Klimaatwijken bespaarden 8% op hun energieverbruik
PROVINCIE/WAASLAND. Eind mei werd de campagne Klimaatwijken feestelijk afgesloten met een provinciaal slotmoment dat in Wetteren plaatsvond. Dan werd bekend gemaakt hoeveel gezinnen erin slaagden om op minder dan 6 maanden tijd 8% te besparen op hun energieverbruik. Alle aanwezige deelnemers ontvingen een mooie beloning van het provinciebestuur.
Een klimaatwijk is een groep van ongeveer 15 gezinnen die de uitdaging aangaat om tijdens het stookseizoen 8% energie (elektriciteit en gas) te besparen in huis. Deze gezinnen wonen in dezelfde gemeente, soms zelfs in dezelfde wijk of in dezelfde straat of kennen elkaar via een vereniging, een school of een club.
Men kan natuurlijk thuis ook zelf energie besparen, maar het is leuker én interessanter om het in groep te doen. Vandaar dat er gewerkt wordt met het concept 'Klimaatwijken'. Zo sta je er niet alleen voor, maar kan men het energieverbruik vergelijken met anderen en kan men tips en ervaringen uitwisselen.
In Oost-Vlaanderen deden 777 gezinnen in 86 klimaatwijken mee en gingen de uitdaging aan om 8% energie te besparen op minder dan 6 maanden tijd. Het aantal deelnemers was verdubbeld sedert de vorige campagne. De provincie Oost-Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu en 19 Oost-Vlaamse gemeenten ondersteunden hen hierin. Huishoudens kunnen immers zonder moeite, en bijna zonder investeringen, deze Kyotodoelstelling realiseren.
Met de klimaatwijken wordt het Kyotoprotocol tot in de woonkamer gebracht. Groepen gezinnen in een wijk of vereniging, samengebracht in klimaatwijken, gingen vanaf 1 november 2007 een weddenschap aan. Ze wedden dus met hun gemeentebestuur dat ze 8% kunnen sparen op hun energiefactuur op zes maanden tijd.
Voor het Waasland deden mee: Beveren, Stekene, Waasmunster, Sint-Niklaas die ook vorig jaar al meededen en bij de nieuwe deelnemers stond Sint-Gillis-Waas klaar. Als de wijk of vereniging het engagement haalt, krijgen ze een beloning van hun gemeentebestuur en een energiebonus van de energienetbeheerder EANDIS.
Elke groep deelnemers kreeg persoonlijke begeleiding van een energiemeester, opgeleid door de provincie. Dat is een vrijwilliger die met tips de gezinnen helpt om energie te sparen. De groepen - of de zogenaamde klimaatwijken - noteerden zes maanden lang de meterstanden van gas en elektriciteit en probeerden hun verbruik te beperken. Zo zagen ze hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen te gebruiken, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien en standbyverbruik te vermijden. Hun comfort ging hierdoor niet achteruit.
Deelnemers van klimaatwijken letten op de kleine dingen van elke dag. Ze laten zien dat zelfs zonder grote investeringen zij op 6 maanden tijd de Kyotodoelstellingen kunnen halen. Door te isoleren en hoogrendementbeglazing en -technieken toe te passen zou de energiebesparing nog heel wat hoger kunnen liggen.
Voor het eerst deden klimaatwijken uit Sint-Gillis-Waas mee. Zij bespaarden samen 12,06% energie. De mensen van 'Klimaat op maat' scoorden overtuigend en behaalden, onder begeleiding van de sociale afdeling van het OCMW, een resultaat van -36,30%. Het resultaat van de overige klimaatwijken mag er ook wezen: 'De Kwakkel': -11,89%, 'Gemeentepersoneel SGW': -8,61%, 'OCMW personeel': -11,05%, 'Oost west zuinig nest': -3,48%, 'Rust Wat':-8,25%. (Rolf Duchamps/Marc Bogaert)