Lokeren start proefproject met buurtbudgetten

LOKEREN. De stad Lokeren trekt 165.000 euro uit voor een proefproject rond buurtbudgetten. Daarbij kunnen inwoners of verenigingen zelf projecten indienen om hun buurt te verbeteren. Daarnaast is er ook ruimte voor buurtoverschrijdende projecten. Voor elk project mag maximaal 15.000 euro worden gevraagd. 

Om in aanmerkingen te komen, moeten ingediende projecten betrekking hebben op minstens één van de zes vooropgestelde categorieën. Dat zijn: leefbaarheid, vrije tijd, fietsers en voetgangers, groen, planten en dieren, straten en pleinen en sociale projecten/participatie. In het ontwerp dat op 29 november aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, wordt Lokeren opgedeeld in tien buurten. 

"De voorbeelden uit andere steden en gemeenten leren dat een aanpak waarbij burgers keuzes kunnen maken voor de besteding van het uitvoeringsbudget van onze stad een mooi resultaat kunnen opleveren.", zegt burgemeester Filip Anthuenis. "We willen daarbij onze inwoners over een deel van het gemeentelijk budget zelf laten beslissen door burgers projecten te laten indienen gericht op kleine en nuttige initiatieven die het leven in een straat, wijk of buurt nog aangenamer maken. Het zullen ook de inwoners zelf zijn die via een stemming beslissen welke projecten uitgevoerd kunnen worden.", vult schepen van Financiën Stefan Walgraeve aan. 

Projecten indienen kan tussen 1 september en 31 december 2022. In maart en april 2023 zullen inwoners ouder dan 16 jaar kunnen stemmen op de ingediende projecten. Het budget zal verdeeld worden onder de best scorende projecten. De projecten zelf kunnen uitgevoerd worden tussen 1 juni 2023 en 30 september 2024. "Voor het pilootproject Buurtbudget ‘Maak Lokeren mee’ wordt een budget voorzien van 165.000 euro. Dit totaalbudget wordt verdeeld over de projecten van de 10 Lokerse buurten en over projecten die buurtoverschrijdend zijn. Het budget wordt dus verdeeld over 11 keer 15.000 euro (10 op buurtniveau en 1 op stadsniveau).", aldus schepen Walgraeve. (mb)

 

Lees ook:

Woonzorgcentrum De Spoele viert tiende verjaardag

SINT-NIKLAAS. Woonzorgcentrum De Spoele in de Lamstraat viert zondag haar tiende verjaardag met een buurtfeest voor bewoners, familieleden, medewerkers en vrienden. Ook buurtbewoners zijn er welkom...

Woensdag 20 april in Buitenspeeldag

SINT-NIKLAAS.  Woensdagmiddag vindt de Buitenspeeldag plaats. Kinderen en tieners kunnen van 13.30 tot 17 uur in Sint-Niklaas en deelgemeenten terecht op vijftien locaties voor sport en spel.  Na twee...