Sint-Niklase bib wint Wase Erfgoedprijs 2021 met project ‘Talen kleuren de wereld’

SINT-NIKLAAS. Uit 11 laureaten is het publieksproject ‘Talen kleuren de wereld’ van de Sint-Niklase bibliotheek zaterdag verkozen tot winnaar van de Wase Erfgoedprijs 2021. Het project omvatte een gevarieerd programma rond taal met onder andere stadswandelingen, tentoonstellingen en de zoektocht naar het mooiste Sint-Niklase dialectwoord. De jury loofde de rijkdom van het initiatief waarmee de bibliotheek een grote diverse groep wist te bereiken, waaronder onder jongeren, anderstaligen en nieuwkomers. De prijs is een geldprijs van 1000 euro. 

Tweede laureaat werd het project ‘Klingspoor’ van  De Klomp De Klinge vzw en de gemeente Sint-Gillis-Waas. Zij sloegen de handen in elkaar om in De Klinge een bezoekerscentrum uit te bouwen rond het erfgoed van deze grensstreek: de spoorweg, de klompenmakerij, grenssmokkel en natuur. De jury looft "de warme en succesvolle samenwerking tussen gemeente, erfgoedorganisaties en vrijwilligers". Derde laureaat was de tentoonstelling ‘Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu’ van Davidsfonds Beveren-Zuid. Daarin gingen hedendaagse kunstenaars in dialoog met Vlaamse meesters als Rubens, Bruegel of Van Eyck. Volgens de jury toont het project dat ook kleine en lokale verenigingen groots mogen dromen. Beide laureaten ontvingen een geldprijs van 500 euro. 

De Prijs van Algemene Verdienste was voor Sint-Niklazenaar Anthony Demey. Hij zet zich sinds jaar en dag in voor de monumentenzorg en het varend erfgoed in het Waasland.

de Wase Erfgoedprijs

De Wase Erfgoedprijs is een initiatief van de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt die hiermee bijzondere projecten in het Waasland in de schijnwerpers plaatsen. Dit jaar lag de focus op cultureel erfgoed. (mb, foto: Stefaan Van Hul)

 

Lees ook:

Stream films via bibliotheek Stekene

STEKENE. Leden van de Stekense bibliotheek kunnen vanaf 7 oktober gratis online films streamen uit de collectie van Sooner, een initiatief van Belgische producenten en distributeurs. In hun...