Fijn stofmeters opgeleverd
BEVEREN. Vrijdagmorgen zijn de vier fijn stofmeters voor de Waaslandhaven opgeleverd door de firma ETS uit Kieldrecht. Het zijn vier mobiele toestellen die in een aanhangwagen zijn gemonteerd. Twee ervan zijn aangekocht door de gemeente Beveren, de andere door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.
De meters worden verspreid opgesteld in de Waaslandhaven. De meetposten die door Beveren zijn gekocht, worden opgesteld in Kallo en aan de Liefkenshoektunnel. De andere twee krijgen een plaats in Kieldrecht en Verrebroek. De opstelling is voorzien voor eind april april. Ondertussen gaat de VMM de toestellen en testen en wordt communicatieapparatuur geïnstalleerd. Die is nog om de meetresultaten te kunnen opnemen in het meetnet van VMM.
Met de installatie van de meetposten moet het mogelijk worden om de concentraties fijn stof in onze regio in kaart te brengen en gepaste maatregelen te nemen. Want de laatste tijd is er te vaak een te hoge concentratie fijn stof geweest. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de aanwezigheid van fijn stof en gezondheidsklachten. De aanwezigheid van fijn stof kan o.m. leiden tot kanker, hart-en longziekten, bronchitis en astma. Hoe deze gezondheidsaspecten zich manifesteren is afhankelijk van de grootte en de samenstelling van het fijn stof. Zo zal de aanwezigheid van bepaalde chemische stoffen in de deeltjes longkanker bevorderen. Bepaalde polluenten kunnen zich na afzetting in de longen nog verder in het lichaam verspreiden via de bloedbaan of het lymfestelsel. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe dieper ze in de longen doordringen.
verschillende afmetingen
Over het algemeen wordt geproken over ‘fijn stof’. Maar niet alle fijn stof is even ‘fijn’. Er zijn verschillende groottes. De grootste deeltjes, PM 10, hebben een diameter kleiner dan 10 micrometer. Een micrometer (µm) is 1000 keer kleiner dan een millimeter. Hiertoe behoren o.m. het opwaaiend wegenstof, slijtagedeeltjes uit motoren en remmen. PM 2,5 is de fractie die kleiner zijn dan 2,5 µm en komt vooral uit de uitlaten van dieselmotoren. PM 1 is de fractie die kleiner is dan 1 µm. Indien de deeltjes nog kleiner zijn, spreken we van ultrafijn stof (PM 0,1).
Europese regelgeving verplicht de lidstaten om een minimum aantal meetposten voor fijn stof verspreid op het grondgebied op te stellen. Aan deze verplichting wordt in Vlaanderen volledig voldaan. Probleem is echter dat er in de omgeving van de Waaslandhaven tot op vandaag geen meetpunten zijn voor de fractie van 2,5 micrometer. (mb)