Wat heeft de Zwijndrechtse Jeugd?

Image
de affiche van de buitenspeeldag op 25 juni
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De aandacht voor de jeugd is in de gemeente een belangrijk gegeven. Dat wordt op heel wat vlakken geuit. We hebben er een reeks bij elkaar gezet. Het beleidsplan dat voor 3 jaar werd opgesteld, wordt door de jeugddienst goed opgevolgd.

 

Onder het thema ‘vrije tijd’ wordt bekeken hoe het subsidiereglement kan aangepast worden. Het is in juli klaar en verwacht wordt dat het in de gemeenteraad van september zal behandeld worden. Het subsidiereglement zal worden gedigitaliseerd en zal in gebruik komen op 1 september. Ook met het voorop stellen van materiële ondersteuning van de jeugdverenigingen, is men bezig.

 

De Swapkeet die voor jongeren van 12 tot 15 jaar in de gemeentelijke gebouwen langs de Schelde  in de Kerkstraat te Burcht was ingericht werd gesloten. Het succes was te gering, er was zelfs geen! De Swatkeet gaf aan velen een slechte indruk. De werking wordt nu nog eens onderzocht en geëvalueerd. Toch is er behoefte aan ondersteuning van deze tieners. Op welke manier en wat er moet gedaan worden, wordt onderzocht.

Het Kinderatelier kende ook niet zoveel succes. Het zal terug georganiseerd worden als de Oude Pastorij in gebruik wordt genomen.

 

Straat op Stelten wordt niet meer georganiseerd maar wordt vervangen door de buitenspeeldag onder het motto 'Spelen en sporten in je buurt'. Deze vindt plaats op zaterdag 25 juni. Het is de bedoeling om het belang van buitenspelen en -sporten voor kinderen onder de aandacht te brengen.


Alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar mogen zich komen uitleven op 6 speelterreintjes in Zwijndrecht. Er zal een reuze Go4-Zwijndrecht georganiseerd worden. Wanneer je op deze middag op 4 speelterreintjes hebt geravot, krijg je een welverdiende overwinningsprijs!Op de speelpleinen worden immers stempels gegeven Van 13u30 tot 17u30 kunnen kinderen terecht op het skatepark aan de sporthal, in de leestuin van de BIB, op het Piratenplein, in het Vredespark, op de speelplaats van De Krinkel en in het Geboortepark. Overal hangen daarover affiches uit.

 

In Zwijndrecht gaat ook veel aandacht naar de toegankelijkheid van jeugdwerkinitiatieven voor de kansarmen. Er is samenwerking voor nodig met het OCMW. Het sociaal beleid wordt vanuit de jeugddienst mee opgevolgd. Er moet mogelijkheid zijn voor ‘goedkope activiteiten. Voor kansarmen moeten er gratis kaarten zijn voor activiteiten waarvoor moet betaald worden. Alhoewel, in ’t Waaigat stelden ze reeds kaarten ter beschikking voor kansarmen en dat liep op en sisser uit. In het jeugdwerkbeleidsplan is geen prioriteit voorzien voor kansarmen. Het OCMW staat er wel voor in dat er bv. tussenkomsten zijn voor lidgelden.

 

In het Jeugdhuis De Trechter was geen brievenbus voorzien maar die blijkt wel echt nodig te zijn.

In De Trechter wordt vastgesteld dat de repetitieruimte onvoldoende is voorzien van geluidsisolatie. Maar daar wat aan doen zou niet steeds kunnen vermits er een buis voor hinder zorgt. Merkwaardig is toch dat er niemand in de buurt wordt gestoord maar wel in het eigen gebouw zelf. Als er gerepeteerd wordt als de zaal is bezet of het café is geopend, ervaren de aanwezigen geluidshinder. Er is duidelijk iets fout maar de oplossingen blijken erg schaars te zijn. Op die manier gaat eigenlijk ook een ruimte in De Trechter verloren. De jeugd noemt dat “triestig” en onbegrijpelijk dat een gespecialiseerd studiebureau deze repetitieruimte ontwierp en toch een mislukt concept afleverde.

 

Maar er is nog meer godgeklaag te horen. De akoestiek is ook niet wat het moet zijn. Sommige groepen weigeren zelfs al op te treden. Er zal nu een studie opgemaakt worden om tot een oplossing te komen. Dat kost ook weer 1500 euro. Beneden in het Jeugdcentrum moet nog een boiler voorzien worden want er blijkt anders geen warm water te zijn om de vaat te doen. Er zal 400 euro voor nodig zijn.

