Sporting Burcht op weg naar het vijfjarig bestaan

Image
De affiche waar men in Burcht niet naast kan kijken. De opbrengst van de actie gaat naar de vernieuwing van de kleedkamers. De actie eindigt in mei 2009.
BURCHT. Het gaat goed bij Sporting Burcht dat na het verdwijnen van Waeslandia vrij snel werd geboren en nu onder andere met een ondernemende voorzitter Marc Claes en een ervaren Eddy De Vijlder naar een mooie toekomst kan kijken. Voeg daar in eerste instantie dan ook nog bij dat Sporting het met eigen spelers doet en vooral dan nog met jonge gasten. Een stuk of zeven zijn nog geen 20 jaar. Hopelijk kan het Sportingbestuur ze nog enkele jaren samen houden.

Nu de hele geschiedenis van de teloorgang van Waaslandia uit de doeken doen zou ons op de weg van onzin zetten maar toch is dat feit de oorsprong van Sporting. Het was in oktober 2004 dat Waaslandia Burcht in vereffening ging. Marc Claus was toen jeugdvoorzitter en hij had daar toch een 120 spelertjes bijeen die op gewestelijk niveau hun best deden.

Na de vereffening was de vraag bij heel wat mensen: gaan we nu niets meer den met al die jonge voetballers? Ze kwamen bijeen, haalden er advocaten bij, vroegen hoe het allemaal kon bij de Voetbalbond maar daar bleef de deur op slot. Het dient ook wel gezegd dat de vereffenaar menselijk bleef kijken naar het voetballende Burcht. Van Waaslandia was geen sprake meer want de schuldenberg was hoog en groot en niemand wou het overnemen. Er bleef nog een balletje en een truitje achter…

De oprichting Sporting Burcht F.C. via een vzw vond plaats op 25 oktober 2004 (publicatie: 4/11/2004). Van de 120 jeugdspelers waren er nog altijd 100 die verder wilden en dat kon want na oktober kon via de vzw toch nog gespeeld worden wat aan vriendenmatchen op het programma stond. En de andere clubs wilden allemaal wel graag tegen Burcht spelen. Ze werden terug lid van de KBVB op 22 november 2004, en ook op vlak van de verzekering was alles in orde.

Image
De ploeg van Sporting Burcht: Bovenaan van links naar rechts : Schippers Rudi (kinesist ) - Fleurbay Michael - Berrens Willy - De Bruyckere Nick - Vonck Matthias - Foubert Steve - Vercauteren Curt - Heyninck Danny (bestuurslid)


aansluiting K.B.V.B. 

"We gaan ons Burcht 2004 noemen", werd gezegd. Maar daar kwam niets van want toen ze in de Cambrinus samen waren viel de naam ‘Sporting’ op tafel en vertrokken waren ze: Sporting Burcht. Het was ook zoeken naar de juiste medewerkers om alles terug op te starten. In 2005 stond een eerste ploeg op papier. Veel jeugd werd ingeschakeld en die stelden niet teleur. Trouwens, de scholierenploeg was daarvoor al kampioen gespeeld en dat kan toch maar alleen als er wat talent in zat.

Gelukkig dat ze zo’n jeugd hadden. Ze zijn gebleven en spelen nog aan betaalbare prijzen. Bij Sporting is één: de jeugd inzetten en twee: ze opkrikken naar een hoger niveau. 

Een ander facet is ook het geluk met de jeugdtrainers waarbij iemand van Beerschot opleiding geven. Je zag het zo dat het niveau hoger werd gebracht. Het kost misschien wel iets geld maar dat is het waard als een ploegje zo fel verbeterd. Het aantal duiveltjes is ook fel gestegen en ze tellen er al een veertigal. Momenteel heeft Sporting Burcht 8 ploegen:  een eerste elftal, reserven, scholieren, een miniemenploeg, twee preminiemen en 3 duiveltjes. Reeds vanaf 5 jaar komen er kinderen mee doen.

Sporting is dus goed bezig met de jeugd. Dat er 8-jarigen zijn die pas beginnen en al eens verliezen, is maar normaal, maar het bestuur legt de nadruk op het ”leren voetballen”. De jeugd is voor hen belangrijk. Dat staat zelfs voorop in de statuten.

Sporting kan nu beschikken over een drietal terreinen en op dat waar vroeger Waaslandia speelde, hebben ze het eigendomsrecht. De twee andere zijn van de gemeente die zeker het nodige doet om ze in goede staat te houden. Het eerste terrein is gewoon schitterend. Wilfried Foubert maakte er een erezaak van om het in perfecte toestand te houden. Maar het grote geheim is te vinden in de manier van aanpak nadat een grondanalyse wordt gedaan. De sterke hand daarachter is Gust Van der Stock. Hij bepaalt dan welke stoffen er moeten gestrooid worden. Het resultaat is verbluffend.

