De Luwte is een verrijking voor RVT Herleving Burcht

Image
Het gebouw van 'De Luwte' is opgetrokken uit prefabelementen.
BURCHT. Vorige week werd in rust- en verzorgingstehuis Herleving 'De Luwte' officieel geopend. Het is een tijdelijke uitbreiding aan het rusthuis om maximaal 18 demente bewoners te begeleiden. Een prachtig nieuw gebouw, modern in een in een aangepaste omgeving en neergezet vanuit een modulaire prefabconstructie. Het resultaat is zó overweldigend dat het jammer zou zijn dat het later, nadat het grote nieuwe rusthuis Oase zal verwezenlijkt zijn, weer zou moeten ontmanteld worden. Enkele van buitenuit is te merken dat het prefab is. 'De Luwte' is een beveiligde afdeling in ruime eenpersoonskamers die allemaal beschikken over alle comfort.

 

De bouw van 'De Luwte' was een noodzaak omdat er in Herleving een probleem was als het gevolg van het samenwonen van dementerende en niet-dementerende bewoners. "Kleine ergernissen groeiden soms uit tot conflicten. Personeel, directie en het beheer van de instelling stonden, gezien de infrastructurele beperkingen, machteloos.", zo stelde directeur Marc Van Ryckegem.


Image
Het woord werd ook gevoerd door Burgemeester Willy Minnebo.
Het project werd op vrij korte tijd gerealiseerd. Het OCMW startte in oktober 2007 met de bouw, maar de voorgeschiedenis gaat terug naar het jaar 2000 toen de eerste stappen werden gezet om in Burcht een Woon- en Zorgzone uit te bouwen. Het vinden van een passende locatie was een belangrijke opdracht. Ooit is er sprake geweest van een nieuwbouw langs de Schelde.

 

Het OCMW van Zwijndrecht had rusthuis Herleving in 1988 overgenomen van de BVBA Herleving die het toen niet zo breed had. Er verbleven immers maar 47 bewoners en dat was relatief weinig om financieel rendabel te zijn. Anderzijds was de ligging, pal in het midden van Burcht, wel een goed gegeven. Maar die ligging was helemaal niet van tel als het om de financies ging. Wat telde was het aantal kamers. Het OCMW wilde in 1998 dan ook uitbreiden en er werd een vergunning bekomen om het aantal bedden naar een capaciteit van 60 te brengen. Het probleem was nog steeds: een geschikte inplantingplaats te vinden. De jaren gingen voorbij en pas in 2004 kon het OCMW naar een mooie toekomst uitkijken. De familie Van Goethem - Arts, eigenaar van een groot stuk grond dat vlak achter Herleving was gelegen en liep tot aan de Kloosterstraat, ging akkoord met de verkoop aan het OCMW, de gemeente en het de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij. Elk kocht een deel om er een project op te realiseren.

 

Image
Voor OCMW-voorzitter Chris Vermeulen was de opening van 'De Luwte' een eerste schitterende verwezenlijking.
Het OCMW maakte onmiddellijk werk van de voorbereidingen werken voor de oprichting van een gebouw voor dementerende personen. Omdat de voorlopige erkenning van het RVT in april 2008 een einde nam, was de tijd beperkt en koos het OCMW voor een modulaire prefabbouw. Bij de officiële opening weden toch hoogkwalitatieve woongelegenheden voorgesteld die aan alle eisen voldoen op gebied van comfort, veiligheid en functionaliteit. Het doet zeker niet aan containers denken. Er werd 5 maanden aan gewerkt.

 

Het was een realisatie van Eagle ConstructPolycab die gespecialiseerd is in deze bouwtechniek voort ziekenhuizen en rusthuizen. De firma bouwde trouwens ook de tijdelijke afdeling in WZC De Regenboog in Zwijndrecht. De architect was Gert Celen van architectenbureau Artec. 'De Luwte' kostte 840.000 euro voor het bouwwerk.

