Vernieuwing lonkt voor Philippus Neridreef

SINT-NIKLAAS. De komende weken wordt de beschermde Philippus Neridreef vernieuwd. Dat is de toegangsdreef naar de dekenij.  Naast een optimalisatie van het wegprofiel worden de kasseien opnieuw aangelegd, de bermen vervangen door kleiklinkers en aan de zuidzijde komt een groenzone. De groenzone dient als infiltratiezone voor hemelwater en krijgt een grote geveltuin.

Tegelijkertijd met de wegeniswerken wordt de riolering ontdubbeld. Zo krijgt de dreef een aparte leiding voor regenwater en voor vuilwater. De werken starten op 1 maart en zullen een viertal weken in beslag nemen.

erfgoed

De geschiedenis van de site gaat terug tot de 17e eeuw, toen de Oratorianen toestemming kregen om zich hier te vestigen. Het barokke poortgebouw vormt tot de dag van vandaag een bijzonder fraai eindperspectief voor de dreef. Ook de aanpalende vleugels zijn nog authentiek en gaan terug tot de 18e eeuw. Nu herbergen ze in hoofdzaak kantoren, maar oorspronkelijk waren het de stallingen van de Oratorianen. Het oorspronkelijke woonhuis werd in 1940 grotendeels vernield door brandbommen en later heropgebouwd. Samen met de voortuin, het park met omwalling en de gekasseide dreef vormt de site een harmonieus geheel.

Omwille van de grote historische waarde werd het poortgebouw van de dekenij met de aanpalende vleugels in 1983 beschermd als monument. De omgeving met inbegrip van de gekasseide dreef werd beschermd als stadsgezicht.

Met de heraanleg van de dreef, met behoud van de kasseien, wordt de dekenij terug vlotter toegankelijk en kan de bezoeker ongestoord dit voor velen onbekend stukje Sint-Niklaas (her)ontdekken. (mb)

 

Lees ook:

Kunstenaar maakt maquette Huis Piers

BEVEREN.  Kunstenaar Pierre Petrus heeft een waarheidsgetrouw schaalmodel van Huis Piers in de Vrasenestraat gemaakt. De maquette is uitgevoerd in Ytong-steen en toont het gebouw zoals het er uit zag in...

Herinrichting N70 Melsele start in januari

BEVEREN. Op maandag 18 januari start de lang aangekondigde herinrichting van de N70 in Melsele. De werken omvatten onder andere de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, nieuwe fietspaden aan...