Jeugdcentrum Den Trechter viert tweejarig bestaan

Image
Het reeds bekende logo van Jeugdcentrum Den Trechter.

ZWIJNDRECHT. Van 22 tot 24 september 2006 werd het nieuwe Jeugdcentrum 'Den Trechter' tussen Dorp Oost en het Vredespark officieel ingehuldigd. Daarmee had de gemeente een heel belangrijk project verwezenlijkt want de jeugd wachtte er al veel jaren op. En dan plots waren er vergaderzalen, atelierruimtes, een ruimte voor concerten en om te repeteren. Ondergronds kwam een fuifzaal en een swapkeet voor tieners. En ook heel belangrijk was de ligging pal in het centrum. Dat is er nu allemaal al twee jaar en de jeugd wil dat nu vieren met een feestprogramma.

Image
Een luchtfoto van tijdens de werken. Vooraan het ondergronds gedeelte en links de Oude Pastorij.

Maar het is en blijft toch maar deel één, de nieuwbouw  van 'Den Trechter',  want er is ook nog de Oude Pastorij en dat was een ander paar mouwen want het is een beschermd monument en vroeg een aanpak met fluwelen handschoenen. Na twee jaar is dat gebouw nog altijd niet klaar omdat er een procedure bij kwam kijken die veel tijd vroeg maar waardoor de gemeente subsidies van het Vlaamse Gewest kon krijgen voor de restauratie.

Maar voor de jeugd was het belangrijkste dat ze in de nieuwe 'Den Trechter' reeds konden organiseren en samenkomen. Jongeren tussen 15 en 25 jaar vonden er dus een plek voor ontmoeting, ontspanning en vorming. Van in de beginne werd gesteld dat het jeugdhuis open moest staan voor alle jongeren, zonder onderscheid in geslacht, huidskleur, levenbeschouwelijke, politieke of ideologische overtuiging.

Image
Het was schepen Loe Vanderdonckt die in 2005 de eerste spadesteek uitvoerde voor de bouwwerken. Vlnr: de toenmalige schepenen Hugo Lootens en Walter De Wulf en burgemeester Willy Minnebo.

De ondergrondse fuifzaal is uiteraard voor jongeren erg belangrijk. Fuiven is feesten is dansen en is muziek maken. Het was de bedoeling van de gemeente om via de ondergronds polyvalente zaal het fuiven in optimale omstandigheden te laten verlopen. Daarbij werd ook rekening gehouden dat de buurt er een minimum aan overlast zou bij hebben. Grote aandacht dus voor geluidsisolatie gekoppeld aan het ondergronds zijn.

Image
De Oude Pastorij toen in februari 2005 de eerste spadesteek voor de bouw van het jeugdcentrum werd gegeven.

Den Trechter is er in eerste instantie voor de jongeren maar dat neemt niet weg dat ook de volwassenen de infrastructuur niet zouden kunnen huren. Alle verenigingen en ook privé-personen kunnen de polyvalente ruimte en het repetitielokaal huren. Zo hield de ornithologische kring 'De Nachtegaal' er reeds een vogeltentoonstelling.

De ligging is ook postief voor de bereikbaarheid. Het is vlot te doen om met de fiets naar Den Trechter te komen. De meeste tieners hebben immers nog geen rijbewijs en moeten wel kiezen voor fiets.  En het openbaar vervoer is vlakbij met de tram en de autobus. Er zijn dan ook geen parkeerplaatsen voor wagens te vinden in de onmiddellijke omgeving van het jeugdcentrum. Maar de gemeentelijke parking aan het kerkhof is wel vlakbij.

de viering 2008

Het tweejarig bestaan wordt gevierd op vrijdag 19 september met een pannenkoekenfestijn met animatie van 15u30 tot 18u30. Om 19u30 is er een receptie en tentoonstelling ter gelegenheid van tien jaar Zwijndrecht Zwomert. Vanaf 20u is het jeugdhuis open maar het is dan wel in strandstijl ingericht.

Zaterdag 20 september loopt van 15u tot 18u een tienernamiddag met allerlei sportactiviteiten, demonstraties en workshops. En dat voor tieners vanaf 12 jaar. Om 21 uur beginnen de optredens van Osdorp Posse, Fait d’ Anvers die ook bij de opening in 2006 optraden en Squadra Bossa feat. Buscemi and Livingstone. Het jeugdhuis is deze dag ook nog steeds in strandstijl ingericht.

Zondag 21 september is er van 14 tot 17u een kindernamiddag met Vlaamse Kermis en veel toffe activiteiten. En van 20 tot 24 u blijft het jeugdhuis in strandstijl open.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De gemeente Zwijndrecht geeft heel wat geld uit om jeugdcentrum Den Trechter in orde te krijgen.ZWIJNDRECHT. Bij de bestelbons die aan de jongste gemeenteraad werden voorgelegd stond nogal wat op...

De lijnen zijn uitgezet en het spuiten is begonnen.ZWIJNDRECHT.Ter gelegenheid van het tweejarig bestaan werden de blanke muren die naar de grote benedenzaal van het jeugdcentrum Den Trechter...

Het beschilderen van 'levende poppen'.ZWIJNDRECHT. Het tweejarig bestaan van Jeugdhuis 'Den Trechter' is ook voor de allerkleinsten niet ongemerkt voorbij gegaan. Vrijdag na schooltijd werd...

de affiche van de buitenspeeldag op 25 juniZWIJNDRECHT/BURCHT. De aandacht voor de jeugd is in de gemeente een belangrijk gegeven. Dat wordt op heel wat vlakken geuit. We hebben er een reeks bij...

ZWIJNDRECHT. De bouw van een jeugdcentrum aan de Oude Pastorij aan Dorp Oost, komt dichterbij. De aanbestedingen zijn binnen en die bleken regelmatig ingediend. De biedingen liggen dicht bij de...

ZWIJNDRECHT. De jeugd zal het graag horen. Op woensdag 23 februari zal de eerste spadensteek plaatsvinden van het nieuwe jeugdcentrum dat wordt opgericht aan de Oude Pastorij aan Dorp Oost. Een...