaka en dan die zilveren medaille in 2007 op de Universiade in Bangkok. Verder werden in ’t Waaigat ook voorgesteld als atleten met grote inhoud: Jannick Van Campenhout (werper), Marijke Lequesne (100m), Isabel Van Hul (400 m), Francisco Da Silva (100m), Erwin Leysen (3000m steeple) en Tim Van Daele die wereldkampioen werd in Xterra (Triathlon) in Hawaï met de Antwerpse club Atriac maar ook lid is van Atletica en nu van ZWAT.

Image
De belangrijkste sponsors, die de basis leggen van een gezonde club, waren op de voorstelling aanwezig.

uitstraling voor de gemeente

Voorzitter De Vogelaer van de VAL was bijzonder enthousiast over de oprichting van ZWAT en voorseplde det het een geslaagde fusie zal zijn ooka l komt ze van twee verschillende clubs die hun  iegen mentaliteit hadden. "Ik denk dat ZWAT voor de Antwerpse Atletiek een heel zware concurrent zal worden en waarschijnlijk ook voor de Oots-Vlaamse.

Burgemeester Willy Minnebo zag in de fusie een zegeviering van het gezonde verstand. Hij noemde het ook een voorbeeld voor een aantal verenigingen in Zwijndrecht die ook al hadden moeten fusioneren om een beter’ beleid te kunnen uittekenen. Hij vond het heel belangrijk dat er door de atletiekvereniging veel inspanningen naar de jeugd worden ondernomen, dat er veel sociale contacten worden onderhouden. "Ik denk dat ZWAT, dat nu boven de doopvont wordt gehouden, naar de toekomst toe een bijzonder grote uitstraling zal hebben naar de gemeente toe en ook naar de buitenwereld. En dat is heel belangrijk voor de gemeente Zwijndrecht", zo zei de burgemeester.

Belangrijk om horen voor het bestuur was wel dat Minnebo zich zowat engageerde om naar de belangrijke activiteiten zoals kampioenschappen, daar vanuit de gemeente de nodige ondersteuning aan te geven. "Ik kan daar geen getallen op kleven maar ik kan u wel garanderen dat we vanuit het college en ook vanuit het ganse gemeentebestuur, de nodige inspanningen zullen leveren, opdat de provinciale kampioenschappen die door ZWAT zullen worden georganiseerd, een succes zullen worden."

Burgemeester Minnebo besloot: "Alle heil voor ZWAT en de leden van ZWAT!" (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De atletiekpiste van De Wallen zal voortaan bevolkt worden door de leden van de nieuwe fusieclub Zwijndrechts Atletiek Team of kortweg ZWAT. ZWIJNDRECHT/BURCHT. Er is zeker niet over...