In Zwijndrecht speelt Verbroedering op de gemeentelijke terreinen van de Kerkenkouter. In Burcht hopen ze ook dat er ooit vanuit de gemeente zo’n installaties komen want uiteindelijk trekt het sportcomplex aan de Kerkenkouter de jongeren meer aan. Maar bij Sporting liggen ze daar niet van wakker en ze maken alles klaar om hun accommodatie een grondige beurt te geven. De kleedkamers moeten dingend vernieuwd worden. Hiervoor wordt natuurlijk op subsidies gerekend, wat billijk zou zijn. Een nieuwbouw is absoluut niet haalbaar. Gewoon 6 kleedkamers voor spelers en een degelijk onderkomen voor de scheidsrechter.

De prioriteit naar volgend seizoen toe is die verbouwing uitvoeren en het sanitair moderniseren. Er komt ook een nieuw dak. Het is echt dringend nodig want zoals het boeltje er nu staat, was het ook al een paar tientallen jaren geleden, ja sommige dingen vieren straks een gouden jubileum!

Image
Het bestuur vlnr: Danny Heyninck, Eric Cant, Marc Claes, Eddy De Vijlder en Mak Verheggen.

'Schijt je rijk'

Moderniseren kost geld en dat groeit daar aan De Wallen nog altijd niet aan de canadabomen. Daarom organiseert het bestuur een paar acties. Zo is daar al “Schijt je rijk” opgestart en er komt een eindejaarstombola. Maar 'Schijt je rijk' spreekt natuurlijk aan, de titel alleen al. Het gaat om de verkoop van de 5000 m² van het terrein in stukken van een vierkante meter aan 5 euro. De verkoop is al een paar maanden bezig en reeds 15 % is verkocht. Niet effectief natuurlijk, maar wel in het kader van de viering van het 5-jarig bestaan in mei 2009. Dan wordt er gedurende twee dagen gefeest.

'Schijt je rijk' krijgt dan dé oplossing want er komt dan van 12u30 tot 14u30 een koe op het terrein grazen en er wordt uitgekeken naar de plaats waar ze gaat poepen, waar ze haar ‘vla’ gaat laten vallen.Op wiens vierkante meter dat gebeurt,  is rijk want die krijgt een serieuze geldprijs. Men is zinnens om 25 % van de ontvangsten voor prijzen voor te behouden. Er zullen drie prijzen zijn. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 9 mei maar de viering start al vrijdag 8 mei met een damesvoetbalwedstrijd tegen Sparta Linkeroever. Ook zullen de ex-spelers van Waaslandia worden uitgenodigd.
Het wordt en echte evenementendag waarop de jeugd ook zal voetballen.

Ondertussen gaat nu alle aandacht naar het eerste leftal dat probeert in vierde provinciale een goed figuur te slaan. Sporting is een middenmotor; De jeugd primeert in dat elftal en het zal in Burcht ook niet anders zijn dan overal in deze afdelingen; talentscouts komen langs en zoeken spelers op. Maar het bestuur wil de ploeg samen houden en weet dat daarvoor ook iets moet worden kunnen aangeboden, naar de top spelen, iets verdienen. Ze moet nu groeien en een hoger scorend vermogen aankweken.

Het dagelijks bestuur bestaat uit Voorzitter Marc Claes, ondervoorzitter Eric Cant, secretaris Marc Reunis, penningmeester Mark Verheggen, sportief beleid Danny Heyninck en jeugdvoorzitter en PR-man: Eddy De Vijlder.
Het huidig aantal actieve leden staat op 207. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BURCHT. Sporting heeft tegen VE Stabroek een verdiende overwinning behaald en de 4-0 is eigenlijk nog een mild resultaat voor de bezoekers. Natuurlijk, hun uitstekende doelman voorkwam zeker zoveel...

BURCHT. Sporting heeft aan huis een 0-1 nederlaag opgelopen tegen Achterbroek Kalmthout en de gele en rode kaarten. Beide ploegen begonnen scherp aan de wedstrijd en na welgeteld 6 minuten stonden...

BURCHT. Sporting heeft tegen Brecht geen punt kunnen pakken. In een gelijkopgaande wedstrijd maakte één ploeg de kansen af, een 0-2-overwinning voor SK Brecht dus. Sporting miste eigenlijk ook wat...

BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd vrijdagavond het nieuwe seizoen voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van schepen van sport Kris Herremans . Voorzitter Marc Claes leidde de...

Willy Bettens en zijn echtgenote tijdens het overzicht van zijn voetbalcarrière.BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd hulde gebracht aan Willy Bettens, een voetbalmonument uit de club en...

Voorzitter Marc Claes sprak tijdens zijn speech over het wel en wee van Sporting Burcht.BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht werd de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie gehouden voor spelers,...