Weet Zwijndrecht blijf met schenking van ruim twee miljoen?

ZWIJNDRECHT.De gemeente Zwijndrecht moet eerstdaags de knoop doorhakken of ze nu een schenking ter waarde van 2,3 miljoen euro zal aannemen of niet. Een aantrekkelijke waarde, dat wel, maar daar zijn zoveel waardevolle voorwerpen en kunstschatten bij dat het helemaal niet duidelijk is hoe een gemeente dat allemaal kan opslaan. Bovenop mag de gemeente Zwijndrecht zich ook verwachten aan een eengezinswoning en een appartement in de Van Goeystraat. In een gemeentelijke commissie werd maandagavond over de schenking van gedachten gewisseld maar lang niet iedereen vond dat het gemeentebestuur moest toehappen.

 

De Zwijndrechtse familie Etienne Nys heeft al anderhalf jaar geleden de gemeente op de hoogte gebracht van haar bedoelingen om na hun overlijden hun bezittingen aan de gemeente te schenken. Burgemeester Minnebo, schepen André Van de Vijver en cultuurfunctionaris Dirk Verelst gingen ter plaatse kijken en wisten niet wat ze zagen: 116 tekeningen en nog wat kleiner werk van de Zwijndrechtse kunstschilder Alfred Ost of het dubbele wat de gemeente nu al bezit, 24 zeefdrukken of etsen van Fred Bervoets, 145 houten polychrome Heiligenbeelden uit de 15de, 16de en 17de eeuw en met zeer hoge waarde, 83 bronzen beelden waaronder werk van Jef Lambeaux, de schepper van de Brabofontein op de Grote Markt van Antwerpen en dit jaar precies 100 jaar geleden overleden. Er is Art Deco keramiek, glaswerk Val Saint Lambert van hoge kwaliteit, 155 ivoren voorwerpen zowel kleine als grote en antieke als hedendaagse en  zilverwerk en kleiner werk zoals wijwatervaatjes en souvenirs van gemaakte reizen wat voor een gemeente uiteraard minder interessant is.

 

Maar dat is het nu juist. De voorwaarde van de familie Nys is wel dat alles moet samen blijven. En dan stelt zich de vraag waar de gemeente met dat alles heen moet. Uit de gemeentekas werd nu al 17.000 euro genomen om Veilingshuis Bernaerts uit de Antwerpse Verlatstraat een schatting te laten maken van hetgeen wordt geschonken. Na 300 uren werken kon de waarde worden voorgelegd van dus meer dan 2 miljoen euro. Voor de toekomst werd ook al berekend dat de gemeente nog 170.000 euro aan registratiekosten zal moeten ophoesten.

 

Na de schenking heeft de gemeente geen inkomsten tenzij van de verkoop van de woningen waarvan de eengezinswoning op 200 tot 225 .000 euro wordt geschat en het appartement van drie woningen op een 500.000 euro. Een bedrag waar de gemeente zeker wat mee kan doen. Maar de schenking komt maar naar de gemeente als het echtpaar overleden is, tenzij de langstlevende het toch al overmaakt.

 

De gemeentelijke Commissie van cultuur kon zeker niet eensgezind akkoord zijn om de schenking aan te nemen. "Dat is toch de kerntaak van de gemeente niet? Daar moeten we toch rekening mee houden. Voor mij hoeft het dus niet", aldus Denise Melis-De Lamper (sp.a). Ronny Dobbeleir(VL Belang) zou het zilverwerk overmaken aan bv. Het Sterckxhof om het daar tentoon te stellen wat volgens schepen Van de Vijver zou kunnen.
Walter De Wulf (VLD) vond het zinloos om zo’n schenking daarna in kasten te gaan stoppen. "We moeten het tentoon kunnen stellen maar om dat te organiseren zal er een hoge som geld nodig zijn. Er moet dus rekenwerk gemaakt worden." De Wulf zei ook dat bij een schenking van dit formaat er een visie moet zijn op lange termijn want elk jaar zullen de kosten terugkeren van een verzekering met een behoorlijk bedrag, de opslagruimte, de verwarming. Er moet dan ook voor een opslagruimte gezocht worden en heel wat zaken zullen moeten behandeld worden om te conserveren. "Is de gemeente daar voor ingesteld?", vroeg Denise Melis-De Lamper zich af.

 

Toch kon schepen Van de vijver er niet naast kijken dat er binnen de gemeente toch iets uniek plaatsvond omdat de eigenaar er van uit gaat eens aan te tonen wat op een mensenleven allemaal kan verzameld worden. Vandaar dat het ook samen moet blijven. En dat is nu het probleem. De schepen achtte het perfect mogelijk de werken van Ost en Bervoets aan te nemen omdat ook nu al van beide kunstenaars afwisselend werk in het AC wordt tentoongesteld. Ook met de polychrome houten beelden en de bronzen kunstwerken, zou regelmatig een tentoonstelling mee kunnen worden opgezet.

 

Raadslid Greet De Jonghe (Groen!) stelde uiteindelijk voor om de schenker te zeggen dat de gemeente onder deze voorwaarde de schenking niet kan aannemen. Dat vond ook schepen Van de Vijver een goed voorstel. De familie Nys zal er toch iets mee moeten doen want ze hebben geen kinderen en aan de familie willen ze het ook niet nalaten. De gemeente heeft alvast interesse in de kunstwerken, vooral deze van Alfred Ost en Fred Bervoets.

 

Het verslag van de gemeentelijke Commissie zal nu overgemaakt worden aan het college van burgemeester en schepen en dat zal nu definitief moeten beslissen of de gemeente Zwijndrecht de schenking Nys aanneemt of niet. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. In de gemeenteraad heeft het sp.a-gemeenteraadslid Denise Melis-De Lamper om uitleg gevaagd omtrent de schenking Nys, een inwoner die bijzonder veel en waardevolle bezittingen wil...

Fred Bervoets schonk een kunstwerk aan de gemeente.ZWIJNDRECHT. De lokale politie had nog een éénassige aanhangwagen staan die ze niet meer gebruikten. In navolging van al eerdere...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het gemeentebestuur kan de culturele bezittingen weer uitbreiden via een schenking van een inwoner. Dit keer is het kunstenaar Ludo Vets uit Burcht die één van zijn...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Nadat de familie Nys een grote schenking aan de gemeente wilde doen komt er vanuit Burcht weer een nieuwe aan maar dan wel van een andere orde. De vroegere dorpsfiguur en...