Extra maatregelen tegen knijten in Klein Broek
TEMSE. Ondanks de genomen maatregelen zijn er afgelopen zomer toch veel knijten waargenomen in en rond het Klein Broek in Temse. Knijten kunnen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners en dus komen er extra maatregelen. Met een proefproject om het in- en uitwateren te sturen en de aanleg van het ontpolderingsgebied Groot Broek in Waasmunster meer gefaseerd te laten verlopen, wordt gehoopt de kans op knijthinder te beperken.
De opmars van knijten is te danken aan de verbeterde waterkwaliteit van de Schelde en haar zijrivieren. De aanwezigheid van knijten wordt gemonitord door de Universiteit Antwerpen, zodat er maatregelen kunnen worden genomen op plaatsen waar er hinder ontstaat. Omdat de ontwikkeling van het ecosysteem in het Klein Broek in Elversele nog volop aan de gang is, zijn er nog geen natuurlijke vijanden en dus worden extra maatregelen genomen. Door de in- en uitstroom van water naar en van het Klein Broek tijdelijk te reguleren, hoopt men de knijtpopulaties onder controle te krijgen. De werken hiervoor starten begin november. Intussen is opgeslibd een deel van het Klein Broek droog gezet. Daar komen rietwortels. Dit versnelt de ontwikkeling van een rietkraag, wat op lange termijn een natuurlijk habitat biedt voor diverse diersoorten en de ecologische waarde van het gebied versterkt. Deze maatregel helpt ook om het gebied aantrekkelijker te maken voor de lokale fauna en flora, terwijl het een buffer biedt tegen hinder door insecten zoals knijten. Ook de werken aan het nabijgelegen projectgebied Groot Broek verlopen nu meer gefaseerd waardoor natuurlijke vijanden van knijten naar het gebied kunnen komen.
Eerder dit jaar werden langs de Durmedijk in Elversele al 13 knijtenvallen geplaatst. Met grote vallen wordt er getest of de exponentiële populatiegroei van knijten kan worden afgeremd om zo actief knijten te bestrijden. Kleinere vallen dienen om de populaties te monitoren en de effectiviteit van de vallen te optimaliseren. Het is dus zoeken naar een evenwicht want knijten maken deel uit van een gezond ecosysteem. (mb, foto: © De Vlaamse Waterweg)