Koning Boudewijnstichting steunt Burchtse 'De Luwte'

BURCHT. Voor de 'De Luwte', de nieuwe vleugel van het RVT Herleving,  werd beroep gedaan op de steun die de Koning Boudewijnstichting geeft aan vernieuwende projecten die inspanningen leveren om ouderen een huiselijke, warme sfeer te bieden. Het OCMW van Zwijndrecht gaf daarmee gevolg aan de oproep 'Thuis in het rusthuis' om de levenskwaliteit voor ouderen in Belgische rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen te verbeteren.

 

Bij de Koning Boudewijnstichting gaat men uit van: "Een rusthuis is in de eerste plaats een huis om in te wonen. Het moet een thuis bieden aan ouderen die niet langer in staat zijn helemaal zelfstandig te leven. Wanneer de tijd rijp is voor ouderen om naar een rust- of verzorgingtehuis te gaan willen de ouderen en hun familie deze overgang zo vlot mogelijk laten verlopen zodat bewoners hun vertrouwde 'thuis' terugvinden. Toch stralen niet alle rusthuizen een sfeer van huiselijkheid uit en heerst er soms een functionele, bijna klinische sfeer. Soms maken de noodwendigheden van verzorging inherent verbonden aan de leeftijd en de afhankelijkheid dit ook moeilijk. Toch kan een weldoordachte omgeving de autonomie en het welbevinden van de bewoners stimuleren. Daarom ook benadrukken de Vlaamse, Waalse en Brusselse wetgevingen inzake rusthuizen het belang van huiselijkheid. Maar wanneer deze dimensie niet van meet af aan aanwezig is, is het moeilijk nadien de huiselijkheid terug een plaats te geven, zowel om financiële als om praktische overwegingen."

 

Enkel nieuwe en vernieuwende initiatieven die nog moeten worden gerealiseerd komen in aanmerking. Zo werd in Burcht een ondersteund project verwezenlijkt 'Reminiscentieproject' in de beveiligde afdeling "De Luwte". Er werd een project opgezet met elementen en afbeeldingen uit het verleden opdat dementerende bewoners zich beter thuis zouden voelen. Er is een bedrag van 6.000 euro door de Koning Boudewijnstichting ter beschikking gesteld.
Met het geld worden o.a. voor de inrichting van de snoezelbadkamer een vloeistofprojector en vloeistofwielen aangekocht die op de muren aangename kleuren zullen projecteren en voor de inrichting van de polyvalente ruimte een oude kast en drie schommelstoelen.


De Stichting  verspreidde een projectoproep in juni 2007 en thans zijn er 59 projecten die op steun kunnen rekenen. Projecten die bijdragen tot een betere levenskwaliteit in de rusthuizen en de rust- en verzorgingstehuizen. Een onafhankelijke jury heeft die 59 initiatieven geselecteerd (34 in Vlaanderen en 25 in de Franse Gemeenschap) die elk een financiële steun zullen krijgen van maximaal  8.000 euro voor een totaalbedrag van ongeveer 400.000 euro.


In het Waasland zijn nog meerdere projecten geselecteerd: in WZC Het Hof te Suint-Niklaas gaan bewoners, familieleden, vrijwilligers en personeel van het centrum samen koken en eten in 'Zal ik eens koken voor jou?'. Er is een bedrag voorzien van de Koning Boudewijsnstichting van 8.000  euro.

 

Nog in Sint-Niklaas gaat 4.000 euro naar WZC Ter Wilgen in de Lodewijk de Meesterstraat waar 'Huisje weltevree' voor een gezellige leefruimte en keuken zorgt waar bewoners en familie samen de tijd kunnen doorbrengen.

 

In Beveren in WZC De Notelaar in de Oude Zandstraat gaat het om 'Aangepast tuinieren' of een verhoogde moes- en bloementuin aanleggen in een serre die is aangepast aan de noden van de bewoners. Een steun van 8.000 euro is daarbij voorzien.

 

Tenslotte is er nog het RVT Hof van Eksaarde in Eksaardedorp waar het OCMW van Lokeren op een tussenkomst van 8.000 euro mag rekenen voor 'Thuis in het Rusthuis' of een bewonerskeuken installeren om gemeenschappelijke kookmomenten te kunnen organiseren. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Het gebouw van 'De Luwte' is opgetrokken uit prefabelementen.BURCHT. Vorige week werd in rust- en verzorgingstehuis Herleving 'De Luwte' officieel geopend. Het is een tijdelijke uitbreiding...

BURCHT/ZWIJNDRECHT. Het OCMW gaat op donderdag 10 april de nieuwe vleugel die aan het RVT Herleving in de Dorpsstraat werd bijgebouwd, officieel openen. Het nieuwe gebouw kreeg de naam...