 

De naam 'De Luwte' werd gekozen door iemand van het personeel. Ze mochten hun ideeën voorstellen en zo is trouwens ook al een naam voor het nog te bouwen rusthuis gevonden. Dat wordt 'Oase' en daarna zal de naam 'Herleving' verdwijnen. 'De Luwte' spreekt van een plaats waar water tot stilstand komt en dat past ook bij de Schelde in Burcht. 'De Luwte' hoort in en polyvalent geheel van RVT Herleving waarvan 1/3 bezet is door rustoordverblijvers, 1/3 is voor bewoners die verzorging op fysisch vlak nodig hebben en 1/3 van de bewoners heeft dat nodig op psychisch vlak en daar is nu 'De Luwte' voor.

 

Image
OCMW-Voorzitter en tevens schepen van sociale zaken Chris Vermeulen en directeur RVT Herleving Marc Vanryckegem in de ultra moderne badkamer van 'De Luwte'.
De nieuwe kamers hebben een eigen sanitaire cel met toilet en wastafel. Alle kamers zijn volledig bemeubeld en beschikken over een modern oproepsysteem en een aangepast hoog-laag bed dat helemaal niet aan een ziekenhuis doet denken. Het OCMW voorziet ook lcd-televisies op elke kamer zodat werkelijk alles splinternieuw is. Zelfs de kleuren zijn op elkaar afgestemd.

 

De badkamer is schitterend uitgerust in een aangename blauwe kleur. Een plafondlift haalt de personen uit hun rolstoel en brengt ze naar een plaats in deze ruime badkamer waar ze heen wensen: het bad, de douche of het toilet. Het bad kan in meerdere posities worden gezet en bij het vullen stopt het automatisch als het vol is. Het kan dus nooit overlopen. Het heeft ook een jacuzzifunctie. Verder is er ook en polyvalente ruimte, een eetzaal, een personeelsruimte met keuken, douches voor het personeel en aangepaste sanitaire voorzieningen voor rolstoelgebruikers.

 

De afdeling is specifiek bestemd voor dementerende bewoners met wegloopgedrag en is daarom ook volledig beveiligd en afgesloten. De toegangsdeuren zijn beveiligd met een codeklavier en de terrassen afgeschermd met hekwerk. Zo kunnen de bewoners zich in alle rust en veiligheid vrij bewegen doorheen de afdeling. De ruimte van de bewoners heeft een roodgetinte vloerkleur en deze waar het personeel verblijft is groen.

 

Er is ook heel wat aandacht besteed aan de omgeving waarin de dementen moeten leven. Het is voor hen heel belangrijk dat ze een houvast hebben aan dingen die hen herinneren aan de tijd van toen.Ze worden daar aan herinnerd door het prikkelen van hun zintuigen. Krantenberichten en gebruiksvoorwerpen van toen maar ook oude foto’s, kasten en zelfs schommelstoelen, een oude telefoon, een pakje gist, een doos Sunlightzeep,  moeten voor hen de tijd van weleer levendig houden. Maar hen tegelijk ook een aangename tijd bezorgen.

 

'De Luwte' is echt een rijkdom voor de gemeente Zwijndrecht. Dementie is de jongste jaren een gegeven waarop een gepast antwoord op moet worden gegeven. Het OCMW van Zwijndrecht heeft dat antwoord nu gegeven en het zeer talrijk publiek dat de officiële opening bijwoonde, was bijzonder verrast voor de manier waarop de dementerende bewoners in 'De Luwte' toch een zekere thuissituatie zullen ervaren. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Voor de 'De Luwte', de nieuwe vleugel van het RVT Herleving,  werd beroep gedaan op de steun die de Koning Boudewijnstichting geeft aan vernieuwende projecten die inspanningen...

BURCHT/ZWIJNDRECHT. Het OCMW gaat op donderdag 10 april de nieuwe vleugel die aan het RVT Herleving in de Dorpsstraat werd bijgebouwd, officieel openen. Het nieuwe gebouw kreeg de naam...