 

Begin 2008 werd een film gemaakt over het wel en wee bij de Zwijndrechtse jeugd i.v.m. lokalen en infrastructuur. Alle lokalen werden bezocht en de mankementen bijeen gezet. Half juni zullen de opnames aan het college worden overgemaakt. Er zal een project uit volgen dat als doel zal hebben de jeugdlokalen op zijn minst “veilig” te krijgen.

Voor het fuifbeleid zal een fuifdraaiboek worden samengesteld dat op 1 januari 2009 in gebruik zal komen. Het zal vooraf door de jeugdverenigingen worden besproken. 

 

De website van Jeugdcentrum De Trechter is onvoldoende bekend, dat stelden jeugdddienst en –raad vast. Men probeert de site nu meer te vermelden. Er wordt voorgesteld om de jongeren zelf hun inbreng op het web te laten brengen. De jaarkalender der activiteiten moet er duidelijk op te vinden zijn.

 

Bij het college zal aangedrongen worden om op de digitale borden langs de weg, ook berichten over jeugdwerking te laten rollen. Deze borden met de rode letters en cijfers staan o.a. nabij het station aan de “Borrelbabbel” en aan de Verbrandendijk, bij het binnenrijden van de gemeente.

 

Burgemeester Willy Minnebo is er zich bewust van dat de veiligheid in de jeugdlokalen erg belangrijk is. Om veiligheidsredenen lokalen sluiten is zeker niet aan de orde volgens hem. Er zal projectmatig rond gewerkt worden. De lokalen zijn van de verenigingen zelf al zit de KSA op grond van de gemeente en ook de Chiro Burcht is geen eigenaar van de grond. Maar in 5 jeugdverenigingen zijn het de verenigingsleden zelf die hun lokaal beheren, wat in de sport niet het geval is. De jeugdverenigingen groeperen zeer veel kinderen die er alle weken bij worden betrokken. De burgemeester vond het dan ook passend dat het gemeentebestuur inspanningen zal leveren. Al jaren wordt gezorgd voor subsidiëring voor de gebouwen.


Maar voor het gemeentebestuur wordt nu absolute prioriteit gegeven aan veiligheid in de jeugdlokalen. Voor het KSA -lokaal aan het Binnenplein ligt het wel moeilijk want zij willen een nieuwbouw waarvoor ze al vele jaren aan het sparen zijn. Moet de gemeente er dan nog in investeren. De gemeente zal volgens Minnebo gewoon doen wat ze moet doen, steeds met de veiligheid voor ogen.(Rolf  Duchamps)

 

Lees ook:

De gemeente Zwijndrecht geeft heel wat geld uit om jeugdcentrum Den Trechter in orde te krijgen.ZWIJNDRECHT. Bij de bestelbons die aan de jongste gemeenteraad werden voorgelegd stond nogal wat op...

De lijnen zijn uitgezet en het spuiten is begonnen.ZWIJNDRECHT.Ter gelegenheid van het tweejarig bestaan werden de blanke muren die naar de grote benedenzaal van het jeugdcentrum Den Trechter...

Het beschilderen van 'levende poppen'.ZWIJNDRECHT. Het tweejarig bestaan van Jeugdhuis 'Den Trechter' is ook voor de allerkleinsten niet ongemerkt voorbij gegaan. Vrijdag na schooltijd werd...

Het reeds bekende logo van Jeugdcentrum Den Trechter. ZWIJNDRECHT. Van 22 tot 24 september 2006 werd het nieuwe Jeugdcentrum 'Den Trechter' tussen Dorp Oost en het Vredespark officieel...

ZWIJNDRECHT. De bouw van een jeugdcentrum aan de Oude Pastorij aan Dorp Oost, komt dichterbij. De aanbestedingen zijn binnen en die bleken regelmatig ingediend. De biedingen liggen dicht bij de...

ZWIJNDRECHT. De jeugd zal het graag horen. Op woensdag 23 februari zal de eerste spadensteek plaatsvinden van het nieuwe jeugdcentrum dat wordt opgericht aan de Oude Pastorij aan Dorp Oost. Een...