Grafzerk Frans Van Brussel is gerestaureerd
STEKENE. De grafzerk van oud-volksvertegenwoordiger Frans Van Brussel op de Stekense begraafplaats is, in het kader van het behoud van het funerair erfgoed, volledig gerestaureerd. De restauratie werd deels betaald met een investeringssubsidie voor klein historisch erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen.
De gemeente Stekene wil al jaren werk maken van het behoud van haar funerair erfgoed. Daarvoor kreeg heemkundige kring d’EUZIE in 2016 de opdracht om de graven van Stekene te inventariseren. Daaruit kwam een inventaris van drie begraafplaatsen en één kerkhof, 4 730 graven en 7 500 namen. In 2018 stapte de gemeente mee in het reeds opgestarte project van Erfpunt dat eveneens werkte rond funerair erfgoed. "Erfpunt begeleidde de deelnemende gemeenten bij het opmaken van een inventaris van de waardevolle graven en het ontwikkelen van een beheersplan met een visie voor de toekomst", legt schepen Van Duyse uit. "Het beheersplan bevat een beschrijving van de begraafplaatsen en kerkhof, een lijst van 54 lokaal historisch belangrijke graven en een visie met maatregelen rond administratieve opvolging, erfgoedbehoud en onderhoud, vergroening en openstelling. Voor de opmaak van dit plan was de samenwerking met de heemkundige kring cruciaal."
De renovatie van het graf van oud-volksvertegenwoordiger Frans Van Brussel past volledig in dat project. "Ons funerair erfgoed verdient om bewaard te blijven voor de toekomst. Zo ook het graf van Stekenaar Frans Van Brussel, dat trouwens opgenomen is in de lijst met graven die van lokaal historisch belang zijn", besluit schepen Van Duyse.
Wie was Frans Van Brussel?
Frans Van Brussel (°1846), die slechts tot zijn tien jaar naar school ging, was landbouwer en in zijn geboortedorp Stekene medestichter van de boerengilde Sint-Antonius. In 1898 stelde hij zich voor de verkiezingen kandidaat voor de Katholieke Partij, maar werd geweigerd. Hij kwam dan op met een eigen lijst en beloofde zijn kiezers om de belangen van de landbouwers en de arbeiders te verdedigen. Na een geanimeerde campagne werd Van Brussel op 22 mei 1898 met ruim 26 000 voorkeurstemmen verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Sint-Niklaas. Als gevolg van dit succes werd hij direct opgenomen binnen de Katholieke Partij en hij bleef kamerlid tot in 1921.
Als kamerlid (binnen de Kamer van Volksvertegenwoordigers die deel uitmaakt van het federaal parlement) kwam Van Brussel vooral op voor agrarische kwesties en streekproblemen. In dit parlement verdedigde hij de belangen van de arme boeren en blokmakers in het Waasland.
Frans Van Brussel verwierf ook bekendheid door zijn pleidooien voor het gebruik van het Nederlands. Hij ijverde voor gebruik van zowel het Frans als het Vlaams in het federaal parlement. Omdat hij helemaal geen Frans sprak, werd hij spottend het ‘Boerke Van Brussel’ genoemd. In 1921 kwam Van Brussel opnieuw in conflict met de Katholieke Partij en stelde zich weer op een onafhankelijke lijst aan de kiezers voor. Hij haalde meer dan 7 000 voorkeurstemmen, maar Van Brussel kon zijn stunt van 1898 niet herhalen en verdween uit het parlement. (mb, foto: © Gemeente Stekene)